05 jun 2015 06:00

05 jun 2015 06:00

Jag firar nationaldagen redan idag

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

I morgon firar ni nationaldag. De flesta läsare av denna tidning gör det, men inte alla. Jag är en av dem som inte har ett pass där det står Sverige på omslaget, så jag firar inte nationaldag i morgon.

Det gör vi danskar nämligen idag.

Nu kallar inte danskarna det för nationaldag utan för grundlovsdagen och den firas inte så mycket heller, i alla fall om man får tro min mor... och det gör jag. Hon har nämligen bott i Danmark, något som jag inte har provat på.

Hur som helst firar danskarna den femte juni för att just den dagen 1849 skrev den danske kungen Fredrik VII på den första grundlagen som gjorde att landet gick från kungligt envälde till konstitutionell monarki. Han släppte kort sagt större delen av makten till folketinget som den danska riksdagen kallas.

Därefter har den danska grundlagen ändrats fyra gånger och undan för undan blivit mer modernt demokratisk, senast 1953 och varje gång har den nya grundlagen undertecknats den femte juni. Så det där med att just det datumet handlar om grundlagen är något man menar allvar med.

Jag har grunnat lite grann på hur det gick till det där. Jag har inga historiska kunskaper om Danmark, men om man ser sig runt i världen så är det en sak som känns som en cementerad naturlag; envåldshärskare lämnar inte frivilligt ifrån sig makten. De störtas... eller klamrar sig kvar.

Jag fantiserar ihop en söt bild för min inre syn. Det är den femte juni 1849. De mest betydelsefulla personerna i Danmark (allihop män) har samlats i en stor sal på det kungliga slottet. Stämningen är mycket högtidlig.

Längst fram sitter kungen vid ett bord med en gyllene duk och skrivattiraljer, bläck och gåspenna och framför honom lägger den blivande statsministern fram dokumentet som kungen symboliskt läser igenom innan han raspar dit sin namnteckning, reser sig och säger (på danska, självklart) – Nu är det gjort!

De betydelsefulla herrarna i salen applåderar artigt men utanför, när någon tjänsteman sticker ut näsan och ropar att lagen är undertecknad så brister folket ut i jubel och flera dagars firande på smörrebröd med öl och snaps tar vid.

Vad som inte syntes från salen var att livvakten bakom kungen höll en dolk mot kungens rygg med order att trycka till om kungen vägrade skriva på.

Nu tror jag faktiskt inte att den fantasin stämmer utan jag hoppas att Fredrik VII ansåg att den nya lagen var det bästa han kunde göra för sitt land och sitt folk och att han skrev på med glädje. För sånt kan ske, titta bara på Spanien vars kung fick makten av diktatorn Franco, men som omedelbart lämnade den vidare till folket. Sådant gör att man får lite hopp för mänskligheten.

 

Hiss & Diss

Hiss: Meteorologerna som lovat något som vi längtat efter. Hoppas de har rätt!

Diss: Ledare som låtsas vara demokratiska men som strävar efter att vara envåldshärskare. Exempelvis Berlusconi eller Putin.

I morgon firar ni nationaldag. De flesta läsare av denna tidning gör det, men inte alla. Jag är en av dem som inte har ett pass där det står Sverige på omslaget, så jag firar inte nationaldag i morgon.

Det gör vi danskar nämligen idag.

Nu kallar inte danskarna det för nationaldag utan för grundlovsdagen och den firas inte så mycket heller, i alla fall om man får tro min mor... och det gör jag. Hon har nämligen bott i Danmark, något som jag inte har provat på.

Hur som helst firar danskarna den femte juni för att just den dagen 1849 skrev den danske kungen Fredrik VII på den första grundlagen som gjorde att landet gick från kungligt envälde till konstitutionell monarki. Han släppte kort sagt större delen av makten till folketinget som den danska riksdagen kallas.

Därefter har den danska grundlagen ändrats fyra gånger och undan för undan blivit mer modernt demokratisk, senast 1953 och varje gång har den nya grundlagen undertecknats den femte juni. Så det där med att just det datumet handlar om grundlagen är något man menar allvar med.

Jag har grunnat lite grann på hur det gick till det där. Jag har inga historiska kunskaper om Danmark, men om man ser sig runt i världen så är det en sak som känns som en cementerad naturlag; envåldshärskare lämnar inte frivilligt ifrån sig makten. De störtas... eller klamrar sig kvar.

Jag fantiserar ihop en söt bild för min inre syn. Det är den femte juni 1849. De mest betydelsefulla personerna i Danmark (allihop män) har samlats i en stor sal på det kungliga slottet. Stämningen är mycket högtidlig.

Längst fram sitter kungen vid ett bord med en gyllene duk och skrivattiraljer, bläck och gåspenna och framför honom lägger den blivande statsministern fram dokumentet som kungen symboliskt läser igenom innan han raspar dit sin namnteckning, reser sig och säger (på danska, självklart) – Nu är det gjort!

De betydelsefulla herrarna i salen applåderar artigt men utanför, när någon tjänsteman sticker ut näsan och ropar att lagen är undertecknad så brister folket ut i jubel och flera dagars firande på smörrebröd med öl och snaps tar vid.

Vad som inte syntes från salen var att livvakten bakom kungen höll en dolk mot kungens rygg med order att trycka till om kungen vägrade skriva på.

Nu tror jag faktiskt inte att den fantasin stämmer utan jag hoppas att Fredrik VII ansåg att den nya lagen var det bästa han kunde göra för sitt land och sitt folk och att han skrev på med glädje. För sånt kan ske, titta bara på Spanien vars kung fick makten av diktatorn Franco, men som omedelbart lämnade den vidare till folket. Sådant gör att man får lite hopp för mänskligheten.

 

Hiss & Diss

Hiss: Meteorologerna som lovat något som vi längtat efter. Hoppas de har rätt!

Diss: Ledare som låtsas vara demokratiska men som strävar efter att vara envåldshärskare. Exempelvis Berlusconi eller Putin.

  • Flemming Mouritsen