23 maj 2015 06:00

23 maj 2015 06:00

Tolkning ligger alltid i betraktarens ögon

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Naturligtvis gick Måns Zelmerlöw till final i Eurovision Song Contest med det proffsigt producerade och framförda bidraget Heroes. Själva scenframträdandet med den projicerade streckgubben MP som Måns kommunicerar med under låten har fått mycket positiv feedback, men jag tycker att Linnea Debs metaforiska text med dess existentiella djup är bland det bästa med fenomenet Heroes.

Berättarjaget (Måns) har varit med om något, förmodligen svårt, som inte kan göras ogjort. Berätta inte för gudarna att han lämnat, ber han, och vill söka skydd. Han undrar om han är den enda hjälten som är kvar, och i så fall är det kanske lika bra att han blir skjuten. När Måns gör denna skjutrörelse i form av att knäppa med fingrarna dyker vännen MP upp.

Någon talar till Måns, säger till honom att torka sina tårar, leva som om det inte finns någon morgondag. Och inte nog med det: han ska sprida budskapet och sjunga ut som om det vore det det mäktigaste någonsin.

Budskapet då? Vi är vår tids hjältar, men vi dansar med demonerna i våra hjärtan. I den judisk-kristna kontexten är demoner ofta ondskefulla andevarelser (tänk exorcism, satanism, besatthet), men går vi vidare i idéhistorien och inte minst i den grekiska klassiska litteraturen behöver en daimon inte vara särskilt ond. Till exempel återfinns hos Sokrates en daimonion, en inre, vägledande röst.

Måns har i en intervju tolkat begreppet demoner som nejsägarna, de som vi inte bör lyssna på.

Berättarjaget vänder sig till djuren. Vi ska ta oss tid att lyssna på syrsorna. Don´t say a word, don´t make a sound, it´s lifes creation. Vi ska sjunga som kolibrier (och här associerar jag friskt till de envisa kolibrierna i Kalle Anka på julafton). Skapelsetanken representeras - och han gör larver till fjärilar och förändrar världen: in appreciation, uppskattning.

Det finns också en annan röst. MP, som blåst upp en ballong som han flugit iväg med, kommer tillbaka med fler marscherande streckgubbar och gör en fist bump(hälsning med knogarna mot varandra) med Måns: Han sa: jag lämnade aldrig din sida. När du kände dig vilsen var jag alldeles bakom, jag var din grund, ditt fundament.

En tolkning ligger alltid i betraktarens ögon. Vad tänker du? Let´s run for cover.... Eller sing like a hummingbird?

 

Hiss & Diss

Hiss: Eurovision Song Contest. Vilket jobb!

Diss: Irland lägger sin folkomröstning om samkönade äktenskap när alla hbtq-personer är i Wien. Strategiskt?

Naturligtvis gick Måns Zelmerlöw till final i Eurovision Song Contest med det proffsigt producerade och framförda bidraget Heroes. Själva scenframträdandet med den projicerade streckgubben MP som Måns kommunicerar med under låten har fått mycket positiv feedback, men jag tycker att Linnea Debs metaforiska text med dess existentiella djup är bland det bästa med fenomenet Heroes.

Berättarjaget (Måns) har varit med om något, förmodligen svårt, som inte kan göras ogjort. Berätta inte för gudarna att han lämnat, ber han, och vill söka skydd. Han undrar om han är den enda hjälten som är kvar, och i så fall är det kanske lika bra att han blir skjuten. När Måns gör denna skjutrörelse i form av att knäppa med fingrarna dyker vännen MP upp.

Någon talar till Måns, säger till honom att torka sina tårar, leva som om det inte finns någon morgondag. Och inte nog med det: han ska sprida budskapet och sjunga ut som om det vore det det mäktigaste någonsin.

Budskapet då? Vi är vår tids hjältar, men vi dansar med demonerna i våra hjärtan. I den judisk-kristna kontexten är demoner ofta ondskefulla andevarelser (tänk exorcism, satanism, besatthet), men går vi vidare i idéhistorien och inte minst i den grekiska klassiska litteraturen behöver en daimon inte vara särskilt ond. Till exempel återfinns hos Sokrates en daimonion, en inre, vägledande röst.

Måns har i en intervju tolkat begreppet demoner som nejsägarna, de som vi inte bör lyssna på.

Berättarjaget vänder sig till djuren. Vi ska ta oss tid att lyssna på syrsorna. Don´t say a word, don´t make a sound, it´s lifes creation. Vi ska sjunga som kolibrier (och här associerar jag friskt till de envisa kolibrierna i Kalle Anka på julafton). Skapelsetanken representeras - och han gör larver till fjärilar och förändrar världen: in appreciation, uppskattning.

Det finns också en annan röst. MP, som blåst upp en ballong som han flugit iväg med, kommer tillbaka med fler marscherande streckgubbar och gör en fist bump(hälsning med knogarna mot varandra) med Måns: Han sa: jag lämnade aldrig din sida. När du kände dig vilsen var jag alldeles bakom, jag var din grund, ditt fundament.

En tolkning ligger alltid i betraktarens ögon. Vad tänker du? Let´s run for cover.... Eller sing like a hummingbird?

 

Hiss & Diss

Hiss: Eurovision Song Contest. Vilket jobb!

Diss: Irland lägger sin folkomröstning om samkönade äktenskap när alla hbtq-personer är i Wien. Strategiskt?

  • KARIN LÅNGSTRÖM VINGE