15 apr 2015 06:00

15 apr 2015 06:00

Bä, bä vita lamm, herregud va söta ni är

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Är det inte bara helt underbart väder just nu, solen skiner mest hela tiden, fåglarna kvittrar och luften känns sådär härligt frisk. Man märker på allt och alla att våren är här. Folk blir gladare, trevligare och mer sociala. Uteserveringarna börjar fyllas av alla som nu har kommit ut ur sina vinteriden och äntligen får man ta på sig sina solglasögon igen. Här om dagen när jag och min mamma var på väg in till stan i bilen så ser vi det sötaste vårtecknet du kan tänka dig, lammungar.

Båda två ändrar plötsligt rösten helt och får sådär barnsligt bebisgull-uttal på alla ord. -Nämen åhh gosesnutte, lilla bebislammis, pussi puss va söta ni är. Som tur var så var det ju bara hon och jag i bilen så ingen kunde höra hur otroligt fjantiga vi blev.

När jag var yngre så hade en av mina bästa vänner Charlotte och hennes familj en massa får. Och varje vår så kom de små lammtussar som vi kallade dem. För de såg verkligen ut som små tussar av ull. Vita, bruna, svarta, fläckliga.. ja, de kom i alla möjliga färger och vi tjejer var ju inte sena med att hitta våra favoriter. Sen skulle ju alla självklart ha ett eget namn. Vi pussade och gullade med dessa små lammisar hela dagarna och till slut blev de så tama att de kom när man ropade på dem.

Våra mammor och pappor sa alltid till oss att bli inte för fästa vid lammen, för ni vet vad som väntar. Och det visste vi ju. Det var alltid lika jobbigt varje gång de åkte iväg. Man grät och grät. Men vi tröstade oss alltid med att under tiden de levde så fick de ju så mycket gos och kärlek så det både räckte och blev över.

Det här med att fästa sig vid djur är ju något som jag alltid har haft lätt för och detta kommer givetvis ifrån min mamma. När hon var liten hade hon både katter, fåglar och marsvin. Hon fick sitt hästintresse väldigt tidigt och bodde mer eller mindre ute hos hästarna i stallet. Hennes mormor hade en jättestor bondgård i nordöstra Uppland och jag hade turen att få komma dit några gånger under tiden gammelmormor levde och uppleva hur en sommar hos dem med alla djuren kunde vara. De födde upp tjurar och självklart blev jag helt förälskad i en liten tjurkalv. Tror jag var arg på mamma och pappa i flera dagar för att jag inte fick ta med den hem.

Vi hade ju en jättestor trädgård och den kunde garanterat sova i garaget. Tydligen så gick inte detta utan jag fick nöja mig med den stunden jag fick med honom där. Han fick heta Felix och han kom när jag ropade hans namn ifrån vardagsrumsfönstret. Han blev riktigt kelig och mysig. Tyvärr uppskattade inte mammas morbror som skötte om djuren detta. För det blir inte lika mysigt sen om en fullvuxen tjur vill gosa eller kela med dig i hagen eller spiltan, det kan faktiskt sluta riktigt illa om man har otur. Så min och Felix relation fick tystas ner lite. Det kanske var lika bra för nästa gång jag var där så fanns han ju inte kvar. Ja, vårens alla små tecken är ju fantastiska, för de gör en lika glad varje år. Njut nu av tiden som är och ut i naturen och se er omkring, kanske springer ni på en supergullig djurbebis någonstans.

Hiss: Solen, solen och åter solen

Diss: Bakslag i vårvädret

Är det inte bara helt underbart väder just nu, solen skiner mest hela tiden, fåglarna kvittrar och luften känns sådär härligt frisk. Man märker på allt och alla att våren är här. Folk blir gladare, trevligare och mer sociala. Uteserveringarna börjar fyllas av alla som nu har kommit ut ur sina vinteriden och äntligen får man ta på sig sina solglasögon igen. Här om dagen när jag och min mamma var på väg in till stan i bilen så ser vi det sötaste vårtecknet du kan tänka dig, lammungar.

Båda två ändrar plötsligt rösten helt och får sådär barnsligt bebisgull-uttal på alla ord. -Nämen åhh gosesnutte, lilla bebislammis, pussi puss va söta ni är. Som tur var så var det ju bara hon och jag i bilen så ingen kunde höra hur otroligt fjantiga vi blev.

När jag var yngre så hade en av mina bästa vänner Charlotte och hennes familj en massa får. Och varje vår så kom de små lammtussar som vi kallade dem. För de såg verkligen ut som små tussar av ull. Vita, bruna, svarta, fläckliga.. ja, de kom i alla möjliga färger och vi tjejer var ju inte sena med att hitta våra favoriter. Sen skulle ju alla självklart ha ett eget namn. Vi pussade och gullade med dessa små lammisar hela dagarna och till slut blev de så tama att de kom när man ropade på dem.

Våra mammor och pappor sa alltid till oss att bli inte för fästa vid lammen, för ni vet vad som väntar. Och det visste vi ju. Det var alltid lika jobbigt varje gång de åkte iväg. Man grät och grät. Men vi tröstade oss alltid med att under tiden de levde så fick de ju så mycket gos och kärlek så det både räckte och blev över.

Det här med att fästa sig vid djur är ju något som jag alltid har haft lätt för och detta kommer givetvis ifrån min mamma. När hon var liten hade hon både katter, fåglar och marsvin. Hon fick sitt hästintresse väldigt tidigt och bodde mer eller mindre ute hos hästarna i stallet. Hennes mormor hade en jättestor bondgård i nordöstra Uppland och jag hade turen att få komma dit några gånger under tiden gammelmormor levde och uppleva hur en sommar hos dem med alla djuren kunde vara. De födde upp tjurar och självklart blev jag helt förälskad i en liten tjurkalv. Tror jag var arg på mamma och pappa i flera dagar för att jag inte fick ta med den hem.

Vi hade ju en jättestor trädgård och den kunde garanterat sova i garaget. Tydligen så gick inte detta utan jag fick nöja mig med den stunden jag fick med honom där. Han fick heta Felix och han kom när jag ropade hans namn ifrån vardagsrumsfönstret. Han blev riktigt kelig och mysig. Tyvärr uppskattade inte mammas morbror som skötte om djuren detta. För det blir inte lika mysigt sen om en fullvuxen tjur vill gosa eller kela med dig i hagen eller spiltan, det kan faktiskt sluta riktigt illa om man har otur. Så min och Felix relation fick tystas ner lite. Det kanske var lika bra för nästa gång jag var där så fanns han ju inte kvar. Ja, vårens alla små tecken är ju fantastiska, för de gör en lika glad varje år. Njut nu av tiden som är och ut i naturen och se er omkring, kanske springer ni på en supergullig djurbebis någonstans.

Hiss: Solen, solen och åter solen

Diss: Bakslag i vårvädret

  • JOHANNA BEIJBOM