18 apr 2015 06:00

18 apr 2015 12:56

Där kan jag vistas länge

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

En av mina favoritplatser på jorden är vår altan. Där kan jag vistas hur länge som helst, tillsammans med en bok, med familjemedlemmarna inklusive hundar, eller tillsammans med bara mig själv och mina egna tankar. Världen snurrar på runt omkring och vill dela min tillvaro. Någon startar en gräsklippare. Barnen på förskolan intill släpps ut och låter som vore de kalvar på grönbete. Jag följer med blicken hur molnen drar förbi över himlen. Solen går i moln och jag lever på hoppet: värmen kommer tillbaka. Över radhusområdet börjar den karakteristiska doften av grill spridas. Människor tinar upp. Livet vaknar. Grillen släpps ut och svartmyrorna tar sig in.

Nedanför vår altan går en gång – och cykelväg som är en del av ett promenadstråk i vår stadsdel. Jag kan ju inte låta bli att bli vittne till en hel del samtal. Bara korta delar, naturligtvis, så mycket hinner inte sägas på någon minut. Men jag får ta del av människors liv och vardag, så mycket som de ovetandes berättar för var och en som tar del av deras berättelse medan de går längs raden av hus, trädgårdar och altaner. Grannen längst upp fick kanske höra början av storyn, och de boende i nästa kvarter får kanske höra slutet.

Ibland, när jag är på dåligt humör, kan jag tycka att en del kommentarer är väldigt korkade, eller låt hellre säga oreflekterade. Så orättvist, för vem är jag att döma någon efter att ha tjuvlyssnat på ett samtal i ungefär en minut? Vad vet jag om hur folk har det? Det jag ser, eller hör, är ett litet stycke av en människas liv. Samtalet pågick före jag kom in i bilden, och det kommer att fortsätta när jag inte längre har möjlighet att höra på.

Sensmoral: Så lätt det är att döma och bedöma varandra. I de mellanmänskliga relationerna är det så lätt att sätta sig själv främst såsom en måttstock för vad som är normalt och viktigt. Om någon på Willys beter sig knepigt i kassan på lunchen, så kanske det finns orsaker till det. Hens morgon kanske har varit fruktansvärd, och i eftermiddag kanske Kronofogden kommer på besök med vräkningsbeskedet. Men det som är synligt är en sliten, risig, människa som tar upp alldeles för mycket tid av andra människors lunch.

De allra flesta människor gör så gott de kan. De allra flesta människor vill andra väl. Ibland tycker jag det fokuseras så mycket på fel och brister, utvecklingsområden och målstyrningar. Jag lägger mig på altanen, drar en filt över benen och tar igen mig en stund till.

Hiss: Alla ni människor som bara är.

Diss: Den där kalla vinden. Är den verkligen bra?

En av mina favoritplatser på jorden är vår altan. Där kan jag vistas hur länge som helst, tillsammans med en bok, med familjemedlemmarna inklusive hundar, eller tillsammans med bara mig själv och mina egna tankar. Världen snurrar på runt omkring och vill dela min tillvaro. Någon startar en gräsklippare. Barnen på förskolan intill släpps ut och låter som vore de kalvar på grönbete. Jag följer med blicken hur molnen drar förbi över himlen. Solen går i moln och jag lever på hoppet: värmen kommer tillbaka. Över radhusområdet börjar den karakteristiska doften av grill spridas. Människor tinar upp. Livet vaknar. Grillen släpps ut och svartmyrorna tar sig in.

Nedanför vår altan går en gång – och cykelväg som är en del av ett promenadstråk i vår stadsdel. Jag kan ju inte låta bli att bli vittne till en hel del samtal. Bara korta delar, naturligtvis, så mycket hinner inte sägas på någon minut. Men jag får ta del av människors liv och vardag, så mycket som de ovetandes berättar för var och en som tar del av deras berättelse medan de går längs raden av hus, trädgårdar och altaner. Grannen längst upp fick kanske höra början av storyn, och de boende i nästa kvarter får kanske höra slutet.

Ibland, när jag är på dåligt humör, kan jag tycka att en del kommentarer är väldigt korkade, eller låt hellre säga oreflekterade. Så orättvist, för vem är jag att döma någon efter att ha tjuvlyssnat på ett samtal i ungefär en minut? Vad vet jag om hur folk har det? Det jag ser, eller hör, är ett litet stycke av en människas liv. Samtalet pågick före jag kom in i bilden, och det kommer att fortsätta när jag inte längre har möjlighet att höra på.

Sensmoral: Så lätt det är att döma och bedöma varandra. I de mellanmänskliga relationerna är det så lätt att sätta sig själv främst såsom en måttstock för vad som är normalt och viktigt. Om någon på Willys beter sig knepigt i kassan på lunchen, så kanske det finns orsaker till det. Hens morgon kanske har varit fruktansvärd, och i eftermiddag kanske Kronofogden kommer på besök med vräkningsbeskedet. Men det som är synligt är en sliten, risig, människa som tar upp alldeles för mycket tid av andra människors lunch.

De allra flesta människor gör så gott de kan. De allra flesta människor vill andra väl. Ibland tycker jag det fokuseras så mycket på fel och brister, utvecklingsområden och målstyrningar. Jag lägger mig på altanen, drar en filt över benen och tar igen mig en stund till.

Hiss: Alla ni människor som bara är.

Diss: Den där kalla vinden. Är den verkligen bra?

  • KARIN LÅNGSTRÖM VINGE