12 jun 2015 06:00

12 jun 2015 06:00

Oväntad attack från Vädergudarna

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Det är lite märkligt att nu när sommaren äntligen har startat så är det avslutningarnas tid. Och den ljusnande framtid är vår var för en vecka sedan och nu idag skall du inte tro att det blir sommar ifall inte nån sätter fart.

Vädergudarna drabbades av en oväntad attack av välvillighet och släppte i fredags fram solen för första gången sedan 1439 så att studenterna kunde studenta utan paraplyer. Och det var bra för paraplyer är förfärligt i vägen när man skall stå och hoppa till våldsamt hög musik på lastbilsflak med en flaska skumpa i ena handen, ett plakat i den andra och blommor i den tredje... samtidigt som man vinkar till folket längs kortegevägen.

Idag har grundskolorna sin avslutning och om meteorologerna inte har helt fel så är det fint väder idag och det är ju det absolut bästa sättet som sommarlovet kan inledas på. Jag minns min barndoms sommarlov med glädje, det var alltid värme och sol och de varade i två evigheter och lite till. Numera börjar jag dra fram höstkläderna strax efter midsommar, för tiden bara rusar fram.

Men för barnen börjar ett jättelångt sommarlov idag. Eller ungdomarna, eller vad de där juniorerna i svårdefinierad ålder skall kallas... och nu närmar vi oss orsaken till ämnesval i denna text, vad är man egentligen när man slutar nian?

Jag arbetar som vikarierande lärare, framför allt på Helenaskolan här i Skövde och det gör att jag följer högstadieeleverna genom deras tre år där, men inte oavbrutet, utan i snuttar där jag hoppar in och vickar någon lektion eller någon vecka, för att sedan kanske inte se dem alls på någon månad. Detta gör att jag upplever deras utveckling, eller brist på utveckling, stötvis.

Genom hela högstadiet mognar barnen, om än i väldigt olika takt, men de mognar. Sedan under vårterminen i nian händer det plötsligt något fascinerande, inte med alla men med många av dem. Plötsligt gläntas det på en dörr inne i den unga människan och den vuxna personen kikar fram, på intet sätt färdigutvecklad, men man börjar få en aning om vart det kommer att ta vägen.

Jag gick för några månader sedan runt i en niondeklass på Helenaskolan och lyssnade på eleverna som arbetade i små grupper med en inlämningsuppgift. Det var en stilla, lugn men ändå fokuserad stämning i klassrummet och jag minns att det slog mig då att detta inte längre var barn som samtalade, utan unga vuxna. Jag kunde inte sätta fingret på vad som var skillnaden, men det var ändå mycket tydligt.

Jag har vid flera tillfällen uttryckt oro för de uppväxande generationerna och deras framtid, men där och då kände jag att det nog skall ordna sig. Det blir folk av de flesta, till och med riktigt bra folk. Så till alla er som slutar skolan idag, men speciellt till alla som går ur nian vill jag säga:

– Ha ett härligt sommarlov och lycka till i fortsättningen!

Hiss: Värme och sol. Äntligen skall cykeln fram på allvar.

Diss: Att vi blir ett år äldre för varje sommar vi upplever.

Det är lite märkligt att nu när sommaren äntligen har startat så är det avslutningarnas tid. Och den ljusnande framtid är vår var för en vecka sedan och nu idag skall du inte tro att det blir sommar ifall inte nån sätter fart.

Vädergudarna drabbades av en oväntad attack av välvillighet och släppte i fredags fram solen för första gången sedan 1439 så att studenterna kunde studenta utan paraplyer. Och det var bra för paraplyer är förfärligt i vägen när man skall stå och hoppa till våldsamt hög musik på lastbilsflak med en flaska skumpa i ena handen, ett plakat i den andra och blommor i den tredje... samtidigt som man vinkar till folket längs kortegevägen.

Idag har grundskolorna sin avslutning och om meteorologerna inte har helt fel så är det fint väder idag och det är ju det absolut bästa sättet som sommarlovet kan inledas på. Jag minns min barndoms sommarlov med glädje, det var alltid värme och sol och de varade i två evigheter och lite till. Numera börjar jag dra fram höstkläderna strax efter midsommar, för tiden bara rusar fram.

Men för barnen börjar ett jättelångt sommarlov idag. Eller ungdomarna, eller vad de där juniorerna i svårdefinierad ålder skall kallas... och nu närmar vi oss orsaken till ämnesval i denna text, vad är man egentligen när man slutar nian?

Jag arbetar som vikarierande lärare, framför allt på Helenaskolan här i Skövde och det gör att jag följer högstadieeleverna genom deras tre år där, men inte oavbrutet, utan i snuttar där jag hoppar in och vickar någon lektion eller någon vecka, för att sedan kanske inte se dem alls på någon månad. Detta gör att jag upplever deras utveckling, eller brist på utveckling, stötvis.

Genom hela högstadiet mognar barnen, om än i väldigt olika takt, men de mognar. Sedan under vårterminen i nian händer det plötsligt något fascinerande, inte med alla men med många av dem. Plötsligt gläntas det på en dörr inne i den unga människan och den vuxna personen kikar fram, på intet sätt färdigutvecklad, men man börjar få en aning om vart det kommer att ta vägen.

Jag gick för några månader sedan runt i en niondeklass på Helenaskolan och lyssnade på eleverna som arbetade i små grupper med en inlämningsuppgift. Det var en stilla, lugn men ändå fokuserad stämning i klassrummet och jag minns att det slog mig då att detta inte längre var barn som samtalade, utan unga vuxna. Jag kunde inte sätta fingret på vad som var skillnaden, men det var ändå mycket tydligt.

Jag har vid flera tillfällen uttryckt oro för de uppväxande generationerna och deras framtid, men där och då kände jag att det nog skall ordna sig. Det blir folk av de flesta, till och med riktigt bra folk. Så till alla er som slutar skolan idag, men speciellt till alla som går ur nian vill jag säga:

– Ha ett härligt sommarlov och lycka till i fortsättningen!

Hiss: Värme och sol. Äntligen skall cykeln fram på allvar.

Diss: Att vi blir ett år äldre för varje sommar vi upplever.

  • FLEMMING MOURITSEN