10 jun 2015 06:00

10 jun 2015 06:00

Matematikpanik

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Nu är ännu en student över och det betyder att det är hela nio år sedan jag själv stod där och sjöng eller rättare sagt skrek för kung och fosterland.

Varje år som jag sjunger för Skövdes studenter så blir man rejält påmind om hur denna dag kändes för en själv. Har nog aldrig varit så glad, tårögd och trött på samma gång som då. Tror att jag var uppe runt halv sex på självaste studentdagen för att locka håret och allt det där för att sedan infinna mig på Restaurang Voda som fanns då för att tillsammans med klassen ha den klassiska champagnefrukosten. På självaste ceremonin i Arenan sjöng jag solo inför hela Västerhöjd, och vad passade inte bättre då än låten Mitt i ett äventyr med Carola, för det var ju exakt det vi hade levt i under tre års tid. Hela gymnasietiden tycker jag var ett enda stort äventyr. Man var med om så himla mycket. Både bra, roliga, tråkiga, fantastiska, fruktansvärda och lärorika stunder.

Gymnasietiden för mig var rätt bra, men jag kan erkänna att jag var lite skoltrött det sista året. Jag är faktiskt oerhört tacksam över att jag valde just musiklinjen då jag fick bryta av den vanliga skolan lite med det jag älskar mest av allt. Musiken hjälpte mig verkligen för att orka med de andra ämnena. Det enda som inga toner eller noter i hela världen kunde ge mig energi till att älska var matte.

Det var inte så att jag var jättedålig på det men det var så fruktansvärt tråkigt och det gjorde att mitt intresse var noll, och när inget intresse fanns så blev det ju självklart en utmaning att ta sig igenom det. Förlåt till alla mina mattelärare genom tiderna som läser detta, det har inget med er att göra utan det är helt enkelt bara de jobbiga siffrornas fel. Ett tag fick jag faktiskt till det riktigt bra. Alla bitarna föll på plats med hur man skulle tänka och räkna och jag kunde få sträcka på mig lite stolt. Men vad händer då, jo då byter man ut siffror till några förbaskade bokstäver istället. Det är ju inte sant tänkte jag, nu när jag äntligen hade börjat hänga med så var det som att vara på ruta ett igen.

Är väldigt imponerad av folk som är riktiga mattesnillen och jobbar med siffror varje dag. Bra jobbat säger jag. Ni är grymma och ni behövs för sådana som mig.

Skolan är inte lätt, för mig var det matten som var kämpig och för andra kanske det är eller var samhällskunskapen, svenskan, engelskan eller naturvetenskapen.

Det kan faktiskt även vara så att alla ämnen bara känns som en enda stor röra.

Till alla er som nu har tagit studenten vill jag bara säga fantastiskt bra jobbat! Och även om ni inte hade toppbetyg eller alla rätt på alla prov så är ni bara bäst. För ni gjorde det, ni tog er igenom tre eller fyra års kämpande och pluggande.

High five på Er. Ni är som Måns Zelmerlöw sjunger,We are the heroes of our time.

Hiss: Vädergudarna gav studenterna sol

Diss: Att studentdagen går sååå fort

Nu är ännu en student över och det betyder att det är hela nio år sedan jag själv stod där och sjöng eller rättare sagt skrek för kung och fosterland.

Varje år som jag sjunger för Skövdes studenter så blir man rejält påmind om hur denna dag kändes för en själv. Har nog aldrig varit så glad, tårögd och trött på samma gång som då. Tror att jag var uppe runt halv sex på självaste studentdagen för att locka håret och allt det där för att sedan infinna mig på Restaurang Voda som fanns då för att tillsammans med klassen ha den klassiska champagnefrukosten. På självaste ceremonin i Arenan sjöng jag solo inför hela Västerhöjd, och vad passade inte bättre då än låten Mitt i ett äventyr med Carola, för det var ju exakt det vi hade levt i under tre års tid. Hela gymnasietiden tycker jag var ett enda stort äventyr. Man var med om så himla mycket. Både bra, roliga, tråkiga, fantastiska, fruktansvärda och lärorika stunder.

Gymnasietiden för mig var rätt bra, men jag kan erkänna att jag var lite skoltrött det sista året. Jag är faktiskt oerhört tacksam över att jag valde just musiklinjen då jag fick bryta av den vanliga skolan lite med det jag älskar mest av allt. Musiken hjälpte mig verkligen för att orka med de andra ämnena. Det enda som inga toner eller noter i hela världen kunde ge mig energi till att älska var matte.

Det var inte så att jag var jättedålig på det men det var så fruktansvärt tråkigt och det gjorde att mitt intresse var noll, och när inget intresse fanns så blev det ju självklart en utmaning att ta sig igenom det. Förlåt till alla mina mattelärare genom tiderna som läser detta, det har inget med er att göra utan det är helt enkelt bara de jobbiga siffrornas fel. Ett tag fick jag faktiskt till det riktigt bra. Alla bitarna föll på plats med hur man skulle tänka och räkna och jag kunde få sträcka på mig lite stolt. Men vad händer då, jo då byter man ut siffror till några förbaskade bokstäver istället. Det är ju inte sant tänkte jag, nu när jag äntligen hade börjat hänga med så var det som att vara på ruta ett igen.

Är väldigt imponerad av folk som är riktiga mattesnillen och jobbar med siffror varje dag. Bra jobbat säger jag. Ni är grymma och ni behövs för sådana som mig.

Skolan är inte lätt, för mig var det matten som var kämpig och för andra kanske det är eller var samhällskunskapen, svenskan, engelskan eller naturvetenskapen.

Det kan faktiskt även vara så att alla ämnen bara känns som en enda stor röra.

Till alla er som nu har tagit studenten vill jag bara säga fantastiskt bra jobbat! Och även om ni inte hade toppbetyg eller alla rätt på alla prov så är ni bara bäst. För ni gjorde det, ni tog er igenom tre eller fyra års kämpande och pluggande.

High five på Er. Ni är som Måns Zelmerlöw sjunger,We are the heroes of our time.

Hiss: Vädergudarna gav studenterna sol

Diss: Att studentdagen går sååå fort

  • JOHANNA BEIJBOM