15 okt 2016 06:00

15 okt 2016 06:00

Bok- och appsläpp på museet

FALKÖPING: Lokala sägner och väsen i barnboksserie

Boken Jättinnan släpps på Falbygdens museum på söndag. Det är andra boken i serien om Kira och Luppe. Lokala sägner och väsen är med, bland annat Ållebergs ryttare.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Barnboksserien Kiras och Luppes Bestiarium, KLUB, är ett delprojekt inom Kulturarv och spelteknologi i Skaraborg, KASTIS. Hittills är två böcker klara, och i helgen blir det boksläpp i både Skara och Falköping. Det är olika författare och illustratörer till alla böcker, alla har anknytning till dataspelutvecklingsprogrammet på Högskolan i Skövde.

– Hjältarna Kira och Luppe brottas i alla böcker med skurken som är cirkusdirektör. Han vill fånga sagoväsen och tvinga dem att uppträda på hans cirkus, berättar projektledaren Lars Vipsjö.

Samarbete

Boken som släpps i Falköping heter Jättinnan. Lars Vipsjö är författare och magisterstudenten Therese Johansson illustratör. De samarbetar lokalt för att få fram lokala sägner och väsen, i Falköping har de jobbat med Falbygdens museum. I boken dyker Ållebergs ryttare upp liksom jättinnan/drottning Ålla, tomtar, troll och en mängd olika sagoväsen.

– I böckerna finns bokstavsfigurer som man kan skanna och då kommer det upp karaktärer i 3D-grafik på skärmen. I den andra versionen av appen som kommer om åtta-tio veckor kan man börja samla på sagoväsen, klicka på dem och läsa mer fakta, säger Lars Vipsjö.

KASTIS är en samverkans- och kunskapsplattform som finansieras av Skaraborgs kommunalförbund, Högskolan i Skövde och åtta kommuner i Skaraborg.

Barnboksserien Kiras och Luppes Bestiarium, KLUB, är ett delprojekt inom Kulturarv och spelteknologi i Skaraborg, KASTIS. Hittills är två böcker klara, och i helgen blir det boksläpp i både Skara och Falköping. Det är olika författare och illustratörer till alla böcker, alla har anknytning till dataspelutvecklingsprogrammet på Högskolan i Skövde.

– Hjältarna Kira och Luppe brottas i alla böcker med skurken som är cirkusdirektör. Han vill fånga sagoväsen och tvinga dem att uppträda på hans cirkus, berättar projektledaren Lars Vipsjö.

Samarbete

Boken som släpps i Falköping heter Jättinnan. Lars Vipsjö är författare och magisterstudenten Therese Johansson illustratör. De samarbetar lokalt för att få fram lokala sägner och väsen, i Falköping har de jobbat med Falbygdens museum. I boken dyker Ållebergs ryttare upp liksom jättinnan/drottning Ålla, tomtar, troll och en mängd olika sagoväsen.

– I böckerna finns bokstavsfigurer som man kan skanna och då kommer det upp karaktärer i 3D-grafik på skärmen. I den andra versionen av appen som kommer om åtta-tio veckor kan man börja samla på sagoväsen, klicka på dem och läsa mer fakta, säger Lars Vipsjö.

KASTIS är en samverkans- och kunskapsplattform som finansieras av Skaraborgs kommunalförbund, Högskolan i Skövde och åtta kommuner i Skaraborg.