18 jun 2015 06:00

18 jun 2015 06:00

Farlig längtan till gamla tider

Än en gång konstaterar jag att vi lever i en konstig värld. Häromdagen var det ett nyhetsinslag ifrån Ryssland som fick mig att gå i taket. Där börjar det dyka upp nya monument och museum som hyllar minnet av Josef Stalin. Synen på ex-diktatorn har förändrats och den ryska opinionen är delad. Den ryska historierevisionismen är både farlig och förskräcklig.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Det går inte att nostalgiskt längta tillbaka till tider som sedan länge är borta.

Det är en mening som är lika självklar som svår att emellanåt ta till sig.

Nostalgi kan vara vackert men kan samtidigt också vara farligt.

Det är när man relativiserar, förvränger, slätar över och förbiser en mörk period av historien som det börjar bli problematiskt och rent av otäckt. Kalla det gärna historierevisionism.

Det är vad som sker i Ryssland. I förra veckan belystes situationen i ett nyhetsinslag i Aktuellt. Det som rapporterades ligger i linje med vad vi redan har sett i president Vladimir Putins försök att återskapa det gamla imperiet och hur han har ersatt den tidigare förfärliga kommunismen med en kraftig nationalism.

Politikerna använder nu Josef Stalin som en symbol för den starka staten och i Ryssland har inställningen till ex-diktatorn svängt. Alltfler ryssar är positiva till Stalin och den tid han styrde landet medan färre ser honom som den tyrann och massmördare han de facto var. Enligt en opinionsundersökning som åberopas i inslaget är närmare 40 procent av ryssarna positivt inställda till Stalin.

Det är siffror som får mig att rysa vid blotta eftertanken. Det är som att en stor mängd tyskar skulle vara positiva inställda till Adolf Hitler, att spanjorer skulle ha samma inställning till general Franco eller för den delen att italienare skulle uppskatta Benito Mussolini i samma utsträckning.

Stalin var en man som förtryckte sitt eget folk och begick massvis med grova brott mot mänskligheten. När dessa brott uppdagades revs emellertid de flesta statyer av diktatorn. Efterträdaren Nikita Chrusjtjov gjorde upp med personkulten kring Stalin och all den terror som han låg bakom.

Förr rev man ned statyer men idag uppför man olika monument till hans ära. Den ryska regimen hemfaller åt en romantisering av kommunistiden i allmänhet och Stalinåren i synnerhet när de skapar en allt starkare och repressivare statsmakt.

Ryssland backar in i framtiden och ägnar sig åt en förfärlig historierevisionism som är djupt skadlig. Putin försöker skriva om historien och det säger det mesta om hans världsbild. Han accepterar inte den nya världen efter Sovjetunionens kollaps.

Folkets terror, förföljandet av oliktänkande och massmördandet går inte att förbise. Så här uppträder bara ett land som inte har gjort upp med sin egen historia. Ryssland har inte distanserat sig och gjort upp med sitt förflutna. De har inte alls på samma sätt som exempelvis tyskarna bearbetat sin historia.

Det är farligt att längta tillbaka till det gamla systemet men det är väl helt enkelt så att ju sämre du mår i nuet desto mer längtar du tillbaka till det som har varit medan ju lyckligare du är desto mindre drömmer du om det som har varit.

Även kommunismens avskyvärda brott mot mänskligheten måste uppmärksammas. Antikommunism är något lika självklart som antinazism eller antifascism. Men så är dock tyvärr inte alltid fallet. Även i Sverige har vi en tendens att vara överslätande inför kommunismens brott.

Precis som det finns ett behov av upplysning kring andra grymma totalitära läror förtjänar kommunismen det fördömande och avståndstagande den så innerligt förtjänar. Låt inte längtan efter den vackra framtiden få stå tillbaka för den mörka gårdagen.

Det går inte att nostalgiskt längta tillbaka till tider som sedan länge är borta.

Det är en mening som är lika självklar som svår att emellanåt ta till sig.

Nostalgi kan vara vackert men kan samtidigt också vara farligt.

Det är när man relativiserar, förvränger, slätar över och förbiser en mörk period av historien som det börjar bli problematiskt och rent av otäckt. Kalla det gärna historierevisionism.

Det är vad som sker i Ryssland. I förra veckan belystes situationen i ett nyhetsinslag i Aktuellt. Det som rapporterades ligger i linje med vad vi redan har sett i president Vladimir Putins försök att återskapa det gamla imperiet och hur han har ersatt den tidigare förfärliga kommunismen med en kraftig nationalism.

Politikerna använder nu Josef Stalin som en symbol för den starka staten och i Ryssland har inställningen till ex-diktatorn svängt. Alltfler ryssar är positiva till Stalin och den tid han styrde landet medan färre ser honom som den tyrann och massmördare han de facto var. Enligt en opinionsundersökning som åberopas i inslaget är närmare 40 procent av ryssarna positivt inställda till Stalin.

Det är siffror som får mig att rysa vid blotta eftertanken. Det är som att en stor mängd tyskar skulle vara positiva inställda till Adolf Hitler, att spanjorer skulle ha samma inställning till general Franco eller för den delen att italienare skulle uppskatta Benito Mussolini i samma utsträckning.

Stalin var en man som förtryckte sitt eget folk och begick massvis med grova brott mot mänskligheten. När dessa brott uppdagades revs emellertid de flesta statyer av diktatorn. Efterträdaren Nikita Chrusjtjov gjorde upp med personkulten kring Stalin och all den terror som han låg bakom.

Förr rev man ned statyer men idag uppför man olika monument till hans ära. Den ryska regimen hemfaller åt en romantisering av kommunistiden i allmänhet och Stalinåren i synnerhet när de skapar en allt starkare och repressivare statsmakt.

Ryssland backar in i framtiden och ägnar sig åt en förfärlig historierevisionism som är djupt skadlig. Putin försöker skriva om historien och det säger det mesta om hans världsbild. Han accepterar inte den nya världen efter Sovjetunionens kollaps.

Folkets terror, förföljandet av oliktänkande och massmördandet går inte att förbise. Så här uppträder bara ett land som inte har gjort upp med sin egen historia. Ryssland har inte distanserat sig och gjort upp med sitt förflutna. De har inte alls på samma sätt som exempelvis tyskarna bearbetat sin historia.

Det är farligt att längta tillbaka till det gamla systemet men det är väl helt enkelt så att ju sämre du mår i nuet desto mer längtar du tillbaka till det som har varit medan ju lyckligare du är desto mindre drömmer du om det som har varit.

Även kommunismens avskyvärda brott mot mänskligheten måste uppmärksammas. Antikommunism är något lika självklart som antinazism eller antifascism. Men så är dock tyvärr inte alltid fallet. Även i Sverige har vi en tendens att vara överslätande inför kommunismens brott.

Precis som det finns ett behov av upplysning kring andra grymma totalitära läror förtjänar kommunismen det fördömande och avståndstagande den så innerligt förtjänar. Låt inte längtan efter den vackra framtiden få stå tillbaka för den mörka gårdagen.

  • LINUS HELLMAN