07 maj 2015 06:00

11 maj 2015 07:24

Om livet med lockigt hår

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Mitt hår är mycket lömskt. Det är självlockigt och har en helt egen vilja. Väder och vind styr hur frisyren blir. Fuktigt väder innebär att håret går bananas och krullar sig så till den mildra grad att man får hänga tyngder i det. (Något överdrivet). Torrt och soligt väder är betydligt bättre, gärna i kombination med lite blåst så att de värsta korkskruvarna försvinner.

– Åh, jag skulle också vilja ha självlockigt hår. Det har jag alltid velat ha, säger min improkompis när han står och fixar med sitt snygga raka hår.

– Det skulle du inte vilja ha om du hade det, säger jag då.

Härom dagen la en gammal klasskompis ut två bilder på Facebook. Den ena föreställde henne hos frisören i färd med att permanenta håret. Den andra visade resultatet efteråt. Lockigt.

– Snyggt! Men det som verkar så praktiskt med rakt hår säger jag som har lockigt hår konstant och ser ut som en kvast på morgonen, skrev jag som kommentar.

Tänk att bara kunna borsta håret och gå iväg. Jag inbillar mig att man kan det med rakt hår. Fast det är inget jag drömt om att ha. Mest för att jag verkligen inte ser klok ut i rakt hår. Det vet jag för min frisör plattade mitt hår på min begäran. Jag har aldrig känt mig så fånig någon gång. Jag har många hårstrån men de är mycket tunna, lockarna gör att det ser tjockt och fluffigt ut. Plattar man bort lockarna blir det nästan inget kvar. Jag skyndade mig därför hem kriminellt snabbt och blötte håret.

När jag skriver detta är jag svårt osams med mitt hår. Förutom att det är självlockigt och har en egen vilja så hamnar det också i akut klippbehov från en dag till en annan. Det smyger sig inte på. Det smäller bara till. Så står man där och har en mycket dålig hårdag.

Man kan ana när smällen närmar sig. Det är när håret plötsligt gör som jag vill. Det är skötsamt. Det kan vara så i en eller ett par dagar. Problemet är att jag aldrig vet om det beror på det. Det kan lika gärna vara skötsamt på grund av torrt väder.

När jag skriver detta har jag gått omkring med vansinnigt lockigt hår en hel dag. Hår som bara hänger ner i någon oformlig frisyr. Man kan försöka tygla det med hårsprej, men det brukar sällan funka. Det leder bara till stelt hår som hänger mer. Så jag har satt upp det i en knut en stund. För att få det lite mer rakt. För att kunna stå ut några dagar till. Tills jag har klipptid. Det har jag i dag när du läser det här och då kan man ju tro att jag är jublande över det. Men nej, för nu följer två veckor när lockarna inte vet var de ska ta vägen för att frisören har klippt av en bit.

 

Hiss & Diss

Hiss: Att det är ljust länge på kvällarna.

Diss: Disk. Jag tycker inte det är speciellt kul.

 

 

Mitt hår är mycket lömskt. Det är självlockigt och har en helt egen vilja. Väder och vind styr hur frisyren blir. Fuktigt väder innebär att håret går bananas och krullar sig så till den mildra grad att man får hänga tyngder i det. (Något överdrivet). Torrt och soligt väder är betydligt bättre, gärna i kombination med lite blåst så att de värsta korkskruvarna försvinner.

– Åh, jag skulle också vilja ha självlockigt hår. Det har jag alltid velat ha, säger min improkompis när han står och fixar med sitt snygga raka hår.

– Det skulle du inte vilja ha om du hade det, säger jag då.

Härom dagen la en gammal klasskompis ut två bilder på Facebook. Den ena föreställde henne hos frisören i färd med att permanenta håret. Den andra visade resultatet efteråt. Lockigt.

– Snyggt! Men det som verkar så praktiskt med rakt hår säger jag som har lockigt hår konstant och ser ut som en kvast på morgonen, skrev jag som kommentar.

Tänk att bara kunna borsta håret och gå iväg. Jag inbillar mig att man kan det med rakt hår. Fast det är inget jag drömt om att ha. Mest för att jag verkligen inte ser klok ut i rakt hår. Det vet jag för min frisör plattade mitt hår på min begäran. Jag har aldrig känt mig så fånig någon gång. Jag har många hårstrån men de är mycket tunna, lockarna gör att det ser tjockt och fluffigt ut. Plattar man bort lockarna blir det nästan inget kvar. Jag skyndade mig därför hem kriminellt snabbt och blötte håret.

När jag skriver detta är jag svårt osams med mitt hår. Förutom att det är självlockigt och har en egen vilja så hamnar det också i akut klippbehov från en dag till en annan. Det smyger sig inte på. Det smäller bara till. Så står man där och har en mycket dålig hårdag.

Man kan ana när smällen närmar sig. Det är när håret plötsligt gör som jag vill. Det är skötsamt. Det kan vara så i en eller ett par dagar. Problemet är att jag aldrig vet om det beror på det. Det kan lika gärna vara skötsamt på grund av torrt väder.

När jag skriver detta har jag gått omkring med vansinnigt lockigt hår en hel dag. Hår som bara hänger ner i någon oformlig frisyr. Man kan försöka tygla det med hårsprej, men det brukar sällan funka. Det leder bara till stelt hår som hänger mer. Så jag har satt upp det i en knut en stund. För att få det lite mer rakt. För att kunna stå ut några dagar till. Tills jag har klipptid. Det har jag i dag när du läser det här och då kan man ju tro att jag är jublande över det. Men nej, för nu följer två veckor när lockarna inte vet var de ska ta vägen för att frisören har klippt av en bit.

 

Hiss & Diss

Hiss: Att det är ljust länge på kvällarna.

Diss: Disk. Jag tycker inte det är speciellt kul.

 

 

  • PETRA LUNDGREN