24 nov 2015 06:00

24 nov 2015 06:00

Foto: Petra Lundgren

Fritt fram att baka i Bagarstugan

STENSTORP: Ugnen är åter i bruk

Bagarstugans bakugn vid hembygdsgården i Stenstorp är i bruk igen.
– Det var som med pannkakor, den första gick åt skogen, sedan var det inga problem när man väl kom på hur man skulle göra, beskriver Christer Markerius, ordförande i hembygdsföreningen, sitt brödbak.

Det knastrar hemtrevligt från elden i öppna spisen i Bagarstugan vid hembygdsgården i Stenstorp. Stugan är egentligen ett gammalt soldattorp som flyttades från Ågatan för 40 år sedan. Nu har dess ugn i köket setts över och det går åter att baka bröd för alla som vill.

– Skorstenspiporna är besiktigade, både i Bagarstugan och Drängstugan, så att vi vet att de är okej att använda, säger Tomas Englund, sekreterare i Stenstorps hembygdsförening.

– I samband med det fick vi en rekommendation att skaffa en kamin i Drängstugan, så då gjorde vi det, säger Christer Markerius.

Tät och funktionsduglig

Sotaren har gått igenom bakugnen och kollat så att den var tät och funktionsduglig.

– Vi har rensat upp i kanalerna också, det rök ju in i början. Det har inte varit eldat sedan 2004, säger Christer Markerius.

Han har bakat med hjälp av en gammal instruktion.

– Man får inte ha för mycket undervärme och så måste man elda på ganska mycket så man får övervärmen i form av flammor, beskriver Christer Markerius och säger att det tog en och en halv timme att värma upp ugnen.

– Någon temperaturmätare finns inte, man får gå på känsla så att det blir rätt.

Målas om

Månsagården eller Måns-Jonsgården, som hembygdsgården heter, ägs av Falköpings kommun, men Stenstorps hembygdsförening sköter om den liksom föregångaren Stenstorps hembygds- och fornminnesförening gjorde. Drängstugan och mangårdsbyggnaden har börjat målas om och medlemmarna har röjt och städat bland alla de museala föremål som finns. Lite takrenovering har man också hunnit med. Hembygdsgården har öppet på julmarknaden den sjätte december.

Det knastrar hemtrevligt från elden i öppna spisen i Bagarstugan vid hembygdsgården i Stenstorp. Stugan är egentligen ett gammalt soldattorp som flyttades från Ågatan för 40 år sedan. Nu har dess ugn i köket setts över och det går åter att baka bröd för alla som vill.

– Skorstenspiporna är besiktigade, både i Bagarstugan och Drängstugan, så att vi vet att de är okej att använda, säger Tomas Englund, sekreterare i Stenstorps hembygdsförening.

– I samband med det fick vi en rekommendation att skaffa en kamin i Drängstugan, så då gjorde vi det, säger Christer Markerius.

Tät och funktionsduglig

Sotaren har gått igenom bakugnen och kollat så att den var tät och funktionsduglig.

– Vi har rensat upp i kanalerna också, det rök ju in i början. Det har inte varit eldat sedan 2004, säger Christer Markerius.

Han har bakat med hjälp av en gammal instruktion.

– Man får inte ha för mycket undervärme och så måste man elda på ganska mycket så man får övervärmen i form av flammor, beskriver Christer Markerius och säger att det tog en och en halv timme att värma upp ugnen.

– Någon temperaturmätare finns inte, man får gå på känsla så att det blir rätt.

Målas om

Månsagården eller Måns-Jonsgården, som hembygdsgården heter, ägs av Falköpings kommun, men Stenstorps hembygdsförening sköter om den liksom föregångaren Stenstorps hembygds- och fornminnesförening gjorde. Drängstugan och mangårdsbyggnaden har börjat målas om och medlemmarna har röjt och städat bland alla de museala föremål som finns. Lite takrenovering har man också hunnit med. Hembygdsgården har öppet på julmarknaden den sjätte december.