17 jun 2015 06:00

17 jun 2015 06:00

En flicka- allas sorg

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Hur mycket ni än redan har läst och hört så vägrar jag att inte skriva om det som har berört ett helt land.

En flicka som precis startat sitt liv, som snart ska få ta sina första steg in i vuxenvärlden. En flicka som lika gärna kunde vara din vän, syster, dotter eller rent av dig själv. Hennes liv släcktes av en annan människas onda handling.

Kommer man någonsin få ett svar på varför? Det som har skett är helt ofattbart och jag är så arg, ledsen och frustrerad.

Ilskan inom mig gör ont.

I en lugn, vacker sommaridyll bland ängar, kohagar och blomster när solen fortfarande är uppe händer det som man är livrädd för ska hända när någon går hem ifrån krogen eller på en gata mitt i natten i centrum. Vart finns tryggheten? Jag erkänner här och nu att jag är rädd, jag är rädd för att gå själv, jag är rädd för att springa en löptur i skogen, jag är rädd för att parkera för långt bort ifrån stället jag befinner mig på, jag är rädd för att ha båda hörlurarna i när jag är ute på promenad.

Ska man alltid behöva ha sällskap till bilen efter en kväll med vännerna? Ska man alltid behöva titta sig över axeln med jämna mellanrum? Ska man alltid behöva ha nycklarna placerade mellan knogarna? Ska man alltid behöva vara på sin vakt? Är det så det ska behöva bli?

Jag vill inte behöva vara rädd? Men en sådan här hemsk tragedi gör att rädslan bara växer mer och mer.

I fredags var det skolavslutning för många skolor runt om i Skövde, jag befann mig på Kavelbrogymnasiet för att som alla andra år sjunga för alla elever som äntligen ska få gå på sommarlov.

Men denna gång var inget som det brukar vara. Allt var väldigt stillsamt och låtvalen var valda med stor eftertanke. Rektorn höll ett väldigt bra och fint tal om att man aldrig ska ge upp hoppet, och speciellt inte nu. Då hade Lisa inte hittats än och alla bad verkligen om in i det sista att hon skulle återfinnas vid liv. Hoppet fanns fortfarande kvar hos oss.

Men när det mest fruktansvärda beskedet kom kändes hoppet väldigt långt borta och då pratar jag om hoppet om vart vi är på väg.

Det enda som inte gör att jag tappar det helt är att ha sett det engagemang och kärlek ett helt land nu har visat. Men trots allt detta finns det fortfarande ingenting i hela världen som kan göra detta ogjort. Och det gör mig så ont. Vi måste nu se till att tryggheten byggs upp, starkare än någonsin. För ingen ska behöva vara rädd, ingen!

Hiss: Sveriges engagemang och samarbete i att hitta Lisa.

Diss: Ondskan.

Hur mycket ni än redan har läst och hört så vägrar jag att inte skriva om det som har berört ett helt land.

En flicka som precis startat sitt liv, som snart ska få ta sina första steg in i vuxenvärlden. En flicka som lika gärna kunde vara din vän, syster, dotter eller rent av dig själv. Hennes liv släcktes av en annan människas onda handling.

Kommer man någonsin få ett svar på varför? Det som har skett är helt ofattbart och jag är så arg, ledsen och frustrerad.

Ilskan inom mig gör ont.

I en lugn, vacker sommaridyll bland ängar, kohagar och blomster när solen fortfarande är uppe händer det som man är livrädd för ska hända när någon går hem ifrån krogen eller på en gata mitt i natten i centrum. Vart finns tryggheten? Jag erkänner här och nu att jag är rädd, jag är rädd för att gå själv, jag är rädd för att springa en löptur i skogen, jag är rädd för att parkera för långt bort ifrån stället jag befinner mig på, jag är rädd för att ha båda hörlurarna i när jag är ute på promenad.

Ska man alltid behöva ha sällskap till bilen efter en kväll med vännerna? Ska man alltid behöva titta sig över axeln med jämna mellanrum? Ska man alltid behöva ha nycklarna placerade mellan knogarna? Ska man alltid behöva vara på sin vakt? Är det så det ska behöva bli?

Jag vill inte behöva vara rädd? Men en sådan här hemsk tragedi gör att rädslan bara växer mer och mer.

I fredags var det skolavslutning för många skolor runt om i Skövde, jag befann mig på Kavelbrogymnasiet för att som alla andra år sjunga för alla elever som äntligen ska få gå på sommarlov.

Men denna gång var inget som det brukar vara. Allt var väldigt stillsamt och låtvalen var valda med stor eftertanke. Rektorn höll ett väldigt bra och fint tal om att man aldrig ska ge upp hoppet, och speciellt inte nu. Då hade Lisa inte hittats än och alla bad verkligen om in i det sista att hon skulle återfinnas vid liv. Hoppet fanns fortfarande kvar hos oss.

Men när det mest fruktansvärda beskedet kom kändes hoppet väldigt långt borta och då pratar jag om hoppet om vart vi är på väg.

Det enda som inte gör att jag tappar det helt är att ha sett det engagemang och kärlek ett helt land nu har visat. Men trots allt detta finns det fortfarande ingenting i hela världen som kan göra detta ogjort. Och det gör mig så ont. Vi måste nu se till att tryggheten byggs upp, starkare än någonsin. För ingen ska behöva vara rädd, ingen!

Hiss: Sveriges engagemang och samarbete i att hitta Lisa.

Diss: Ondskan.

  • JOHANNA BEIJBOM