08 feb 2016 06:00

08 feb 2016 06:00

Apropå olika satsningar

Att våga satsa? En fråga som alltid är intressant och känns extra aktuell både när det gäller Billingehus och Billingen fritidsområde samt IFK Skövde Handbolls ekonomiska kris.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

När det gäller Billingen har det blivit uppenbart att helheten förutsätter ett samarbete mellan kommunen och hotellet.

Att något måste hände uppe på Billingen har länge varit en het fråga. Renovering av hotellet har det pratats om sedan 90-talet och utveckling av fritidsområdet är också något som många anser angeläget för att Skövde skall hänga med i konkurrensen.

Att ta tag i frågan gemensamt tycker jag känns som en bra idé. En satsning på Billingen kommer betyda mycket för hela kommunen och det lokala näringslivet. Skövde har Billingen och Billingehus som sitt landmärke. I en kommun som saknar vatten och kust och dess möjligheter är Billingen det som sticker ut och det här med utsikt är alltid något som fascinerar. Det förstod Arne Sandberg när han skapade anläggningen som nu är i stort behov av renovering och utveckling.

Sedan gäller det naturligtvis att hitta rätt form för satsningen. När kommunala pengar finns med i bilden ställs de ofta mot vård, skola och omsorg. I Skövde finns det dessutom som bekant ett behov och önskemål om andra idrottsanläggningar så det är bra att Billingeprojektet är väl genomarbetet och blir något som håller över lång tid.

Ett fungerande, blomstrande Billingehus och ett utvecklat fritidsområde betyder mycket för Skövde, det är en självklarhet.

På tal om att tro på Skövde och våga göra satsningar noterar jag att i samma veva som Billingesatsningen presenterades offentliggjorde den nederländska fastighetsägaren till köpcentret Elins esplanad att de har planer på att investera 400 miljoner kronor i en utbyggnad. Det är samma pengar som nämns rörande Billingen. De tror helt enkelt på Skövde och dess möjligheter. Den signalen känns onekligen viktig.

Hur viktigt det är att IFK Skövde fortsätter att vara en elitserieklubb ställs på sin spets nu när klubben har stora ekonomiska problem.

Den externa nätverksgrupp som engagerat sig i frågan är värd all respekt. Här jobbas det intensivt för att få fram de pengar som krävs. Nu får det inte bara leda till att ännu en eldsvåda släcks där det finns risk att den flammar upp igen. Så har skett några gånger tidigare. Nu måste klubben hitta en väg som innebär att verksamheten går ihop och dessutom ger ett överskott som möjliggör investeringar.

Annars får man rätta mun efter matsäcken och då får vi acceptera att verksamheten inte kan ligga på den höga elitnivå som den gjort sedan avancemanget till elitserien 1990. Det vore tungt i handbollsstaden Skövde där IFK räknas som de åtta största sett till placeringen i elitseriens maratontabell.

När det gäller Billingen har det blivit uppenbart att helheten förutsätter ett samarbete mellan kommunen och hotellet.

Att något måste hände uppe på Billingen har länge varit en het fråga. Renovering av hotellet har det pratats om sedan 90-talet och utveckling av fritidsområdet är också något som många anser angeläget för att Skövde skall hänga med i konkurrensen.

Att ta tag i frågan gemensamt tycker jag känns som en bra idé. En satsning på Billingen kommer betyda mycket för hela kommunen och det lokala näringslivet. Skövde har Billingen och Billingehus som sitt landmärke. I en kommun som saknar vatten och kust och dess möjligheter är Billingen det som sticker ut och det här med utsikt är alltid något som fascinerar. Det förstod Arne Sandberg när han skapade anläggningen som nu är i stort behov av renovering och utveckling.

Sedan gäller det naturligtvis att hitta rätt form för satsningen. När kommunala pengar finns med i bilden ställs de ofta mot vård, skola och omsorg. I Skövde finns det dessutom som bekant ett behov och önskemål om andra idrottsanläggningar så det är bra att Billingeprojektet är väl genomarbetet och blir något som håller över lång tid.

Ett fungerande, blomstrande Billingehus och ett utvecklat fritidsområde betyder mycket för Skövde, det är en självklarhet.

På tal om att tro på Skövde och våga göra satsningar noterar jag att i samma veva som Billingesatsningen presenterades offentliggjorde den nederländska fastighetsägaren till köpcentret Elins esplanad att de har planer på att investera 400 miljoner kronor i en utbyggnad. Det är samma pengar som nämns rörande Billingen. De tror helt enkelt på Skövde och dess möjligheter. Den signalen känns onekligen viktig.

Hur viktigt det är att IFK Skövde fortsätter att vara en elitserieklubb ställs på sin spets nu när klubben har stora ekonomiska problem.

Den externa nätverksgrupp som engagerat sig i frågan är värd all respekt. Här jobbas det intensivt för att få fram de pengar som krävs. Nu får det inte bara leda till att ännu en eldsvåda släcks där det finns risk att den flammar upp igen. Så har skett några gånger tidigare. Nu måste klubben hitta en väg som innebär att verksamheten går ihop och dessutom ger ett överskott som möjliggör investeringar.

Annars får man rätta mun efter matsäcken och då får vi acceptera att verksamheten inte kan ligga på den höga elitnivå som den gjort sedan avancemanget till elitserien 1990. Det vore tungt i handbollsstaden Skövde där IFK räknas som de åtta största sett till placeringen i elitseriens maratontabell.