30 mar 2015 04:00

30 mar 2015 12:56

En hyllning till min älskade impro

PETRA LUNDGREN

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Jag håller på med improvisationsteater på fritiden och det är verkligen det bästa som finns. Det finns inget som är rätt och fel. Allt är möjligt. Man är i nuet. Gång på gång får man förkasta sin egen idé för att någon annan kommer på något annat. Man får liksom gilla läget. Det mesta löser sig och gör det inte det, så blir det oftast något bra av det ändå. Publiken älskar dessutom när det blir fel. Det är bara att bjuda på det.

Då och då slår det mig att jag har stor nytta av improvisationsteater i vardagen. Mitt jobb innebär att i stort sett vad som helst kan hända, ibland får man förkasta något man tänkt göra och göra något annat i stället. Eller så blir något inte som man tänkt sig utan något annat . Eller så kommer någon på idén att göra webb-tv med ett band typ fem i tolv med mig som reporter (som helst inte vill vara med i bild) och ja vad gör man? Man kastar sig ut (i bild), improviserar och hoppas på det bästa. Att det ska lösa sig, precis som på scenen.

Jag slängde ut en fråga på Facebook för att få höra på vad andra som håller på med impro haft för nytta av det. Fick många bra och intressanta svar (och jag sa också att de kunde komma med i min krönika), här är ett axplock.

– För mig innebär impro den sköna känslan av att vara i nuet, det går inte att grubbla på det som varit eller oroa sig för framtiden. Dessutom tror jag man utvecklar sin förmåga till lyhördhet som impromänniska, svarade Lisa.

– Uttrycket ”skit samma, köp en ny” går att applicera både på impro och livet i allmänhet. Om en scen går dåligt är det inte så mycket mer med det, släpp det och gå vidare. Om vi bara kunde göra det lika lätt i livet så hade mycket varit vunnet, tyckte Linus.

– Det finns faktiskt modiga företag som tar in teater och impro. De som gör det finner plötsligt att företaget tar ett skutt in i framtiden. Impro är så kraftfullt. Problem och resurser blir synliga. Idériktningar framträder av sig själva. Personalen kommunicerar bättre. Internkommunikationen blir öppnare. Företaget friskare, framhöll Marvin.

– Impron har hjälpt mig i min oro och ångest över att göra eller säga fel saker. Jag är som jag är och jag kan bli omtyckt för den jag är. Innan spelade jag alltid olika roller av mig själv men impron har hjälpt mig med vem jag verkligen är. Jag är olika i olika möten med människor men jag har en kärna som är jag, berättade Magdalena.

Jag själv är mig evigt tacksam för att jag började med impro. Jag önskar fler kunde göra det. Det kanske inte löser några världsproblem. Men det ger glädje och skratt. Det kan man aldrig få för mycket av.

 

Hiss

Att man kan bli så glad för lite sol och plusgrader

Diss

Bakslag i vädret.

Jag håller på med improvisationsteater på fritiden och det är verkligen det bästa som finns. Det finns inget som är rätt och fel. Allt är möjligt. Man är i nuet. Gång på gång får man förkasta sin egen idé för att någon annan kommer på något annat. Man får liksom gilla läget. Det mesta löser sig och gör det inte det, så blir det oftast något bra av det ändå. Publiken älskar dessutom när det blir fel. Det är bara att bjuda på det.

Då och då slår det mig att jag har stor nytta av improvisationsteater i vardagen. Mitt jobb innebär att i stort sett vad som helst kan hända, ibland får man förkasta något man tänkt göra och göra något annat i stället. Eller så blir något inte som man tänkt sig utan något annat . Eller så kommer någon på idén att göra webb-tv med ett band typ fem i tolv med mig som reporter (som helst inte vill vara med i bild) och ja vad gör man? Man kastar sig ut (i bild), improviserar och hoppas på det bästa. Att det ska lösa sig, precis som på scenen.

Jag slängde ut en fråga på Facebook för att få höra på vad andra som håller på med impro haft för nytta av det. Fick många bra och intressanta svar (och jag sa också att de kunde komma med i min krönika), här är ett axplock.

– För mig innebär impro den sköna känslan av att vara i nuet, det går inte att grubbla på det som varit eller oroa sig för framtiden. Dessutom tror jag man utvecklar sin förmåga till lyhördhet som impromänniska, svarade Lisa.

– Uttrycket ”skit samma, köp en ny” går att applicera både på impro och livet i allmänhet. Om en scen går dåligt är det inte så mycket mer med det, släpp det och gå vidare. Om vi bara kunde göra det lika lätt i livet så hade mycket varit vunnet, tyckte Linus.

– Det finns faktiskt modiga företag som tar in teater och impro. De som gör det finner plötsligt att företaget tar ett skutt in i framtiden. Impro är så kraftfullt. Problem och resurser blir synliga. Idériktningar framträder av sig själva. Personalen kommunicerar bättre. Internkommunikationen blir öppnare. Företaget friskare, framhöll Marvin.

– Impron har hjälpt mig i min oro och ångest över att göra eller säga fel saker. Jag är som jag är och jag kan bli omtyckt för den jag är. Innan spelade jag alltid olika roller av mig själv men impron har hjälpt mig med vem jag verkligen är. Jag är olika i olika möten med människor men jag har en kärna som är jag, berättade Magdalena.

Jag själv är mig evigt tacksam för att jag började med impro. Jag önskar fler kunde göra det. Det kanske inte löser några världsproblem. Men det ger glädje och skratt. Det kan man aldrig få för mycket av.

 

Hiss

Att man kan bli så glad för lite sol och plusgrader

Diss

Bakslag i vädret.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.