06 jul 2015 06:00

06 jul 2015 06:00

Fördomarna måste ut ur våra system

ALEXANDER MILTON

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Vi rör oss framåt, vi har både riktning och hastighet, men det är långt kvar att gå.

Kan du tänka dig - bara rakt uppochned föreställa dig - hur det skulle vara om din kärlek till en människa ansågs som straffbar i någon annans ögon? Något så rent och vackert som kärlek, men ändå kan du komma att bötfällas, fängslas eller till och med avrättas på grund av det. Är det ens möjligt att föreställa sig något sådant?

Oavsett så är detta sanning i ungefär 80 länder världen över. Där är homosexuella partnerskap, giftermål eller samlag allt från förbjudet till straffbart med dödlig utgång. Det är så skevt att det nästan är ofattbart, hur folk väljer att tygla och besluta över andras känslor och behov. Inhumant är ordet jag söker.

Det argumenteras om religion. Folk tror inte på otraditionella giftermål, en helig text säger en sak och i grund och botten vilar en rädsla för medmänniskorna vi försöker skydda. Jag delar inte denna mening. Det kan jag aldrig göra. För mig handlar tro om kärlek och välvilja. Det ska vägleda oss att ta hand om varandra och förmedla styrka i svåra tider. Varför skulle vi istället använda det som ett verktyg för det motsatta?

Det är onaturligt. Män och kvinnor är skapta för varandra. Reproduktion är omöjlig och världens befolkning kommer krympa om vi tillåter samkönade förhållanden. Är detta saker folk är genuint rädda för? Världen kommer kanske dö ut en dag, men var så säker på att det inte kommer vara för att två brudar gifter sig. Det kommer alltid finnas ett sätt för samkönade par att bli föräldrar, förutsatt att vi faktiskt tillåter dem.

Äktenskap har alltid ingåtts av en man och en kvinna. Kärnfamiljen. Fadersfiguren och den närande modern. Det är så förlegat och naivt. En familj är en familj, hur brusten, färgglad eller permuterad den än kan vara. Kärlek är inte samling kort med en optimal kombination, det är den gränslösa respekten som en individ uttrycker för en annan. Varför behöver vi ens studier som bevisar detta?

Allt handlar om att fortsätta trycka och fortsätta slåss för HBTQ-personers rättigheter. Fördomarna och de urgamla tankesätten måste ut ur våra system, för våra medmänniskors och för tron på den totala kärlekens skull. Endast då kan vi se våra familjer och vänner leva sina liv fritt och öppet utan rädsla för sina liv och sin framtid.

Det kan kännas hopplöst ibland. Som att försöka hugga ned ett träd med en plastkniv. Men ge fan på att vi inte ser framsteg. Bland de senaste milstolparna, så sent som i fredags förra veckan, såg vi den totala legaliseringen av samkönade äktenskap i USA. Detta är enormt och har stor betydelse för såväl den amerikanska HBTQ-populationen som för den globala attityden inför frågorna. Vi har förtjänat att stanna upp för ett ögonblick, sträcka på oss som en solidarisk mänsklighet, och vara stolta över detta.

I september firar Skövde sin första Pridefestival, med parad och en mängd aktiviteter att tillgå. Jag vill se dig där. På gatorna och i salarna. Oavsett vem du är eller vem du älskar. Jag vill se dig stå upp för dig själv och alla omkring dig och medge det viktigaste som finns i världen.

Att kärlek vinner.

Hiss: Alla modiga eldsjälar och förebilder som Caitlyn Jenner och Laverne Cox.

Diss: Moderna skolor med avhållsamhet som agenda i sin sexualkunskap.

Vi rör oss framåt, vi har både riktning och hastighet, men det är långt kvar att gå.

Kan du tänka dig - bara rakt uppochned föreställa dig - hur det skulle vara om din kärlek till en människa ansågs som straffbar i någon annans ögon? Något så rent och vackert som kärlek, men ändå kan du komma att bötfällas, fängslas eller till och med avrättas på grund av det. Är det ens möjligt att föreställa sig något sådant?

Oavsett så är detta sanning i ungefär 80 länder världen över. Där är homosexuella partnerskap, giftermål eller samlag allt från förbjudet till straffbart med dödlig utgång. Det är så skevt att det nästan är ofattbart, hur folk väljer att tygla och besluta över andras känslor och behov. Inhumant är ordet jag söker.

Det argumenteras om religion. Folk tror inte på otraditionella giftermål, en helig text säger en sak och i grund och botten vilar en rädsla för medmänniskorna vi försöker skydda. Jag delar inte denna mening. Det kan jag aldrig göra. För mig handlar tro om kärlek och välvilja. Det ska vägleda oss att ta hand om varandra och förmedla styrka i svåra tider. Varför skulle vi istället använda det som ett verktyg för det motsatta?

Det är onaturligt. Män och kvinnor är skapta för varandra. Reproduktion är omöjlig och världens befolkning kommer krympa om vi tillåter samkönade förhållanden. Är detta saker folk är genuint rädda för? Världen kommer kanske dö ut en dag, men var så säker på att det inte kommer vara för att två brudar gifter sig. Det kommer alltid finnas ett sätt för samkönade par att bli föräldrar, förutsatt att vi faktiskt tillåter dem.

Äktenskap har alltid ingåtts av en man och en kvinna. Kärnfamiljen. Fadersfiguren och den närande modern. Det är så förlegat och naivt. En familj är en familj, hur brusten, färgglad eller permuterad den än kan vara. Kärlek är inte samling kort med en optimal kombination, det är den gränslösa respekten som en individ uttrycker för en annan. Varför behöver vi ens studier som bevisar detta?

Allt handlar om att fortsätta trycka och fortsätta slåss för HBTQ-personers rättigheter. Fördomarna och de urgamla tankesätten måste ut ur våra system, för våra medmänniskors och för tron på den totala kärlekens skull. Endast då kan vi se våra familjer och vänner leva sina liv fritt och öppet utan rädsla för sina liv och sin framtid.

Det kan kännas hopplöst ibland. Som att försöka hugga ned ett träd med en plastkniv. Men ge fan på att vi inte ser framsteg. Bland de senaste milstolparna, så sent som i fredags förra veckan, såg vi den totala legaliseringen av samkönade äktenskap i USA. Detta är enormt och har stor betydelse för såväl den amerikanska HBTQ-populationen som för den globala attityden inför frågorna. Vi har förtjänat att stanna upp för ett ögonblick, sträcka på oss som en solidarisk mänsklighet, och vara stolta över detta.

I september firar Skövde sin första Pridefestival, med parad och en mängd aktiviteter att tillgå. Jag vill se dig där. På gatorna och i salarna. Oavsett vem du är eller vem du älskar. Jag vill se dig stå upp för dig själv och alla omkring dig och medge det viktigaste som finns i världen.

Att kärlek vinner.

Hiss: Alla modiga eldsjälar och förebilder som Caitlyn Jenner och Laverne Cox.

Diss: Moderna skolor med avhållsamhet som agenda i sin sexualkunskap.