04 apr 2017 06:00

04 apr 2017 06:00

Visst kissade vi på oss lite?

RICKARD ERIKSSON

– April, april... Mm, visst hade vi kul i lördags. Runt om i landet skrattade vi så att vi slog oss för knäna och enligt obekräftade uppgifter till och med kissade på oss lite.

Missförstå mig rätt. Skämt och humor har jag ägnat orimligt mycket tid åt att ta del av. För många av oss är det kanske det beteende som vi ägnar majoriteten av vår tankekraft åt och inte minst är det en nödvändig försvarsmekanism. När sångaren Sven-Erik Magnusson dog häromsistens så lade komikern Johannes Finnlaugsson ut en bild på sångaren på sociala medier med texten ”Säg inte nej, säg cancer, cancer, cancer”. För en del av oss var det oerhört roligt. En del av er tycker inte det, det kan jag köpa.

Men då får ni också köpa att man kan ha invändningar mot trötta aprilskämt. Framförallt tror jag det är den bestämda tidpunkten och formen som stör mig. Överraskningsmomentet är obefintligt.

Kanske är det helt enkelt så att vi i Sverige har svårt för att hitta nivån på sådana här ”dagar”. Ta Nationaldagen som exempel. Jämförelsen med Norge kommer ju varje gång där man varje firar som att det är premiär för en ny säsong av Skam. I Sverige vet vi inte riktigt vad, hur och hur mycket vi ska fira. Men vi kämpar på, vi får ju i alla fall ledigt från jobbet.

Ett annat exempel är ju fettisdagen. Ska vi ta det för vad det är och köra på lite vanliga semlor? Nä, jag tycker vi kör semmelwraps! Och semmelpizza! Snart klär vi ut oss till semlor och gör även den till en röd dag.

Sen har vi ju internationella kvinnodagen. Om man mot allt vett tar sig ut på till exempel sociala medier en sådan dag är risken överhängande att man stöter på inlägg av lite ”sköna dudes”. De har identifierat ett riktigt problem – DET FINNS JU INGEN MANSDAG!!!

Jag är för en demokrati där alla har samma rösträtt. Men även jag har gränser. Det borde inte vara några konstigheter egentligen, går du ut i något forum och kräver att ”eftersom det finns en kvinnodag måste det även finnas en mansdag” så har du inte längre rätt att rösta i officiella val. Kanske kan du få en halv röst i något kyrkoval men inte i några riktiga val.

”Mähh, öhhh, det är ju orättvist. Jag blir också diskriminerad ibland”, säger kanske någon skön dude då. Nej, det blir du inte. Du kan lämna in din rösträtt i luckan där.

Och ja, jag vet att det faktiskt finns en internationell mansdag. Men det är egentligen den enda dagen där vi har hittat rätt nivå, för det är ingen röstberättigad människa som uppmärksammar den.

 

 

HISS: Gösta Ekman. Tack.

DISS: Kanelbullens dag. Varför får inte alla bullar en egen dag?

 

Missförstå mig rätt. Skämt och humor har jag ägnat orimligt mycket tid åt att ta del av. För många av oss är det kanske det beteende som vi ägnar majoriteten av vår tankekraft åt och inte minst är det en nödvändig försvarsmekanism. När sångaren Sven-Erik Magnusson dog häromsistens så lade komikern Johannes Finnlaugsson ut en bild på sångaren på sociala medier med texten ”Säg inte nej, säg cancer, cancer, cancer”. För en del av oss var det oerhört roligt. En del av er tycker inte det, det kan jag köpa.

Men då får ni också köpa att man kan ha invändningar mot trötta aprilskämt. Framförallt tror jag det är den bestämda tidpunkten och formen som stör mig. Överraskningsmomentet är obefintligt.

Kanske är det helt enkelt så att vi i Sverige har svårt för att hitta nivån på sådana här ”dagar”. Ta Nationaldagen som exempel. Jämförelsen med Norge kommer ju varje gång där man varje firar som att det är premiär för en ny säsong av Skam. I Sverige vet vi inte riktigt vad, hur och hur mycket vi ska fira. Men vi kämpar på, vi får ju i alla fall ledigt från jobbet.

Ett annat exempel är ju fettisdagen. Ska vi ta det för vad det är och köra på lite vanliga semlor? Nä, jag tycker vi kör semmelwraps! Och semmelpizza! Snart klär vi ut oss till semlor och gör även den till en röd dag.

Sen har vi ju internationella kvinnodagen. Om man mot allt vett tar sig ut på till exempel sociala medier en sådan dag är risken överhängande att man stöter på inlägg av lite ”sköna dudes”. De har identifierat ett riktigt problem – DET FINNS JU INGEN MANSDAG!!!

Jag är för en demokrati där alla har samma rösträtt. Men även jag har gränser. Det borde inte vara några konstigheter egentligen, går du ut i något forum och kräver att ”eftersom det finns en kvinnodag måste det även finnas en mansdag” så har du inte längre rätt att rösta i officiella val. Kanske kan du få en halv röst i något kyrkoval men inte i några riktiga val.

”Mähh, öhhh, det är ju orättvist. Jag blir också diskriminerad ibland”, säger kanske någon skön dude då. Nej, det blir du inte. Du kan lämna in din rösträtt i luckan där.

Och ja, jag vet att det faktiskt finns en internationell mansdag. Men det är egentligen den enda dagen där vi har hittat rätt nivå, för det är ingen röstberättigad människa som uppmärksammar den.

 

 

HISS: Gösta Ekman. Tack.

DISS: Kanelbullens dag. Varför får inte alla bullar en egen dag?

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.