26 maj 2015 04:00

26 maj 2015 04:00

Nu vet vi allt om säkerhet

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

När jag var barn, vilket var några år sedan måste erkännas, visste man inte mycket om trafiksäkerhet. Vi fick visserligen tidigt lära oss att man alltid går på vänster sida av vägen, cyklar på höger, bilarna åker också till höger och man ska se sig för väääldigt noga när man går över gatan. Titta åt vänster, titta åt höger, vänster och kanske höger igen. Sedan gick man över där det fanns ett övergångsställe. Man fick heller inte springa över gatan... Allt det där gick väl ganska bra.

Men cykelhjälm fanns inte, ingen kunde nog då ens föreställa sig hur illa det kunde gå om man föll och slog sig illa i huvudet. För slog sig, det gjorde man på alla andra möjliga sätt. Blodiga, uppskrapade knän och armar var vardag. Ibland cyklade man för fort och glömde bromsa, eller bromsade fast i rullgrus eller ibland gick allt åt pipsvängen helt enkelt för att man inte bemästrade skogsstigar och annat och därför med jämna mellanrum flög av cykeln. Inte behövde man skor heller, eller det kanske man behövde och blev tillsagd att ha, men de slängde vi av oss, vilket resulterade i söndertrasade tår.

När man åkte bil satt vi barn möjligtvis i bak, det var väl regeln om jag inte minns fel, men hur vi satt var inte så noga. Satt och satt förresten. Vi låg i baksätet, på golvet om det var varmt, ibland tryckte man sig in i bakrutan, ja, det var oordning i största allmänhet på ungarna förr. Just för att då hade varken vi, våra föräldrar eller någon annan riktig kläm på hur farligt allt det där kunde bli vid en olycka i bilen eller på cykeln.

Men i dag. Allt är annorlunda. Vi vet sedan ganska många år tillbaka hur viktigt det är med säkerheten i bilen och på cykeln. Vi kan köpa säkra barnstolar och hjälmar och trafiksäkerheten är ständigt i fokus.

Därför blev jag förvånad häromdagen. Ner för en ganska brant backe kom en pappa cyklande med ett kanske femårigt barn sittandens löst på pakethållaren, alltså ingen barnstol, ingen hjälm, ingenstans att sätta fötterna. Ett hårt grepp om pappas midja visserligen, men...

Vi var flera som tittade och undrade men vi fick genast en hård blick från pappan som tydligt sade att det där hade vi inte med att göra.

Hoppas i alla fall att cykelturen gick väl och att pappan tänkte efter och kom fram till att barnstol och hjälm inte är så dumt i alla fall.

Hiss: Kul att Sverige vann Eurovision!

Diss: Men vem orkar se på programmet? Måste kortas!

När jag var barn, vilket var några år sedan måste erkännas, visste man inte mycket om trafiksäkerhet. Vi fick visserligen tidigt lära oss att man alltid går på vänster sida av vägen, cyklar på höger, bilarna åker också till höger och man ska se sig för väääldigt noga när man går över gatan. Titta åt vänster, titta åt höger, vänster och kanske höger igen. Sedan gick man över där det fanns ett övergångsställe. Man fick heller inte springa över gatan... Allt det där gick väl ganska bra.

Men cykelhjälm fanns inte, ingen kunde nog då ens föreställa sig hur illa det kunde gå om man föll och slog sig illa i huvudet. För slog sig, det gjorde man på alla andra möjliga sätt. Blodiga, uppskrapade knän och armar var vardag. Ibland cyklade man för fort och glömde bromsa, eller bromsade fast i rullgrus eller ibland gick allt åt pipsvängen helt enkelt för att man inte bemästrade skogsstigar och annat och därför med jämna mellanrum flög av cykeln. Inte behövde man skor heller, eller det kanske man behövde och blev tillsagd att ha, men de slängde vi av oss, vilket resulterade i söndertrasade tår.

När man åkte bil satt vi barn möjligtvis i bak, det var väl regeln om jag inte minns fel, men hur vi satt var inte så noga. Satt och satt förresten. Vi låg i baksätet, på golvet om det var varmt, ibland tryckte man sig in i bakrutan, ja, det var oordning i största allmänhet på ungarna förr. Just för att då hade varken vi, våra föräldrar eller någon annan riktig kläm på hur farligt allt det där kunde bli vid en olycka i bilen eller på cykeln.

Men i dag. Allt är annorlunda. Vi vet sedan ganska många år tillbaka hur viktigt det är med säkerheten i bilen och på cykeln. Vi kan köpa säkra barnstolar och hjälmar och trafiksäkerheten är ständigt i fokus.

Därför blev jag förvånad häromdagen. Ner för en ganska brant backe kom en pappa cyklande med ett kanske femårigt barn sittandens löst på pakethållaren, alltså ingen barnstol, ingen hjälm, ingenstans att sätta fötterna. Ett hårt grepp om pappas midja visserligen, men...

Vi var flera som tittade och undrade men vi fick genast en hård blick från pappan som tydligt sade att det där hade vi inte med att göra.

Hoppas i alla fall att cykelturen gick väl och att pappan tänkte efter och kom fram till att barnstol och hjälm inte är så dumt i alla fall.

Hiss: Kul att Sverige vann Eurovision!

Diss: Men vem orkar se på programmet? Måste kortas!

  • LENA JONSSON

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.