17 jul 2015 04:00

17 jul 2015 04:00

Vår kriminella resa till Visingsö

Flemming Mouritsen

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Den tjugotredje maj 1934 sköts det redan då legendariska rånmördarparet Bonny och Clyde ihjäl med över 130 skott i sin bil vid ett lömskt bakhåll som poliserna hade arrangerat. Det var slutet på en fyra år lång kavalkad av vidriga brott och mord som det såta paret hade legat bakom. Det fanns inget glamoröst över det de gjorde men mytspridningen var igång och numera tror väl många att filmversionen med Faye Dunaway och Warren Beatty berättar sanningen som den var.

Och nu till något helt annat.

För ett tag sedan for fästmön och jag till Jönköping för att begå handel på IKEA. Det var visst några tunnor vi hade behov av och då kunde vi väl köpa lite sängkläder, servetter och annat när vi ändå höll på. Men sedan, över IKEA:s köttbullar, föreslog jag en extratur som fästmön nappade på så vi åkte vidare till Gränna och tog färjan till Visingsö.

Vi åkte ner till öns sydspets och tittade på de lämningar som finns kvar av Sveriges enligt uppgift äldsta borg, Näs slottsruin. Där skall Knut Eriksson ha mördat kung Karl Sverkersson år 1167. Enligt en bok av Jan Guillou skall Arn Magnusson ha varit med då men det tror jag inte på. Hur som helst var det spännande att stå på en plats som hade en stor betydelse under det skakiga tidiga skedet av riket Sveriges historia och dessutom är landskapet mycket vackert.

När vi sedan kollade på turlistan vi tagit på färjan för att se när vi kunde komma tillbaka till fastlandet så råkade jag öppna foldern ett steg till och upptäckte till min förfäran en prislista. Vaddå pris? Vi hade kört ombord på färjan utan att någon besvärat oss om biljett och jag hade faktiskt försökt se, från bilen, om det stod något om var man skulle betala. Men då jag inget såg om det så förutsatte jag att färjan var en del av det svenska vägnätet och därmed gratis.

Däremot stod det i foldern att man bara kollade biljetter på vägen ut till Visingsö så vi beslutade i god Bonny-and-Clyde-anda att fortsätta vår kriminella turné med att försöka ta oss tillbaka till fastlandet utan att betala. Så vi ställde oss i kön i hamnen och försökte se oskyldiga ut trots att svetten lackade i våra nackar och vapnen låg osäkrade i handskfacket.

Vi kom över utan att ha blivit avslöjade och jag vill minnas att jag bröt mot lagen igen på vägen hem. Jag tror att jag körde lite för fort några gånger på motorvägen ner mot Jönköping.

Väl hemma igen satt vi kvar i bilen en stund och spanade oroligt runt oss men det verkade inte som om poliserna låg i bakhåll för oss, så vi tog med oss bytet från IKEA in och lovade varandra att detta fick vara slutet på vår kriminella bana. Men nästa dag upptäckte vi till vår fasa att vi hade räknat fel på tunnorna och råkat sno med oss en extra från IKEA. En gång skurk, alltid skurk tydligen.

Hiss: Broholms Nostalgi och Café. Ett höjdarställe, klart värt den långa färden.

Diss: Ofrivillig kriminalitet. Det känns lite B.

Den tjugotredje maj 1934 sköts det redan då legendariska rånmördarparet Bonny och Clyde ihjäl med över 130 skott i sin bil vid ett lömskt bakhåll som poliserna hade arrangerat. Det var slutet på en fyra år lång kavalkad av vidriga brott och mord som det såta paret hade legat bakom. Det fanns inget glamoröst över det de gjorde men mytspridningen var igång och numera tror väl många att filmversionen med Faye Dunaway och Warren Beatty berättar sanningen som den var.

Och nu till något helt annat.

För ett tag sedan for fästmön och jag till Jönköping för att begå handel på IKEA. Det var visst några tunnor vi hade behov av och då kunde vi väl köpa lite sängkläder, servetter och annat när vi ändå höll på. Men sedan, över IKEA:s köttbullar, föreslog jag en extratur som fästmön nappade på så vi åkte vidare till Gränna och tog färjan till Visingsö.

Vi åkte ner till öns sydspets och tittade på de lämningar som finns kvar av Sveriges enligt uppgift äldsta borg, Näs slottsruin. Där skall Knut Eriksson ha mördat kung Karl Sverkersson år 1167. Enligt en bok av Jan Guillou skall Arn Magnusson ha varit med då men det tror jag inte på. Hur som helst var det spännande att stå på en plats som hade en stor betydelse under det skakiga tidiga skedet av riket Sveriges historia och dessutom är landskapet mycket vackert.

När vi sedan kollade på turlistan vi tagit på färjan för att se när vi kunde komma tillbaka till fastlandet så råkade jag öppna foldern ett steg till och upptäckte till min förfäran en prislista. Vaddå pris? Vi hade kört ombord på färjan utan att någon besvärat oss om biljett och jag hade faktiskt försökt se, från bilen, om det stod något om var man skulle betala. Men då jag inget såg om det så förutsatte jag att färjan var en del av det svenska vägnätet och därmed gratis.

Däremot stod det i foldern att man bara kollade biljetter på vägen ut till Visingsö så vi beslutade i god Bonny-and-Clyde-anda att fortsätta vår kriminella turné med att försöka ta oss tillbaka till fastlandet utan att betala. Så vi ställde oss i kön i hamnen och försökte se oskyldiga ut trots att svetten lackade i våra nackar och vapnen låg osäkrade i handskfacket.

Vi kom över utan att ha blivit avslöjade och jag vill minnas att jag bröt mot lagen igen på vägen hem. Jag tror att jag körde lite för fort några gånger på motorvägen ner mot Jönköping.

Väl hemma igen satt vi kvar i bilen en stund och spanade oroligt runt oss men det verkade inte som om poliserna låg i bakhåll för oss, så vi tog med oss bytet från IKEA in och lovade varandra att detta fick vara slutet på vår kriminella bana. Men nästa dag upptäckte vi till vår fasa att vi hade räknat fel på tunnorna och råkat sno med oss en extra från IKEA. En gång skurk, alltid skurk tydligen.

Hiss: Broholms Nostalgi och Café. Ett höjdarställe, klart värt den långa färden.

Diss: Ofrivillig kriminalitet. Det känns lite B.