13 jul 2015 04:00

13 jul 2015 04:00

Datorspel - mer än bara leksaker

ALEXANDER MILTON

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Nu råkar jag inte vara från trakterna, så att säga. Jag är född och (knappt) uppfostrad i Östergötland. Den andra schlätten. Men lika väl vet jag hur gärna vi sträcker på oss inför våra lokalproducerade stoltheter och kulturklenoder.

Malmen, exempelvis, med sina svindyra jaktflygplan som spränger trumhinnorna på boskapet med en lätt puff på gasreglaget. Eller Mjölbys jättepotatis (läs rondelltestikel), för den delen. Som inför ett svenskt Mount Rushmore kan vi inte hjälpa att lägga en hand över hjärtat när vi passerar dessa monument till mänsklig sublimitet.

Storslaget.

Men efter att ha varit bosatt i Skövde i snart två år är jag fortfarande full av förundran. Vad är Skövdeborna stolta över? Vad gör just Skövde storslaget?

Volvo. Brukar folk säga. Matfestivalen och Billingen. Det är kalas tycker man. Det är vad som lockar både arbetskraft som turism. Men just här smärtar det mig lite att se män och kvinnor jubla åt guldstoft när de står rakt ovanför en guldgruva.

På Högskolan i Skövde och i Gothia science park jobbar folk hårt med att bygga ett klimat som främjar Sverige som utvecklare av ett av världens snabbast växande underhållningsmedier. Digitala spel.

Nu slutade du kanske läsa. Du tänkte kanske, ”leksaker och dumheter” eller, ”på min tid pallade vi kålhuvuden istället för att kasta bort vår tid framför en skärm”. Men det här är problemet jag vill belysa. I det moderna samhället är film och musik otillräcklig som underhållning. Massorna kräver interaktiv stimulans, något som datorspel erbjuder.

Och det sträcker sig långt bortom simpel underhållning. Du kanske har hört talas om gamification och serious games, olika ansatser där spel används för att lösa diverse problem. Idag används spel som verktyg i en rad olika projekt med syften som att utbilda, informera, marknadsföra, träna och rehabilitera människor. Stora delar av forskningen kring detta sker här i Skövde.

Kanske viktigast av allt att komma ihåg, i varje fall för de som fullkomligt saknar intresse för spel, är att spel är en stadigt expanderande miljardindustri. Minecraftmiljardären Markus Notch Persson är långt från den ende svensken som gjort vinst i spelindustrin.

Och allt börjar här, i Skövde. Staden dit spelintresserade flockas från hela världen för att ta del av ett brett utbud av högkvalitativa utbildningar inom spelutveckling. Ursäkta säljsnacket, men det här är enormt. Jag vågar kalla det startlinjen för en av landets största exportindustrier.

Därför hoppas jag att folk tittar upp mot Billingen och säger, vi har verkligen en jäkla fin skidbacke, passerar Volvo och nickar instämmande, här inne gör vi redig hårdvara, minsann och på samma sätt sneglar bortåt högskolan någon gång ibland för att tänka, här skapar vi världens bästa spel.

Vi har mer att vara stolta över än vi vågar erkänna. Nörd eller icke - sträck på dig!

Hiss: IT-titanen Microsofts satsningar inom spelutveckling på högskolan.

Diss: Politiker som uteslutande skyller samhälleliga oroligheter på populärkultur.

Nu råkar jag inte vara från trakterna, så att säga. Jag är född och (knappt) uppfostrad i Östergötland. Den andra schlätten. Men lika väl vet jag hur gärna vi sträcker på oss inför våra lokalproducerade stoltheter och kulturklenoder.

Malmen, exempelvis, med sina svindyra jaktflygplan som spränger trumhinnorna på boskapet med en lätt puff på gasreglaget. Eller Mjölbys jättepotatis (läs rondelltestikel), för den delen. Som inför ett svenskt Mount Rushmore kan vi inte hjälpa att lägga en hand över hjärtat när vi passerar dessa monument till mänsklig sublimitet.

Storslaget.

Men efter att ha varit bosatt i Skövde i snart två år är jag fortfarande full av förundran. Vad är Skövdeborna stolta över? Vad gör just Skövde storslaget?

Volvo. Brukar folk säga. Matfestivalen och Billingen. Det är kalas tycker man. Det är vad som lockar både arbetskraft som turism. Men just här smärtar det mig lite att se män och kvinnor jubla åt guldstoft när de står rakt ovanför en guldgruva.

På Högskolan i Skövde och i Gothia science park jobbar folk hårt med att bygga ett klimat som främjar Sverige som utvecklare av ett av världens snabbast växande underhållningsmedier. Digitala spel.

Nu slutade du kanske läsa. Du tänkte kanske, ”leksaker och dumheter” eller, ”på min tid pallade vi kålhuvuden istället för att kasta bort vår tid framför en skärm”. Men det här är problemet jag vill belysa. I det moderna samhället är film och musik otillräcklig som underhållning. Massorna kräver interaktiv stimulans, något som datorspel erbjuder.

Och det sträcker sig långt bortom simpel underhållning. Du kanske har hört talas om gamification och serious games, olika ansatser där spel används för att lösa diverse problem. Idag används spel som verktyg i en rad olika projekt med syften som att utbilda, informera, marknadsföra, träna och rehabilitera människor. Stora delar av forskningen kring detta sker här i Skövde.

Kanske viktigast av allt att komma ihåg, i varje fall för de som fullkomligt saknar intresse för spel, är att spel är en stadigt expanderande miljardindustri. Minecraftmiljardären Markus Notch Persson är långt från den ende svensken som gjort vinst i spelindustrin.

Och allt börjar här, i Skövde. Staden dit spelintresserade flockas från hela världen för att ta del av ett brett utbud av högkvalitativa utbildningar inom spelutveckling. Ursäkta säljsnacket, men det här är enormt. Jag vågar kalla det startlinjen för en av landets största exportindustrier.

Därför hoppas jag att folk tittar upp mot Billingen och säger, vi har verkligen en jäkla fin skidbacke, passerar Volvo och nickar instämmande, här inne gör vi redig hårdvara, minsann och på samma sätt sneglar bortåt högskolan någon gång ibland för att tänka, här skapar vi världens bästa spel.

Vi har mer att vara stolta över än vi vågar erkänna. Nörd eller icke - sträck på dig!

Hiss: IT-titanen Microsofts satsningar inom spelutveckling på högskolan.

Diss: Politiker som uteslutande skyller samhälleliga oroligheter på populärkultur.