20 apr 2015 06:00

20 apr 2015 06:00

Alldeles väldigt perfekta energibollar

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Jag köpte en så himla god energiboll i Jönköping på ett väldigt bra och trevligt kafé. Man kan säga att det är som en nyttigare chokladboll. Det stod påpassligt nog vad det var i den på en skylt så jag memorerade ingredienserna innan jag gick därifrån. Hur mycket det skulle vara av varje stod däremot inte. Så ett par dagar senare googlade jag på diverse energibollsrecept för att göra mitt eget. Sedan gick jag och handlade. Sedan kom jag hem igen och skulle ställa mig till och göra energibollar.

Det var då jag upptäckte att jag gjort något dumt. Jag hade gett bort min stavmixer. Tyckte inte att jag behövde den. Som tur var hade jag städat en låda i köket just dagarna innan och där hittat en liten mindre behållare till min smoothie-mixer.

Jag stoppade i hundra gram dadlar i den och tryckte på knappen. Det hände inte mycket kan jag säga. Men en dadel blev nästan mixad. Så jag fick väl mixa en i taget då. Tur jag inte hade bråttom. Sedan mixade jag solrosfrön. Jag lade chiafrön i blöt. Jag mätte upp kokosolja, havregryn och tog bara lite kakao eftersom jag inte gillar choklad så jättemycket. Kokos gillar jag däremot så det sprätte jag också i lite lagom så där. Sedan var det bara att gegga ihop till en smet, göra små köttbulle-stora bollar och rulla dem i kokos. Ner i en låda, provsmaka en med gott resultat och resten in i kylen.

Den är intressant den där hyllan i affären där alla dadlar och sådant finns. Jag brukar bli stående där en stund. Nästa gång jag skulle göra energibollar så slängde jag även i tranbär (rysligt gott) och pumpakärnor. Jag tror man kan ha i lite vad man vill i sina energibollar. Nästa gång tänker jag testa med aprikoser tror jag. Eller varför inte fikon. Det känns bra att göra något gott som det inte är vitt socker i.

Här kommer receptet på mina energibollar á la Jönköping de luxe i fall någon vill testa. (Först kollar man så man inte gett bort sin stavmixer. Har man gjort det får man lösa det på annat sätt. Hacka väldigt smått fungerar säkert.)

100 gram dadlar, 25 gram solroskärnor, 25 gram pumpakärnor, 25 gram tranbär, 1 matsked kokosolja, 1 tesked blötlagda chiafrön, lite psylliumfrön, lite kokos, 1 tesked kakao, en halv deciliter havregryn. Man mixar dadlar, solroskärnor, pumpakärnor och tranbär. Resten häller man bara i och geggar ihop med det andra. Gör små bollar. Rulla i kokos. Ställ i kylen en stund. Ät.

 

Knöligt

Så jag fick väl mixa en i taget då

 

Hiss

Alla fina vårblommor

Diss

Dumpat skräp, vad tänker folk med?

Jag köpte en så himla god energiboll i Jönköping på ett väldigt bra och trevligt kafé. Man kan säga att det är som en nyttigare chokladboll. Det stod påpassligt nog vad det var i den på en skylt så jag memorerade ingredienserna innan jag gick därifrån. Hur mycket det skulle vara av varje stod däremot inte. Så ett par dagar senare googlade jag på diverse energibollsrecept för att göra mitt eget. Sedan gick jag och handlade. Sedan kom jag hem igen och skulle ställa mig till och göra energibollar.

Det var då jag upptäckte att jag gjort något dumt. Jag hade gett bort min stavmixer. Tyckte inte att jag behövde den. Som tur var hade jag städat en låda i köket just dagarna innan och där hittat en liten mindre behållare till min smoothie-mixer.

Jag stoppade i hundra gram dadlar i den och tryckte på knappen. Det hände inte mycket kan jag säga. Men en dadel blev nästan mixad. Så jag fick väl mixa en i taget då. Tur jag inte hade bråttom. Sedan mixade jag solrosfrön. Jag lade chiafrön i blöt. Jag mätte upp kokosolja, havregryn och tog bara lite kakao eftersom jag inte gillar choklad så jättemycket. Kokos gillar jag däremot så det sprätte jag också i lite lagom så där. Sedan var det bara att gegga ihop till en smet, göra små köttbulle-stora bollar och rulla dem i kokos. Ner i en låda, provsmaka en med gott resultat och resten in i kylen.

Den är intressant den där hyllan i affären där alla dadlar och sådant finns. Jag brukar bli stående där en stund. Nästa gång jag skulle göra energibollar så slängde jag även i tranbär (rysligt gott) och pumpakärnor. Jag tror man kan ha i lite vad man vill i sina energibollar. Nästa gång tänker jag testa med aprikoser tror jag. Eller varför inte fikon. Det känns bra att göra något gott som det inte är vitt socker i.

Här kommer receptet på mina energibollar á la Jönköping de luxe i fall någon vill testa. (Först kollar man så man inte gett bort sin stavmixer. Har man gjort det får man lösa det på annat sätt. Hacka väldigt smått fungerar säkert.)

100 gram dadlar, 25 gram solroskärnor, 25 gram pumpakärnor, 25 gram tranbär, 1 matsked kokosolja, 1 tesked blötlagda chiafrön, lite psylliumfrön, lite kokos, 1 tesked kakao, en halv deciliter havregryn. Man mixar dadlar, solroskärnor, pumpakärnor och tranbär. Resten häller man bara i och geggar ihop med det andra. Gör små bollar. Rulla i kokos. Ställ i kylen en stund. Ät.

 

Knöligt

Så jag fick väl mixa en i taget då

 

Hiss

Alla fina vårblommor

Diss

Dumpat skräp, vad tänker folk med?

  • PETRA LUNDGREN