01 jun 2015 06:00

01 jun 2015 06:00

Jag slår i alla fall inte bollen bakåt

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Det är ju typiskt att jag som är så himla oteknisk har börjat spela golf. Det är ju en väldigt teknisk sport.

– Det är väldigt mycket teknik, sa jag när jag tog en lektion i att putta.

– Det är bara teknik, sa han som lärde mig.

– Hjäääälp! tänkte jag och fick någon golfblackout som hållit i sig dess.

Numera spelar jag golf i Kraftwerk-stil. Det vill säga ryckigt och lite grand som en robot. Hålla klubban rätt, vänsterfoten i marken (den vill gärna lyfta på sig), lätt framåtlutad, behåll lutningen, vinkla ner vänster axel, håll klubban med tummarna uppåt, ha inte vänsterarmen för nära kroppen ... Det är så mycket man ska tänka på och då har jag inte ens slagit till bollen. Jag får liksom stanna till med klubban mitt i svingen och kolla om jag gjort allt rätt. Det är inte optimalt.

– Jag vet vad problemet är, du tänker för mycket, sa en kollega.

– Jag vet, jag tänkte själv på det härom dagen, sa jag.

Numera går alla mina bollar åt höger. Jag har fått massa nya grejer att tänka på och dessa nya grejer krockar med hur jag alltid spelat golf. Det blir extra jobbigt när man som jag inte har så bra tålamod.

På senaste golfrundan spårade det ur helt. Fram tills dess hade jag spelat med en orange boll som jag aldrig slagit bort. Nog för att den åkt in i skogen och ner i vattendrag, men jag hade alltid hittat den. Nu slog jag bort den på första slaget. Bollen gick åt höger, dunsade ner i ett träd vid en stenmur och sågs aldrig mer. Så då tog jag en cerise boll och slog den åt höger också. På slag 17 eller så hade jag puttat bollen i hålet. Då hade jag slutat med golf tusen gånger i huvudet. Minst. Jag fick såna där flashbacks från hur det var när jag spelade golf som tonåring. Bollarna gick åt höger och såg aldrig mer. Det var och är inte roligt.

På nästa hål blev den cerise bollen under mystiska omständigheter uppäten av gräs så då tog jag fram en gul boll vilket var väldigt osmart med tanke på hur mycket maskrosor det fanns. Så jag bytte till en ny orange som jag strax slog in i skogen. Kvar var bara gula bollar och en massa maskrosor. Det blev ett himla letande.

När jag gått klart golfrundan träffade jag min golflärare igen.

– Hur gick det? frågade han.

– Det gick fantastiskt dåligt, sa jag.

– Fantastiskt dåligt? Men du har ju tagit lektioner, sa han.

– Ja, och av det blev det bara värre, sa jag.

Jag får helt enkelt glädja mig åt att jag inte slagit någon boll bakåt. Än.

 

Hiss & Diss

Hiss: Att det blir rökfritt på fler och fler ställen.

Diss: Cigarettrök.

Det är ju typiskt att jag som är så himla oteknisk har börjat spela golf. Det är ju en väldigt teknisk sport.

– Det är väldigt mycket teknik, sa jag när jag tog en lektion i att putta.

– Det är bara teknik, sa han som lärde mig.

– Hjäääälp! tänkte jag och fick någon golfblackout som hållit i sig dess.

Numera spelar jag golf i Kraftwerk-stil. Det vill säga ryckigt och lite grand som en robot. Hålla klubban rätt, vänsterfoten i marken (den vill gärna lyfta på sig), lätt framåtlutad, behåll lutningen, vinkla ner vänster axel, håll klubban med tummarna uppåt, ha inte vänsterarmen för nära kroppen ... Det är så mycket man ska tänka på och då har jag inte ens slagit till bollen. Jag får liksom stanna till med klubban mitt i svingen och kolla om jag gjort allt rätt. Det är inte optimalt.

– Jag vet vad problemet är, du tänker för mycket, sa en kollega.

– Jag vet, jag tänkte själv på det härom dagen, sa jag.

Numera går alla mina bollar åt höger. Jag har fått massa nya grejer att tänka på och dessa nya grejer krockar med hur jag alltid spelat golf. Det blir extra jobbigt när man som jag inte har så bra tålamod.

På senaste golfrundan spårade det ur helt. Fram tills dess hade jag spelat med en orange boll som jag aldrig slagit bort. Nog för att den åkt in i skogen och ner i vattendrag, men jag hade alltid hittat den. Nu slog jag bort den på första slaget. Bollen gick åt höger, dunsade ner i ett träd vid en stenmur och sågs aldrig mer. Så då tog jag en cerise boll och slog den åt höger också. På slag 17 eller så hade jag puttat bollen i hålet. Då hade jag slutat med golf tusen gånger i huvudet. Minst. Jag fick såna där flashbacks från hur det var när jag spelade golf som tonåring. Bollarna gick åt höger och såg aldrig mer. Det var och är inte roligt.

På nästa hål blev den cerise bollen under mystiska omständigheter uppäten av gräs så då tog jag fram en gul boll vilket var väldigt osmart med tanke på hur mycket maskrosor det fanns. Så jag bytte till en ny orange som jag strax slog in i skogen. Kvar var bara gula bollar och en massa maskrosor. Det blev ett himla letande.

När jag gått klart golfrundan träffade jag min golflärare igen.

– Hur gick det? frågade han.

– Det gick fantastiskt dåligt, sa jag.

– Fantastiskt dåligt? Men du har ju tagit lektioner, sa han.

– Ja, och av det blev det bara värre, sa jag.

Jag får helt enkelt glädja mig åt att jag inte slagit någon boll bakåt. Än.

 

Hiss & Diss

Hiss: Att det blir rökfritt på fler och fler ställen.

Diss: Cigarettrök.

  • PETRA LUNDGREN