04 dec 2015 15:50

04 dec 2015 16:06

Gör mat åt kungligheter

SKÖVDE: Restaurangelever på Nobelmiddagen

Elin Gynnerwall och Camille Hellström åker till Stockholm för att förbereda Nobelmiddagen.
– Det är en erfarenhet. Man kommer alltid ha med det i livet, säger Camille Hellström.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

För tionde året i rad medverkar elever från Kavelbrogymnasiet på Nobelmiddagen.

– Det är stort, säger läraren Joakim Funk.

Han kommer själv att vara på plats i köket under festligheterna och berättar om vikten av att allt går som planerat.

– Du måste ju dit och tokprestera så är det ju, säger Joakim Funk.

Resultatet avgör

Det är ingen självklarhet att eleverna får åka dit varje år utan det avgörs från gång till gång.

Det är bara två representanter från Restaurang- och livsmedelsprogrammet som får chansen, därför är de noga utvalda.

– Det är många som vill åka. Det var svårt att välja i år, säger Joakim Funk.

Mycket oklart

Att tidigare elever fått medverka under Nobelmiddagen var en av anledningarna till att Camille Hellström började på utbildningen och nu är det hennes tur att åka dit.

– Det ska bli spännande. Jag vet hur det ser ut för jag har varit där på studiebesök, säger Camille Hellström.

Båda studenterna tycker att det ska bli roligt att åka till Stockholm men de vet ännu inte riktigt vad som förväntas av dem.

– Vi ska ju få vara med och tillverka maten men vad det blir för mat har vi ingen aning om, säger Elin Gynnerwall.

Menyn och uppgifterna de ska utföra får de reda på först på måndag.

Viktiga kunskaper

För att förbereda sig inför den kommande middagen försöker de att öva in olika moment som de tror kan bli användbara. De är väl medvetna om att stressfaktorn är hög och att felmarginalerna är minimala. Något som även lärarna försöker att rusta dem för.

– När vi jobbar på restaurangen på skolan så förbereder vi dem på knivteknik, tålamod och noggrannhet, säger Joakim Funk.

För gymnasieskolans rykte är uppdraget mycket viktigt.

– Det är en fjäder i hatten. Det är ju en kvalitetssäkring att vi får vara med, säger Joakim Funk.

Han vet många skolor som har bytts ut under årens lopp och känner sig aningen hedrad över att Kavelbro ständigt har kvar sin plats i köket.

– Man måste vara ödmjuk, vi vet inte om vi får vara med nästa år, säger Joakim Funk.

Glädjande besked

Förutom studenterna blev även deras familjer positivt överraskade av beskedet som kom för drygt tre veckor sedan.

– Min mamma började gråta, säger Camille Hellström.

– Min bror köpte blommor till mig, säger Elin Gynnerwall.

För tionde året i rad medverkar elever från Kavelbrogymnasiet på Nobelmiddagen.

– Det är stort, säger läraren Joakim Funk.

Han kommer själv att vara på plats i köket under festligheterna och berättar om vikten av att allt går som planerat.

– Du måste ju dit och tokprestera så är det ju, säger Joakim Funk.

Resultatet avgör

Det är ingen självklarhet att eleverna får åka dit varje år utan det avgörs från gång till gång.

Det är bara två representanter från Restaurang- och livsmedelsprogrammet som får chansen, därför är de noga utvalda.

– Det är många som vill åka. Det var svårt att välja i år, säger Joakim Funk.

Mycket oklart

Att tidigare elever fått medverka under Nobelmiddagen var en av anledningarna till att Camille Hellström började på utbildningen och nu är det hennes tur att åka dit.

– Det ska bli spännande. Jag vet hur det ser ut för jag har varit där på studiebesök, säger Camille Hellström.

Båda studenterna tycker att det ska bli roligt att åka till Stockholm men de vet ännu inte riktigt vad som förväntas av dem.

– Vi ska ju få vara med och tillverka maten men vad det blir för mat har vi ingen aning om, säger Elin Gynnerwall.

Menyn och uppgifterna de ska utföra får de reda på först på måndag.

Viktiga kunskaper

För att förbereda sig inför den kommande middagen försöker de att öva in olika moment som de tror kan bli användbara. De är väl medvetna om att stressfaktorn är hög och att felmarginalerna är minimala. Något som även lärarna försöker att rusta dem för.

– När vi jobbar på restaurangen på skolan så förbereder vi dem på knivteknik, tålamod och noggrannhet, säger Joakim Funk.

För gymnasieskolans rykte är uppdraget mycket viktigt.

– Det är en fjäder i hatten. Det är ju en kvalitetssäkring att vi får vara med, säger Joakim Funk.

Han vet många skolor som har bytts ut under årens lopp och känner sig aningen hedrad över att Kavelbro ständigt har kvar sin plats i köket.

– Man måste vara ödmjuk, vi vet inte om vi får vara med nästa år, säger Joakim Funk.

Glädjande besked

Förutom studenterna blev även deras familjer positivt överraskade av beskedet som kom för drygt tre veckor sedan.

– Min mamma började gråta, säger Camille Hellström.

– Min bror köpte blommor till mig, säger Elin Gynnerwall.