08 jun 2015 09:15

08 jun 2015 09:18

Livet är så föränderligt

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Vad ska du göra i höst? Frågar någon avlägsen bekant eller en vän som det var längesen en träffade. Jag ska flytta till Oxford svarar jag då, som ett konstaterande fakta. Ögonbryn höjs. Bara sådär? fnissar de fram, lite förbluffade sådär.

Det är ofta bara de gångerna som det slår mig att det kanske inte är gjort i en handvändning, det där att byta stad och land. Att flytta ifrån alla vänner och all familj jag har för att byta ut det mot något nytt, något annat.

När jag skrev min första krönika för det här uppslaget, var jag sjutton år gammal. Det är snart 2 år sedan. Om ni hade frågat mig då vad jag skulle ha i tankarna våren 2015 hade jag nog aldrig svarat desamma. Även fast jag alltid velat flytta till England så var det i en annan framtid, långt bort. Inte något som ska hända om exakt 3 månader och elva dagar (i skrivande stund.)

Så när jag sitter här i köket i lägenheten som jag snart ska flytta ifrån och tittar ut mot det ack så dystra junivädret, försöker jag insupa varje droppe av svenskhet jag kan, vad nu än en anser faller in under det begreppet. Den där grannen som går ut med sina hundar i t-shirt när det är 9 grader varmt och spöregn. Ica-kassarna med kaviar och lingongrova. De fagra örtersängar, även om de är försvinnande få i centrala Skövde. För det är alla dessa saker, som format mig till den jag är. Som har bestämt vad som är min vardag och vad jag anser vara normalt och inte.

Hur ska jag klara mig utan Proviva? Finns det där, på andra sidan havet? Den färdiga guacamole-kryddningen på påse, som bara är att blanda med avokado, kan någon frakta sådana till mig? Hur ska mamma kunna bli helt förvirrad i köket av veganmaten och pappa likaså, när de inte behöver laga den längre? Och har jag lärt mig något av relevans, när det kommer till att klara sig själv?

Häromdagen diskuterade jag och en bekant varför det tar så lång tid för människor att växa upp jämfört med vargar. Enligt mig så är det på grund av vårt samhälle och de krav som det ställer på oss. Jag hade nog haft svårare att försörja mig då, när jag var sexton och skrev min första krönika än vad jag har nu när jag är nitton och skriver min sista. Men det händer nu. Eller om 3 månader och elva dagar då. Trots att jag är livrädd, men samtidigt ofantligt förväntansfull, känner jag att det är dags nu.

Vad ska du göra i höst? Frågar någon avlägsen bekant eller en vän som det var längesen en träffade. Jag ska flytta till Oxford svarar jag då, som ett konstaterande fakta. Ögonbryn höjs. Bara sådär? fnissar de fram, lite förbluffade sådär.

Det är ofta bara de gångerna som det slår mig att det kanske inte är gjort i en handvändning, det där att byta stad och land. Att flytta ifrån alla vänner och all familj jag har för att byta ut det mot något nytt, något annat.

När jag skrev min första krönika för det här uppslaget, var jag sjutton år gammal. Det är snart 2 år sedan. Om ni hade frågat mig då vad jag skulle ha i tankarna våren 2015 hade jag nog aldrig svarat desamma. Även fast jag alltid velat flytta till England så var det i en annan framtid, långt bort. Inte något som ska hända om exakt 3 månader och elva dagar (i skrivande stund.)

Så när jag sitter här i köket i lägenheten som jag snart ska flytta ifrån och tittar ut mot det ack så dystra junivädret, försöker jag insupa varje droppe av svenskhet jag kan, vad nu än en anser faller in under det begreppet. Den där grannen som går ut med sina hundar i t-shirt när det är 9 grader varmt och spöregn. Ica-kassarna med kaviar och lingongrova. De fagra örtersängar, även om de är försvinnande få i centrala Skövde. För det är alla dessa saker, som format mig till den jag är. Som har bestämt vad som är min vardag och vad jag anser vara normalt och inte.

Hur ska jag klara mig utan Proviva? Finns det där, på andra sidan havet? Den färdiga guacamole-kryddningen på påse, som bara är att blanda med avokado, kan någon frakta sådana till mig? Hur ska mamma kunna bli helt förvirrad i köket av veganmaten och pappa likaså, när de inte behöver laga den längre? Och har jag lärt mig något av relevans, när det kommer till att klara sig själv?

Häromdagen diskuterade jag och en bekant varför det tar så lång tid för människor att växa upp jämfört med vargar. Enligt mig så är det på grund av vårt samhälle och de krav som det ställer på oss. Jag hade nog haft svårare att försörja mig då, när jag var sexton och skrev min första krönika än vad jag har nu när jag är nitton och skriver min sista. Men det händer nu. Eller om 3 månader och elva dagar då. Trots att jag är livrädd, men samtidigt ofantligt förväntansfull, känner jag att det är dags nu.

  • LISA ANDERSSON