07 okt 2015 06:00

04 nov 2015 12:14

Nystart för klassisk restaurang

MAT: Har högre ambitioner än korslagda morötter

En av Skövdes största restauranger finns på Billingen och närmare bestämt på First Hotell Billingehus. James Ebbesson tog nyligen över som köksmästare och tillsammans med delägaren Silvester Jellinek vill han göra restaurangen till ett modernt matställe för finsmakare.

Den som vill äta en god bit mat och samtidigt njuta av utsikten kan i Skövde göra det på en höjd av 304 meter över havet. Där uppe, på Billingen, ligger nämligen restaurangen vid Hotell Billingehus och med milsvidd utsikt.

– Vår ambition är att vara den bästa konferensanläggningen i hela Skandinavien, säger Silvester Jellinek som är delägare i hotellanläggningen.

Blandad kompetens

Nyligen tillträdde James Ebbesson som ny köksmästare och han har själv fått välja ut sitt team i köket.

– Det gäller att hitta personal som kompletterar varandra, säger James och förklarar:

– Det behövs någon som är bra på att göra grovgöra som att hacka och skiva, men även de som har känsla för finlir och kan lägga upp en tallrik snyggt och prydligt.

Både han och Jellinek tycker det är viktigt att ha en blandning av kompetenser.

– Det behövs kunskap och engagemang i alla led, från diskplockare och serveringspersonal till bagare och kökspersonal, för att skapa ett helhetsintryck för gästen menar Silvester.

Fokus på grönsaker

James Ebbesson har vuxit upp med både kockar och krögare i familjen och har sedan han var liten varit med i köket och lärt sig laga mat. Sedan han tog studenten -99 har han bland annat jobbat på Fiskekrogen i Göteborg och på Knistad Herrgård, då Jellinek var ägare.

– Vi ska ha ambitioner som långt överstiger korslagda morötter på tallriken och därför ville jag ha James som köksmästare även här, säger Silvester.

James vill att maten ska vara modern med fokus på närproducerat och ekologisk.

– I dag handlar ju matlagning mer och mer om att fokusera på grönsakerna istället för proteinet, menar han och fortsätter:

– Exempelvis kanske gästerna får en egen tallrik med tillagade grönsaker och ett fat med olika sorters kött som hela bordet får dela på, så kallad sharing, säger James.

– Det blir ett lite annat sätt att äta en måltid, det skapar samtal kring maten och är mycket populärt utomlands, tillägger Silvester.

Annorlunda julbord

Snart står julen inför dörren och på Billingehus kommer satsas mycket på årets julbord.

– Givetvis kommer vi erbjuda det traditionella julbordet, men vi kommer även erbjuda ett gourmetjulbord i vår mindre restaurang Intim, med plats för 40 gäster, förklarar Silvester.

– Det kommer bland annat bestå av vilt och andra delikatesser, som jag tror att Skövdeborna nu är redo för, avslutar han.

Den som vill äta en god bit mat och samtidigt njuta av utsikten kan i Skövde göra det på en höjd av 304 meter över havet. Där uppe, på Billingen, ligger nämligen restaurangen vid Hotell Billingehus och med milsvidd utsikt.

– Vår ambition är att vara den bästa konferensanläggningen i hela Skandinavien, säger Silvester Jellinek som är delägare i hotellanläggningen.

Blandad kompetens

Nyligen tillträdde James Ebbesson som ny köksmästare och han har själv fått välja ut sitt team i köket.

– Det gäller att hitta personal som kompletterar varandra, säger James och förklarar:

– Det behövs någon som är bra på att göra grovgöra som att hacka och skiva, men även de som har känsla för finlir och kan lägga upp en tallrik snyggt och prydligt.

Både han och Jellinek tycker det är viktigt att ha en blandning av kompetenser.

– Det behövs kunskap och engagemang i alla led, från diskplockare och serveringspersonal till bagare och kökspersonal, för att skapa ett helhetsintryck för gästen menar Silvester.

Fokus på grönsaker

James Ebbesson har vuxit upp med både kockar och krögare i familjen och har sedan han var liten varit med i köket och lärt sig laga mat. Sedan han tog studenten -99 har han bland annat jobbat på Fiskekrogen i Göteborg och på Knistad Herrgård, då Jellinek var ägare.

– Vi ska ha ambitioner som långt överstiger korslagda morötter på tallriken och därför ville jag ha James som köksmästare även här, säger Silvester.

James vill att maten ska vara modern med fokus på närproducerat och ekologisk.

– I dag handlar ju matlagning mer och mer om att fokusera på grönsakerna istället för proteinet, menar han och fortsätter:

– Exempelvis kanske gästerna får en egen tallrik med tillagade grönsaker och ett fat med olika sorters kött som hela bordet får dela på, så kallad sharing, säger James.

– Det blir ett lite annat sätt att äta en måltid, det skapar samtal kring maten och är mycket populärt utomlands, tillägger Silvester.

Annorlunda julbord

Snart står julen inför dörren och på Billingehus kommer satsas mycket på årets julbord.

– Givetvis kommer vi erbjuda det traditionella julbordet, men vi kommer även erbjuda ett gourmetjulbord i vår mindre restaurang Intim, med plats för 40 gäster, förklarar Silvester.

– Det kommer bland annat bestå av vilt och andra delikatesser, som jag tror att Skövdeborna nu är redo för, avslutar han.

  • Anna Leijon