18 maj 2015 06:00

18 maj 2015 06:00

Att tycka till och vara likadan själv

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Jag är ute och går i skogen. Det verkar vara friluftsdag för då och då dyker ungdomar upp med kartor i högsta hugg. De orienterar men verkar lite vilse. kontrollerna hänger inte där de tänkt sig.

– Spring nu då, annars kommer vi i kapp er, gastar två gående killar till två tjejer som går i lugn takt framför dem.

Jag tänker: På min tid sprang vi minsann när vi orienterade. Vi gick inte. Inte vad jag vet. Och när jag tänker så känner jag mig lite gammal. Och så tänker jag att vem är jag att klaga, jag som har på mig kläder att springa i men ändå går.

Killarna springer förbi tjejerna som fortsätter att gå. Jag börjar fundera på något annat än orientering och springande. Vad det var minns jag inte, jag kom inte så långt för plötsligt hörs ett skrik. Du vet så där som bara unga tjejer kan skrika.

– Iiiiiiiiihhhh! skriker den ena.

– Iiiiiiiihhhhhh! skriker den andra än mer högljutt.

Sedan skyndar de vidare. Det verkar inte ha varit något stort som just hänt. Men jag blir ändå nyfiken på vad som gjorde att de skrek.

Anledningen ligger på marken. Det är en svart snigel och framför den ytterligare en svart snigel i väldigt mycket vitt slem.

Det fascinerar mig, inte sniglarna men att man kan bli rädd för något så litet. Låt gå för om det är en mycket giftig snigel som kan bita en så att man dör. Men just de här kändes rätt harmlösa.

Likadant med spindlar. Det är många rädda för. Jag känner en som är väldigt rädd för spindlar. Jag har inte hört henne skrika Iiiiiiiiihhhhh! Men en gång hade hon lagt en skål över spindeln i väntan på att någon skulle komma och ta bort den.

Fast vem är jag att klaga på det där egentligen, jag är inte mycket bättre själv. Jag är också rädd för små djur som man inte behöver vara rädd för. Harkrankar. Det finns verkligen inget otäckare. En liten kropp och väldigt långa ben. Den hoppar omkring hur som helst. Sådana brukar sitta utanför min dörr ibland på sommaren och lurpassa när jag kommer hem. De vill gärna följa med in, så det gäller att ta sig in illa kvickt.

En gång när jag bodde i en lägenhet som var ungefär så stor som en skokartong så upptäckte jag en harkrank på väggen. Jag kan fortfarande känna den paniken jag drabbades av. På något sätt lyckades jag fånga harkranken i en bit papper och sedan sprang jag fort in på toaletten. Jag öppnade locket, slängde i papperet och spolade. Först då kunde jag andas ut.

Efter några timmar behövde jag gå på toaletten. Jag öppnade toalocket och upp hoppade harkranken i en väldig fart. Med ett vrål och med mord i blick. Jag tror aldrig jag blivit så rädd någon gång. Om man får överdriva en smula så har jag nog inte hämtat mig än.

 

 

Hiss & Diss

Hiss: Den perfekta golfsvingen, än sitter den inte riktigt men snart så!

Diss: Att min vänsterfot vill lyfta sig när jag spelar golf, får ta med spikpistol!

Jag är ute och går i skogen. Det verkar vara friluftsdag för då och då dyker ungdomar upp med kartor i högsta hugg. De orienterar men verkar lite vilse. kontrollerna hänger inte där de tänkt sig.

– Spring nu då, annars kommer vi i kapp er, gastar två gående killar till två tjejer som går i lugn takt framför dem.

Jag tänker: På min tid sprang vi minsann när vi orienterade. Vi gick inte. Inte vad jag vet. Och när jag tänker så känner jag mig lite gammal. Och så tänker jag att vem är jag att klaga, jag som har på mig kläder att springa i men ändå går.

Killarna springer förbi tjejerna som fortsätter att gå. Jag börjar fundera på något annat än orientering och springande. Vad det var minns jag inte, jag kom inte så långt för plötsligt hörs ett skrik. Du vet så där som bara unga tjejer kan skrika.

– Iiiiiiiiihhhh! skriker den ena.

– Iiiiiiiihhhhhh! skriker den andra än mer högljutt.

Sedan skyndar de vidare. Det verkar inte ha varit något stort som just hänt. Men jag blir ändå nyfiken på vad som gjorde att de skrek.

Anledningen ligger på marken. Det är en svart snigel och framför den ytterligare en svart snigel i väldigt mycket vitt slem.

Det fascinerar mig, inte sniglarna men att man kan bli rädd för något så litet. Låt gå för om det är en mycket giftig snigel som kan bita en så att man dör. Men just de här kändes rätt harmlösa.

Likadant med spindlar. Det är många rädda för. Jag känner en som är väldigt rädd för spindlar. Jag har inte hört henne skrika Iiiiiiiiihhhhh! Men en gång hade hon lagt en skål över spindeln i väntan på att någon skulle komma och ta bort den.

Fast vem är jag att klaga på det där egentligen, jag är inte mycket bättre själv. Jag är också rädd för små djur som man inte behöver vara rädd för. Harkrankar. Det finns verkligen inget otäckare. En liten kropp och väldigt långa ben. Den hoppar omkring hur som helst. Sådana brukar sitta utanför min dörr ibland på sommaren och lurpassa när jag kommer hem. De vill gärna följa med in, så det gäller att ta sig in illa kvickt.

En gång när jag bodde i en lägenhet som var ungefär så stor som en skokartong så upptäckte jag en harkrank på väggen. Jag kan fortfarande känna den paniken jag drabbades av. På något sätt lyckades jag fånga harkranken i en bit papper och sedan sprang jag fort in på toaletten. Jag öppnade locket, slängde i papperet och spolade. Först då kunde jag andas ut.

Efter några timmar behövde jag gå på toaletten. Jag öppnade toalocket och upp hoppade harkranken i en väldig fart. Med ett vrål och med mord i blick. Jag tror aldrig jag blivit så rädd någon gång. Om man får överdriva en smula så har jag nog inte hämtat mig än.

 

 

Hiss & Diss

Hiss: Den perfekta golfsvingen, än sitter den inte riktigt men snart så!

Diss: Att min vänsterfot vill lyfta sig när jag spelar golf, får ta med spikpistol!

  • PETRA LUNDGREN