17 feb 2014 11:53

23 jan 2015 15:38

Bara vegetariskt på Nordqvists bord

Familjen som gjorde ett val

Familjen Nordqvist äter sedan två år tillbaka endast vegetarisk mat hemma. Utanför hemmet har de lite olika vanor på grund av allergier inom familjen.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Efter perioder av vegetarisk mat samt nedskärning på vissa köttprodukter blev det till slut endast vegetarisk mat som tillagades hemma hos familjen Nordqvist. Men trots att de bara äter vegetarisk mat hemma ser det olika ut för familjen utanför hemmet. Pappa Magnus och yngsta systern Sara är halvtidsvegetarianer eftersom deras gluten- och mjölkallergi försvårar situationen. Magnus reser dessutom mycket i sitt jobb då det är lättare för honom att äta kött då och då.

– Jag brukar inte säga att jag är vegetarian, jag brukar bara säga att jag äter vegetarisk mat, berättar Magnus.

Mamma Lotta och äldsta dottern Elisabeth äter varken nöt- eller fläskkött, kyckling eller fisk, men Lotta äter däremot räkor. Uppslaget frågar familjen om den funderat på att bli veganer vilket familjen har gjort. Magnus och Sara är nästan veganer på grund av deras allergier som hindrar dem från mejeriprodukter.

– Både jag och Elisabeth älskar mjölk så det skulle bli svårt att avstå från det. Sen är det också skönt att ha den proteinkällan, säger mamma Lotta.

Varför vegetarianer?

Lotta läste för några år sedan en bok som speglar köttindustrin i USA som betydde mycket för beslutet som familjen tog att bli vegetarianer. Familjen ser till både miljö, djurbehandling och det etiska perspektivet i sitt beslut. Men beslutet har heller aldrig varit en uppoffring. Magnus som tycker mycket om att laga mat tycker bara det är roligt att laga vegetarisk mat, då han får prova på lite nya maträtter.

Hur är det att vara vegetarian?

Familjen tycker ibland att deras val att vara vegetarianer är besvärligt. Men de allra flesta restauranger erbjuder vegetarisk mat vilket underlättar. Problemet uppstår mer när de är bortbjudna, framför allt i släkten eftersom det finns mycket allergier där. Det är svårt med maträtter som tar hänsyn till både vegetarianer och allergiker. Detta anser familjen är det sämsta med att vara vegetarianer medan det bästa är att de kan äta med gott samvete.

Folks reaktioner och inspiration

– Folk är för det mesta nyfikna på oss och undrar varför vi är vegetarianer, berättar Lotta och familjen instämmer.

De har lyckats inspirera andra till att också bli vegetarianer, dels Lottas syster och dels Elisabeths kompis som nu äter vegetariskt i skolan.

– Vi brukar mer försöka inspirera till att minska köttkonsumtionen, summerar Magnus.

Efter perioder av vegetarisk mat samt nedskärning på vissa köttprodukter blev det till slut endast vegetarisk mat som tillagades hemma hos familjen Nordqvist. Men trots att de bara äter vegetarisk mat hemma ser det olika ut för familjen utanför hemmet. Pappa Magnus och yngsta systern Sara är halvtidsvegetarianer eftersom deras gluten- och mjölkallergi försvårar situationen. Magnus reser dessutom mycket i sitt jobb då det är lättare för honom att äta kött då och då.

– Jag brukar inte säga att jag är vegetarian, jag brukar bara säga att jag äter vegetarisk mat, berättar Magnus.

Mamma Lotta och äldsta dottern Elisabeth äter varken nöt- eller fläskkött, kyckling eller fisk, men Lotta äter däremot räkor. Uppslaget frågar familjen om den funderat på att bli veganer vilket familjen har gjort. Magnus och Sara är nästan veganer på grund av deras allergier som hindrar dem från mejeriprodukter.

– Både jag och Elisabeth älskar mjölk så det skulle bli svårt att avstå från det. Sen är det också skönt att ha den proteinkällan, säger mamma Lotta.

Varför vegetarianer?

Lotta läste för några år sedan en bok som speglar köttindustrin i USA som betydde mycket för beslutet som familjen tog att bli vegetarianer. Familjen ser till både miljö, djurbehandling och det etiska perspektivet i sitt beslut. Men beslutet har heller aldrig varit en uppoffring. Magnus som tycker mycket om att laga mat tycker bara det är roligt att laga vegetarisk mat, då han får prova på lite nya maträtter.

Hur är det att vara vegetarian?

Familjen tycker ibland att deras val att vara vegetarianer är besvärligt. Men de allra flesta restauranger erbjuder vegetarisk mat vilket underlättar. Problemet uppstår mer när de är bortbjudna, framför allt i släkten eftersom det finns mycket allergier där. Det är svårt med maträtter som tar hänsyn till både vegetarianer och allergiker. Detta anser familjen är det sämsta med att vara vegetarianer medan det bästa är att de kan äta med gott samvete.

Folks reaktioner och inspiration

– Folk är för det mesta nyfikna på oss och undrar varför vi är vegetarianer, berättar Lotta och familjen instämmer.

De har lyckats inspirera andra till att också bli vegetarianer, dels Lottas syster och dels Elisabeths kompis som nu äter vegetariskt i skolan.

– Vi brukar mer försöka inspirera till att minska köttkonsumtionen, summerar Magnus.

  • Stina Kinnerbäck