04 jun 2015 06:00

04 jun 2015 06:00

När möjligheterna är gränslösa

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Det sägs att ett gott skratt om dagen förlänger livet men de senaste dagarna har det varit svårt att hålla sig för skratt. Regn, blåst och allmänt grått känns helt enkelt förfärligt. Vädret har ju den egenskapen att det tenderar att smitta av sig och påverka den rådande sinnestämningen men då är det skönt att kunna blicka framåt.

Om några veckor är det dags för semester och för min egen del blir det en resa. Den går i flygets tecken till några städer i mitt älskade Europa. En kontinent som jag har lärt mig att beundra men som jag också emellanåt känner sorg och vemod för. Jag menar allt är ju både på gott och ont.

Det finns ju ofantligt mycket att vara stolt för som europé. Vi har nått stora och viktiga framsteg inom en rad olika områden såsom vetenskap, kultur och litteratur för att bara nämna några. Det här är ett arv som vi kan bära med stolthet och vi har även kommit långt när det gäller frihet, mänskliga rättigheter och demokrati.

Men ingen annan kontinent har heller som Europa lyckats starta två förödande världskrig. Dessutom har det i Europa skapats den moderna historiens allra mest vämjeliga ideologier i nazism, fascism och kommunism som alla härjat och medfört ett stort lidande för människor.

Europas komplexitet är stor. Jag tror inte riktigt vi har förstått hur mycket som skiljer oss européer från varandra. För ärligt talat, hur mycket har vi svenskar gemensamt med exempelvis en bulgar eller grek? Det finns även geografiska frågeställningar. Vad är Europa? Vilken avgränsning ska man göra?

Det lever flera hundra miljoner invånare på den europeiska kontinenten. De samarbetar och har skapat en gemensamhet i en politisk union även om ovetskapen länderna emellan är rätt påtaglig. Vi behöver ju bara åka över Öresund för att inse att vi faktiskt inte förstår vad de säger. Nere i Europa äter och dricker människor annorlunda, de har andra traditioner och en helt annan dagsrytm. De kulturella och ekonomiska skillnaderna är stora men det är en rikedom för Europa och jag tycker att EU är ett alldeles fantastiskt samarbete trots alla sina brister.

Den här krönikan var inte tänkt att handla om Europa även om det finns åtskilligt att säga om denna världsdel. Vi är i någon mening alla européer även om vi primärt ser till vår egen nationella identitet.

Nej, det jag egentligen tänkte fästa vikt vid var resandet och alla de möjligheter som flyget erbjuder. Vi människor flyger mer än någonsin. Om tågluffandet var gårdagens verklighet är lågprisflygets dagens nya verklighet. Det går snabbt och lätt att resa ut över hela världen. Det är till och med relativt billigt och bekvämt att göra det.

En flygplats med alla olika förbindelser som flimrar på de olika avgångs- och ankomsttavlorna är som ett slags smörgåsbord. Det finns hur mycket som helst att välja på och om det ena inte passar så finns det andra resemål att tillgå. Möjligheterna är oändliga och där kan du konkretisera dina drömmar till verklighet.

Att flyga iväg tycker jag är en magisk känsla. Det ligger mycket eskapism i det och det ger tillfälle till rekreation. Vi människor behöver då och då en tids respit från vår vardag där vi får chansen att njuta av tillvaron.

Flygets utveckling är enastående och Europas utveckling är lika fantastisk. Vi behöver inte gå alltför långt tillbaka i tiden för att se hur vi reste murar och hinder mellan länder, slog vakt om den egna nationens intressen och ställde folk mot folk i en rivaliserande anda. Mycket har hänt sedan dess i ett Europa som är friare och öppnare än någonsin. I dagens värld är möjligheterna verkligen gränslösa.

Det sägs att ett gott skratt om dagen förlänger livet men de senaste dagarna har det varit svårt att hålla sig för skratt. Regn, blåst och allmänt grått känns helt enkelt förfärligt. Vädret har ju den egenskapen att det tenderar att smitta av sig och påverka den rådande sinnestämningen men då är det skönt att kunna blicka framåt.

Om några veckor är det dags för semester och för min egen del blir det en resa. Den går i flygets tecken till några städer i mitt älskade Europa. En kontinent som jag har lärt mig att beundra men som jag också emellanåt känner sorg och vemod för. Jag menar allt är ju både på gott och ont.

Det finns ju ofantligt mycket att vara stolt för som europé. Vi har nått stora och viktiga framsteg inom en rad olika områden såsom vetenskap, kultur och litteratur för att bara nämna några. Det här är ett arv som vi kan bära med stolthet och vi har även kommit långt när det gäller frihet, mänskliga rättigheter och demokrati.

Men ingen annan kontinent har heller som Europa lyckats starta två förödande världskrig. Dessutom har det i Europa skapats den moderna historiens allra mest vämjeliga ideologier i nazism, fascism och kommunism som alla härjat och medfört ett stort lidande för människor.

Europas komplexitet är stor. Jag tror inte riktigt vi har förstått hur mycket som skiljer oss européer från varandra. För ärligt talat, hur mycket har vi svenskar gemensamt med exempelvis en bulgar eller grek? Det finns även geografiska frågeställningar. Vad är Europa? Vilken avgränsning ska man göra?

Det lever flera hundra miljoner invånare på den europeiska kontinenten. De samarbetar och har skapat en gemensamhet i en politisk union även om ovetskapen länderna emellan är rätt påtaglig. Vi behöver ju bara åka över Öresund för att inse att vi faktiskt inte förstår vad de säger. Nere i Europa äter och dricker människor annorlunda, de har andra traditioner och en helt annan dagsrytm. De kulturella och ekonomiska skillnaderna är stora men det är en rikedom för Europa och jag tycker att EU är ett alldeles fantastiskt samarbete trots alla sina brister.

Den här krönikan var inte tänkt att handla om Europa även om det finns åtskilligt att säga om denna världsdel. Vi är i någon mening alla européer även om vi primärt ser till vår egen nationella identitet.

Nej, det jag egentligen tänkte fästa vikt vid var resandet och alla de möjligheter som flyget erbjuder. Vi människor flyger mer än någonsin. Om tågluffandet var gårdagens verklighet är lågprisflygets dagens nya verklighet. Det går snabbt och lätt att resa ut över hela världen. Det är till och med relativt billigt och bekvämt att göra det.

En flygplats med alla olika förbindelser som flimrar på de olika avgångs- och ankomsttavlorna är som ett slags smörgåsbord. Det finns hur mycket som helst att välja på och om det ena inte passar så finns det andra resemål att tillgå. Möjligheterna är oändliga och där kan du konkretisera dina drömmar till verklighet.

Att flyga iväg tycker jag är en magisk känsla. Det ligger mycket eskapism i det och det ger tillfälle till rekreation. Vi människor behöver då och då en tids respit från vår vardag där vi får chansen att njuta av tillvaron.

Flygets utveckling är enastående och Europas utveckling är lika fantastisk. Vi behöver inte gå alltför långt tillbaka i tiden för att se hur vi reste murar och hinder mellan länder, slog vakt om den egna nationens intressen och ställde folk mot folk i en rivaliserande anda. Mycket har hänt sedan dess i ett Europa som är friare och öppnare än någonsin. I dagens värld är möjligheterna verkligen gränslösa.

  • LINUS HELLMAN