17 jun 2016 17:08

17 jun 2016 17:39

Kulturarbetare fick stipendier

VÄSTRA GÖTALAND: Miljonregn från kulturnämnden

26 kulturarbetare fick totalt 1 830 000 kronor då regionens kulturstipendier delades ut.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Stipendierna delades ut i fredags av regionens kulturnämnd i samband med sammanträdet på Bohusläns museum i Uddevalla.

Moa Andersson, som är uppväxt i Skövde och som studerat vid Hellidens folkhögskola i Tidaholm, fick ett av regionens kulturstipendier på 30 000 kronor. Hon jobbar bland annat på Lassagården i Skövde och gör bland annat skulturer föreställande tanter och nämnden konstaterar att Moa Andersson utmanar bilden av den kvinnliga kroppen, brottas med frågeställningar kring ideal och gör det med humor, distans och värme.

Svart golv

Louise Drake af Hagelsrum, är uppväxt i Skövde och bor numera i Göteborg får ett stipendium på 30 000 kronor. Hon är scenograf och rekvisitör och skapade bland annat ett svart golv med kritstreck som var skådeplats i Lars von Triers film ”Dogville”. ”Saltön”, ”Mandelay” och ”Gynekologen i Askim” är andra produktioner där Louise Drake af Hagelsrum deltagit.

Klassisk målare

Målaren Barbro Christofferson, Hjo, får regionens Skaraborgsstipendium på 30 000 kronor. Hon betecknas enligt kulturnämndens motivering som en klassisk målare, rör sig lätt mellan olika tekniker och material och visualiserar alltid sina iakttagelser i rena och tydliga färgskalor.

Nämnden delar ut tio stipendier på 30 000 kronor. Alla yrkesverksamma kulturarbetare bosatta i Västra Götaland kan ansöka om stipendier. Det finns även ett Skaraborgsstipendium på 30 000 kronor samt 15 arbetsstipendier á 100 000 kronor. Tidigare har det handlat om sex arbetsstipendier.

De 26 stipendierna söktes av drygt 500 kulturarbetare.

Stipendierna delades ut i fredags av regionens kulturnämnd i samband med sammanträdet på Bohusläns museum i Uddevalla.

Moa Andersson, som är uppväxt i Skövde och som studerat vid Hellidens folkhögskola i Tidaholm, fick ett av regionens kulturstipendier på 30 000 kronor. Hon jobbar bland annat på Lassagården i Skövde och gör bland annat skulturer föreställande tanter och nämnden konstaterar att Moa Andersson utmanar bilden av den kvinnliga kroppen, brottas med frågeställningar kring ideal och gör det med humor, distans och värme.

Svart golv

Louise Drake af Hagelsrum, är uppväxt i Skövde och bor numera i Göteborg får ett stipendium på 30 000 kronor. Hon är scenograf och rekvisitör och skapade bland annat ett svart golv med kritstreck som var skådeplats i Lars von Triers film ”Dogville”. ”Saltön”, ”Mandelay” och ”Gynekologen i Askim” är andra produktioner där Louise Drake af Hagelsrum deltagit.

Klassisk målare

Målaren Barbro Christofferson, Hjo, får regionens Skaraborgsstipendium på 30 000 kronor. Hon betecknas enligt kulturnämndens motivering som en klassisk målare, rör sig lätt mellan olika tekniker och material och visualiserar alltid sina iakttagelser i rena och tydliga färgskalor.

Nämnden delar ut tio stipendier på 30 000 kronor. Alla yrkesverksamma kulturarbetare bosatta i Västra Götaland kan ansöka om stipendier. Det finns även ett Skaraborgsstipendium på 30 000 kronor samt 15 arbetsstipendier á 100 000 kronor. Tidigare har det handlat om sex arbetsstipendier.

De 26 stipendierna söktes av drygt 500 kulturarbetare.