13 maj 2015 06:00

13 maj 2015 06:00

And finally, Sweden twelve points

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

En efter en så rullade tolv-poängen in. Kameramännen som ska filma allas reaktioner vid poängutdelningen får ju höra resultatet i sina hörsnäckor lite innan så de ska hinna fram och filma rätt land. Efter ett tag tröttnade de på att springa ifrån sin utgångspunkt och till oss när poängen fullkomligt rasade in så till slut satte de sig bara vid vårt bord med kameran och lät den gå.

Den 10:e mars 2012 var det final i Melodifestivalen. I den svenska tävlingen får man använda sig av förinspelad kör, så på Loreens Euphoria kunde man höra min körsång i tv-rutan. Lyckan blev stor när hon korades till segrare. Men det jag inte visste då var att den glädjen skulle bli ännu större när jag några veckor senare fick ett telefonsamtal ifrån den svenska delegationen med frågan om att följa med till Baku i Azerbaijan och köra bakom Loreen i Eurovision Song Contest. Svaret kan ni ju räkna ut själva.

I flera veckors tid förberedde vi oss inför de just då viktigaste tre minutrarna i våra liv. Hela delegationen möttes upp tidigt på morgonen på Arlanda för att tillsammans starta en resa vi sent kommer glömma. När vi landade i Azerbaijan, möttes vi av sol och stekande värme, underbart. Men nu var vi inte på en glassig solsemester, här skulle det jobbas och presteras. Dagarna var fyllda av långa repetitioner i den stora arenan, press, radio och tv-intervjuer, besök av olika länders ambassader m.m. Men jag ska väl erkänna att vi låg vid hotellpoolen vid några tillfällen.

Den första viktiga dagen kom, semifinal 2. Vi i Sverige var tvungna att kvala in till den stora finalen, och det gjorde vi med bravur då vi vann kvalet med hela 180 poäng. Nu gällde det att ladda om batterierna och förbereda sig rejält. Loreen var tippad som favorit och vi följdes hack i häl av reportrar och filmteam. Alla länder ville ha en intervju med Sverige. När jag tidigt på lördagsmorgonen den 26 maj öppnade ögonen hade jag ingen aning vad som skulle vänta oss. Dagen D var här. Vi skulle representera Sverige i en Eurovisionfinal.

Förberedelserna var många, allt skulle vara perfekt, ljud, smink, hår, Loreens dans, snön som skulle falla mitt i låten. Nu gällde det. Klockan 21 svensk tid drar vinjetten igång och tävlingen startar. Vi går ut som nummer 17. Minutrarna innan vi gick på scenen stod jag en stund blundade. Försökte ta in allt och bara njuta, snart skulle vi upp på en scen inför en fullsatt arena och med flera miljoner tv-tittare. Fjärilarna i magen flög som aldrig förr. Nu var det dags. I lurarna vi hade i öronen räknades det ner, three, two, one, sen sattes introt igång. Tre minuter av ren lycka. Vi gjorde det! I Greenroom var stämningen på topp, alla länder väntade spänt på resultatet.

Under den kommande timmen var vi som i en bubbla, poängen bara öste in över Sverige och när den sista tolvan delades ut tog Loreen min hand och frågade vad som egentligen hände, jag bara skrek rakt ut, VI VANN! När vi sedan tillsammans gick till scenen igenom en jublandes arena i ett makalöst guldregnskonfetti så fullkomligt sprutade tårarna. Det jag fick vara med om den 26 maj 2012 går aldrig att beskriva med ord. Så mycket känslor och glädje. Jag kommer alltid vara evigt tacksam att lilla jag, Johanna ifrån Skövde, Varola fått uppleva det jag har gjort. Än idag kan jag inte fatta, nyper mig ofta i armen, men har insett att det var ingen dröm, Vi vann, vi vann hela Eurovision Song Contest.

 

Hiss & Diss

Hiss: Att Thomas G:son skrev en så fantastisk låt som Euphoria.

Diss: Att man inte kan spola tillbaka tiden.

En efter en så rullade tolv-poängen in. Kameramännen som ska filma allas reaktioner vid poängutdelningen får ju höra resultatet i sina hörsnäckor lite innan så de ska hinna fram och filma rätt land. Efter ett tag tröttnade de på att springa ifrån sin utgångspunkt och till oss när poängen fullkomligt rasade in så till slut satte de sig bara vid vårt bord med kameran och lät den gå.

Den 10:e mars 2012 var det final i Melodifestivalen. I den svenska tävlingen får man använda sig av förinspelad kör, så på Loreens Euphoria kunde man höra min körsång i tv-rutan. Lyckan blev stor när hon korades till segrare. Men det jag inte visste då var att den glädjen skulle bli ännu större när jag några veckor senare fick ett telefonsamtal ifrån den svenska delegationen med frågan om att följa med till Baku i Azerbaijan och köra bakom Loreen i Eurovision Song Contest. Svaret kan ni ju räkna ut själva.

I flera veckors tid förberedde vi oss inför de just då viktigaste tre minutrarna i våra liv. Hela delegationen möttes upp tidigt på morgonen på Arlanda för att tillsammans starta en resa vi sent kommer glömma. När vi landade i Azerbaijan, möttes vi av sol och stekande värme, underbart. Men nu var vi inte på en glassig solsemester, här skulle det jobbas och presteras. Dagarna var fyllda av långa repetitioner i den stora arenan, press, radio och tv-intervjuer, besök av olika länders ambassader m.m. Men jag ska väl erkänna att vi låg vid hotellpoolen vid några tillfällen.

Den första viktiga dagen kom, semifinal 2. Vi i Sverige var tvungna att kvala in till den stora finalen, och det gjorde vi med bravur då vi vann kvalet med hela 180 poäng. Nu gällde det att ladda om batterierna och förbereda sig rejält. Loreen var tippad som favorit och vi följdes hack i häl av reportrar och filmteam. Alla länder ville ha en intervju med Sverige. När jag tidigt på lördagsmorgonen den 26 maj öppnade ögonen hade jag ingen aning vad som skulle vänta oss. Dagen D var här. Vi skulle representera Sverige i en Eurovisionfinal.

Förberedelserna var många, allt skulle vara perfekt, ljud, smink, hår, Loreens dans, snön som skulle falla mitt i låten. Nu gällde det. Klockan 21 svensk tid drar vinjetten igång och tävlingen startar. Vi går ut som nummer 17. Minutrarna innan vi gick på scenen stod jag en stund blundade. Försökte ta in allt och bara njuta, snart skulle vi upp på en scen inför en fullsatt arena och med flera miljoner tv-tittare. Fjärilarna i magen flög som aldrig förr. Nu var det dags. I lurarna vi hade i öronen räknades det ner, three, two, one, sen sattes introt igång. Tre minuter av ren lycka. Vi gjorde det! I Greenroom var stämningen på topp, alla länder väntade spänt på resultatet.

Under den kommande timmen var vi som i en bubbla, poängen bara öste in över Sverige och när den sista tolvan delades ut tog Loreen min hand och frågade vad som egentligen hände, jag bara skrek rakt ut, VI VANN! När vi sedan tillsammans gick till scenen igenom en jublandes arena i ett makalöst guldregnskonfetti så fullkomligt sprutade tårarna. Det jag fick vara med om den 26 maj 2012 går aldrig att beskriva med ord. Så mycket känslor och glädje. Jag kommer alltid vara evigt tacksam att lilla jag, Johanna ifrån Skövde, Varola fått uppleva det jag har gjort. Än idag kan jag inte fatta, nyper mig ofta i armen, men har insett att det var ingen dröm, Vi vann, vi vann hela Eurovision Song Contest.

 

Hiss & Diss

Hiss: Att Thomas G:son skrev en så fantastisk låt som Euphoria.

Diss: Att man inte kan spola tillbaka tiden.

  • JOHANNA BEIJBOM