26 mar 2016 06:00

27 mar 2016 10:11

Påsk hos lammen i Grimserud

KARSBORG: Påsk hos lammen i Grimserud

I Vikaskogarna, närmare bestämt i Grimserud, bor lammet Bäänny och hans kompisar. Det började med att ett 40-tal får flyttade till familjen Sjölund Bergh i höstas.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Det är förstås i fähuset fåren bor och de har nu utökats till drygt 60. Det visade sig nämligen att ett flertal av tackorna var dräktiga när de anlände. Redan i januari skedde den första nedkomsten. Med stor sannolikhet blir de ännu fler under påsken.

Linda Sjölund Bergh och maken Mattias driver fårfarmen på gården Grimserud. Här är Linda uppvuxen och flyttade sedan tillbaka hit när hon själv bildat familj.

Fårfarmare andra gången

– Får har vi haft en gång tidigare, men då blev det för jobbigt med både heltidsjobb och barn.

Nu är barnen vuxna, dottern Lisa är hemma tillfälligt.

Till viss del är det hunden Fokus förtjänst att det kommit får till gården. Han är av rasen kelpie, en vallhund, och en vallhund utan får är inte komplett. Förra gången som fårfarmare hade de också en vallhund. När han så fick sluta sina dagar i fjol, var det dags för en ny jycke.

Ekologisk produktion

Fåren på gården är av raserna finull (blandras) samt dorset och suffolk.

– Vi är helt inriktade på kött- och skinnproduktion. Vi driver dessutom ekologiskt. Inga bekämpningsmedel och djuren har större yta och vistas ute från maj till oktober, berättar Mattias.

Att lammen kommer att slaktas vad tiden lider talar vi inte om. Lammstek vill många ha till påsk, men finns det inga höns på gården? Ägg är också gott.

– Inte än, vi får se vad det lider. Vi måste bygga ett hönshus först!

Det är förstås i fähuset fåren bor och de har nu utökats till drygt 60. Det visade sig nämligen att ett flertal av tackorna var dräktiga när de anlände. Redan i januari skedde den första nedkomsten. Med stor sannolikhet blir de ännu fler under påsken.

Linda Sjölund Bergh och maken Mattias driver fårfarmen på gården Grimserud. Här är Linda uppvuxen och flyttade sedan tillbaka hit när hon själv bildat familj.

Fårfarmare andra gången

– Får har vi haft en gång tidigare, men då blev det för jobbigt med både heltidsjobb och barn.

Nu är barnen vuxna, dottern Lisa är hemma tillfälligt.

Till viss del är det hunden Fokus förtjänst att det kommit får till gården. Han är av rasen kelpie, en vallhund, och en vallhund utan får är inte komplett. Förra gången som fårfarmare hade de också en vallhund. När han så fick sluta sina dagar i fjol, var det dags för en ny jycke.

Ekologisk produktion

Fåren på gården är av raserna finull (blandras) samt dorset och suffolk.

– Vi är helt inriktade på kött- och skinnproduktion. Vi driver dessutom ekologiskt. Inga bekämpningsmedel och djuren har större yta och vistas ute från maj till oktober, berättar Mattias.

Att lammen kommer att slaktas vad tiden lider talar vi inte om. Lammstek vill många ha till påsk, men finns det inga höns på gården? Ägg är också gott.

– Inte än, vi får se vad det lider. Vi måste bygga ett hönshus först!

  • Inger Andersson-Hultin