25 maj 2015 06:00

25 maj 2015 06:00

Att vara lite som Skalman

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Jag är lite som Skalman, du vet han i Bamse. Jag har en mat- och sovklocka. Inte så att jag måste sova om klockan ringer när jag står i mål i en fotbollsmatch som Skalman (mig i den rollen skulle för övrigt vara mycket otippad), men jag behöver mina sju-åtta timmars sömn varje natt. Annars blir jag som en zombiesköldpadda och minsta jobbiga grej som händer får enorma proportioner.

Jag lägger mig gärna tidigt och blir seg av att sova för länge på morgonen. Likadan är en kompis som jag har. Fast han är något värre. Han behöver typ respirator och elchocker om han ska vara vaken efter 21.

– Nej, då är det inte mycket med mig, sa han när jag sa att jag skulle ha honom som exempel på just det här.

Men det vägs väl upp av att han är extremt morgonpigg och lätt skulle kunna ha mjölkkor. Om han nu inte bodde i lägenhet.

Sova middag gillar jag också, precis som Skalman, och det ser jag till att göra om jag är ledig. Tjugo minuter på soffan. Det är grejer det. Min morfar sov alltid middag efter maten och han blev jättegammal så jag tror att det är bra.

Vilket osökt för oss in på det där med att äta. Skalman äter regelbundet. Det behöver jag också göra. Helst skulle jag äta som man gör på Fridhems folkhögskola på sommaren: Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag. Alltså typ var tredje timma. Nu äter jag inte lagad mat två gånger om dagen så ofta, men jag borde helt klart göra det.

Jag gillar inte att vara proppmätt och jag gillar definitivt inte att vara hungrig. Jag behöver hålla mig på en lagom nivå. Att äta regelbundet är bra då, men det fungerar inte alltid i praktiken. Fast en banan kan man ju alltid häva i sig.

För om jag är blir hungrig så är jag som en bil man glömt att tanka. Jag kommer inte speciellt långt och allting blir jättejobbigt.

Jag känner en som kan klara sig en hel dag utan mat. Hon kan inte äta frukost tidigt, då mår hon illa. Hon måste vara vaken ett par timmar först. Själv vaknar jag utsvulten och äter som om jag aldrig sett mat förut.

– Har jag inte tid att äta så blir jag inte hungrig. Jag vill ha tid på mig om jag ska äta, berättade hon för mig på eftermiddagen och då hade hon fortfarande inte ätit något.

– Jag går inte att umgås med om jag inte ätit frukost, sa jag och vågade inte tänka på vad som skulle hända om jag inte ätit på en hel dag.

Men vi är alla olika och tur är väl det.

 

Hiss & Diss

Hiss: Vädret. Jag gillar ju ändå inte värme.

Diss: Vädret. Jag går fortfarande i kängor och har vantar.

Jag är lite som Skalman, du vet han i Bamse. Jag har en mat- och sovklocka. Inte så att jag måste sova om klockan ringer när jag står i mål i en fotbollsmatch som Skalman (mig i den rollen skulle för övrigt vara mycket otippad), men jag behöver mina sju-åtta timmars sömn varje natt. Annars blir jag som en zombiesköldpadda och minsta jobbiga grej som händer får enorma proportioner.

Jag lägger mig gärna tidigt och blir seg av att sova för länge på morgonen. Likadan är en kompis som jag har. Fast han är något värre. Han behöver typ respirator och elchocker om han ska vara vaken efter 21.

– Nej, då är det inte mycket med mig, sa han när jag sa att jag skulle ha honom som exempel på just det här.

Men det vägs väl upp av att han är extremt morgonpigg och lätt skulle kunna ha mjölkkor. Om han nu inte bodde i lägenhet.

Sova middag gillar jag också, precis som Skalman, och det ser jag till att göra om jag är ledig. Tjugo minuter på soffan. Det är grejer det. Min morfar sov alltid middag efter maten och han blev jättegammal så jag tror att det är bra.

Vilket osökt för oss in på det där med att äta. Skalman äter regelbundet. Det behöver jag också göra. Helst skulle jag äta som man gör på Fridhems folkhögskola på sommaren: Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag. Alltså typ var tredje timma. Nu äter jag inte lagad mat två gånger om dagen så ofta, men jag borde helt klart göra det.

Jag gillar inte att vara proppmätt och jag gillar definitivt inte att vara hungrig. Jag behöver hålla mig på en lagom nivå. Att äta regelbundet är bra då, men det fungerar inte alltid i praktiken. Fast en banan kan man ju alltid häva i sig.

För om jag är blir hungrig så är jag som en bil man glömt att tanka. Jag kommer inte speciellt långt och allting blir jättejobbigt.

Jag känner en som kan klara sig en hel dag utan mat. Hon kan inte äta frukost tidigt, då mår hon illa. Hon måste vara vaken ett par timmar först. Själv vaknar jag utsvulten och äter som om jag aldrig sett mat förut.

– Har jag inte tid att äta så blir jag inte hungrig. Jag vill ha tid på mig om jag ska äta, berättade hon för mig på eftermiddagen och då hade hon fortfarande inte ätit något.

– Jag går inte att umgås med om jag inte ätit frukost, sa jag och vågade inte tänka på vad som skulle hända om jag inte ätit på en hel dag.

Men vi är alla olika och tur är väl det.

 

Hiss & Diss

Hiss: Vädret. Jag gillar ju ändå inte värme.

Diss: Vädret. Jag går fortfarande i kängor och har vantar.

  • PETRA LUNDGREN