20 maj 2015 06:00

20 maj 2015 06:00

Turist, javisst!

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Nu har jag varit på plats i Wien i över en vecka. Vilken otroligt vacker stad. Är så glad över att Eurovision-tävlingen går av stapeln här i år.

I och med att vi tävlar i första semifinalen så låg alla våra repetitioner precis i början och i slutet av veckan så det innebar att man fick några dagar med ledig tid som vi fick fylla med precis vad vi ville. Jag visste ialla fall vad jag ville göra, jag skulle försöka att vara så kulturell som det bara gick. Med mig på denna resa har jag min kära mamma, tryggt och mysigt. Hon liksom jag var helt med på att är man i Wien så är det vissa saker man bara måste se och göra.

Vi tog med en karta och gav oss ut. Till vår lycka insåg vi att vi bodde precis vid Wiens största shoppinggata, kanske inte alls så kulturellt men några inhopp blev det allt i några butiker. Efter någon timme satte vi oss på ett jättemysigt café i gassande solsken och planerade resten av vår dag. Där blev vi fast ett bra tag då det var helt underbart att bara sitta och titta på människor.

Vi bestämde att vi skulle bege oss mot det naturhistoriska muséet. Platsen där det låg går ej att beskriva med ord, detta är något man bara måste se. Det var en gigantisk park med två enorma, vita byggnader eller slott får man nog kalla det.

Den ena var det stora kända konstmuséet och den andra var dit vi ville.

Väl inne på det naturhistoriska så insåg vi att här måste man ha gott om tid för att hinna och kunna se allt. Jag är väldigt intresserad av rymden då den både skrämmer och fascinerar mig, så att få se meteoriter i massa olika storlekar och även bland annat några ifrån mars var riktigt häftigt. Men det som verkligen var coolt var våningen med dinosaurier. Vi såg fossiler och riktiga skelett som är flera miljoner år gamla, ja, det var nästan helt overkligt.

Efter några timmar där var vi helt slut och gick hemåt. Dagen efter var vi pigga och redo för nästa äventyr. Vårt mission var att besöka spanska ridskolan. Tydligen låg detta väldigt långt ifrån hotellet men vi hade ju gott om tid så vi tog på oss träningsskorna och traskade iväg. Kan meddela att så mycket som vi har gått denna vecka har jag nog inte ens lyckats gå sammanlagt under hela min livstid. I alla fall om man frågar mina onda och svullna fötter, haha!

Vi hade sådan himla tur att vi fick plats i dagens sista visning av ridskolan. Den guidade turen tog en timme och var värt varenda krona. Vilket ställe, och framförallt, vilka vackra hästar. Just nu hade de 116 kritvita lippizanare i stallet och vi fick se varenda en. Vi två hästgalningar var nu mer än nöjda och kunde glatt gå hem den långa vägen till hotellet igen utan problem.

När ni läser denna text (onsdag) så har jag förmodligen precis vaknat upp på hotellet. Och då vet jag ifall vi gick vidare till final eller om vi idag packar väskorna och åker hem. Men det är inget som jag i skrivandets stund (måndag) har den blekaste aning om. Jag hoppas verkligen att jag får stanna ett tag till och får vara med om ytterligare en final. Om inte så har detta varit helt fantastiskt kul och jag är så tacksam och glad för allt jag har fått uppleva.

Det jag vet är att jag ialla fall kommer komma hem lite mer kulturell, dansktalande och proppmätt efter alla wienersnitzlar.

 

Hiss & Diss

Hiss: Wien som stad, helt fantastisk.

Diss: Att man får röka inne på restauranger i Wien.

 

Nu har jag varit på plats i Wien i över en vecka. Vilken otroligt vacker stad. Är så glad över att Eurovision-tävlingen går av stapeln här i år.

I och med att vi tävlar i första semifinalen så låg alla våra repetitioner precis i början och i slutet av veckan så det innebar att man fick några dagar med ledig tid som vi fick fylla med precis vad vi ville. Jag visste ialla fall vad jag ville göra, jag skulle försöka att vara så kulturell som det bara gick. Med mig på denna resa har jag min kära mamma, tryggt och mysigt. Hon liksom jag var helt med på att är man i Wien så är det vissa saker man bara måste se och göra.

Vi tog med en karta och gav oss ut. Till vår lycka insåg vi att vi bodde precis vid Wiens största shoppinggata, kanske inte alls så kulturellt men några inhopp blev det allt i några butiker. Efter någon timme satte vi oss på ett jättemysigt café i gassande solsken och planerade resten av vår dag. Där blev vi fast ett bra tag då det var helt underbart att bara sitta och titta på människor.

Vi bestämde att vi skulle bege oss mot det naturhistoriska muséet. Platsen där det låg går ej att beskriva med ord, detta är något man bara måste se. Det var en gigantisk park med två enorma, vita byggnader eller slott får man nog kalla det.

Den ena var det stora kända konstmuséet och den andra var dit vi ville.

Väl inne på det naturhistoriska så insåg vi att här måste man ha gott om tid för att hinna och kunna se allt. Jag är väldigt intresserad av rymden då den både skrämmer och fascinerar mig, så att få se meteoriter i massa olika storlekar och även bland annat några ifrån mars var riktigt häftigt. Men det som verkligen var coolt var våningen med dinosaurier. Vi såg fossiler och riktiga skelett som är flera miljoner år gamla, ja, det var nästan helt overkligt.

Efter några timmar där var vi helt slut och gick hemåt. Dagen efter var vi pigga och redo för nästa äventyr. Vårt mission var att besöka spanska ridskolan. Tydligen låg detta väldigt långt ifrån hotellet men vi hade ju gott om tid så vi tog på oss träningsskorna och traskade iväg. Kan meddela att så mycket som vi har gått denna vecka har jag nog inte ens lyckats gå sammanlagt under hela min livstid. I alla fall om man frågar mina onda och svullna fötter, haha!

Vi hade sådan himla tur att vi fick plats i dagens sista visning av ridskolan. Den guidade turen tog en timme och var värt varenda krona. Vilket ställe, och framförallt, vilka vackra hästar. Just nu hade de 116 kritvita lippizanare i stallet och vi fick se varenda en. Vi två hästgalningar var nu mer än nöjda och kunde glatt gå hem den långa vägen till hotellet igen utan problem.

När ni läser denna text (onsdag) så har jag förmodligen precis vaknat upp på hotellet. Och då vet jag ifall vi gick vidare till final eller om vi idag packar väskorna och åker hem. Men det är inget som jag i skrivandets stund (måndag) har den blekaste aning om. Jag hoppas verkligen att jag får stanna ett tag till och får vara med om ytterligare en final. Om inte så har detta varit helt fantastiskt kul och jag är så tacksam och glad för allt jag har fått uppleva.

Det jag vet är att jag ialla fall kommer komma hem lite mer kulturell, dansktalande och proppmätt efter alla wienersnitzlar.

 

Hiss & Diss

Hiss: Wien som stad, helt fantastisk.

Diss: Att man får röka inne på restauranger i Wien.

 

  • JOHANNA BEIJBOM