07 apr 2016 11:25

07 apr 2016 14:22

Hovrätten fastställer domen mot ligaledaren

SKÖVDE: Dom i rekordhärva

Hovrätten gör vissa ändringar i tingsrättens dom mot de fem huvudmännen i den rekordstora narkotikahärvan. En får sitt straff skärpt, en annan får sänkt, men för den 29-årige ligaledaren fastställs 8,5 års fängelse.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Rättegången i Göta hovrätt i Jönköping pågick i 16 dagar i februari och mars och på torsdagen kom domen. Tre av de fem huvudmännen från Skövde fick sina straff fastställda, en fick sänkt straff och för en blev det en skärpning.

Så här dömdes de fem huvudmännen i tingsrätten och nu i hovrätten.

  • 29-årig Skövdebo dömdes i tingsrätten till fängelse i åtta år och sex månader, hovrätten fastställer domen.
  • 24-årig Skövdebo dömdes i tingsrätten till fängelse i sex år och tio månader, hovrätten skärper till sju års fängelse.
  • 29-årig Skövdebo dömdes i tingsrätten till fängelse i fyra år och sex månader, hovrätten fastställer domen.
  • 24-årig Skövdebo dömdes i tingsrätten till fängelse i fyra år, hovrätten fastställer domen.
  • 23-årig Skövdebo dömdes till tre års fängelse, i hovrätten sänks straffet till fängelse i ett år och nio månader.

Ytterligare några av de totalt tolv åtalade i ligan dömdes till kortare fängelsestraff.

Ledande roll

Hovrätten konstaterar i domen att 29-åringen som dömdes till det längsta fängelsestraffet har ägnat sig åt narkotikahantering i relativt stor omfattning, i vilken han har haft en ledade roll. Domstolen anser att han tillsammans med 24-åringen i vart fall under ett och ett halvt år har bedrivit organiserad narkotikaförsäljning.

När åklagarna överklagade tingsrättsdomen till hovrätten var det framför allt eftersom de ansåg att tingsrätten gjort fel bedömning gällande rekordbeslaget av amfetamin –  på en gård utanför Skövde hittades 34 kilo. Tingsrätten ansåg att bara en av de fem kunde kopplas till det. Åklagarna menar att alla fem hade hanterat det. Men hovrätten gjorde samma bedömning som tingsrätten.

- Vi säger att den ende som med säkerhet kan kopplas till amfetaminet, för att ha förvarat det, är den personen som äger gården .Utredning om hur det har kommit dit är inte tillräcklig, säger hovrättsrådet Christer Ganelind till SLA.

Kammaråklagarna Sofia Karlsson och Jenny Karlsson är trots detta och trots att fängelsestraffen inte skärptes för fler av de fem, relativt nöjda med domen.

- Ja, även om vi är av en annan uppfattning gällande amfetaminet, uppgifter från en av de åtalade anser vi visar hur narkotikan hamnat där. Vi anser också att hovrätten borde sett allvarligare på 23-åringens brottslighet, säger Sofia Karlsson.

- Men vi är nöjda med att hovrätten, till skillnad från tingsrätten, beslutade om förverkande av brottsvinsterna.

Ledde till unikt åtal

En 30-årig man från Göteborg döms också för inblandning i Skövdeligan – han tillsammans med andra hotade en Skövdebo och tvingade till sig både märkesklockor och kontanter. När Skövdepolisen sedan gjorde husrannsakan i bostaden i Göteborg hittade man klockorna som man sökte, men även ett usb-minne. När IT-forensikerna i Skövde gick igenom detta hittade de filmer där två män i Syrien får sina halsar avskurna. Detta är grunden till det som ledde till att 30-åringen och ytterligare en man åtalades för terroristbrott och nu även dömts till livstids fängelse i hovrätten – ett unikt ärende i Sverige.

Rättegången i Göta hovrätt i Jönköping pågick i 16 dagar i februari och mars och på torsdagen kom domen. Tre av de fem huvudmännen från Skövde fick sina straff fastställda, en fick sänkt straff och för en blev det en skärpning.

Så här dömdes de fem huvudmännen i tingsrätten och nu i hovrätten.

  • 29-årig Skövdebo dömdes i tingsrätten till fängelse i åtta år och sex månader, hovrätten fastställer domen.
  • 24-årig Skövdebo dömdes i tingsrätten till fängelse i sex år och tio månader, hovrätten skärper till sju års fängelse.
  • 29-årig Skövdebo dömdes i tingsrätten till fängelse i fyra år och sex månader, hovrätten fastställer domen.
  • 24-årig Skövdebo dömdes i tingsrätten till fängelse i fyra år, hovrätten fastställer domen.
  • 23-årig Skövdebo dömdes till tre års fängelse, i hovrätten sänks straffet till fängelse i ett år och nio månader.

Ytterligare några av de totalt tolv åtalade i ligan dömdes till kortare fängelsestraff.

Ledande roll

Hovrätten konstaterar i domen att 29-åringen som dömdes till det längsta fängelsestraffet har ägnat sig åt narkotikahantering i relativt stor omfattning, i vilken han har haft en ledade roll. Domstolen anser att han tillsammans med 24-åringen i vart fall under ett och ett halvt år har bedrivit organiserad narkotikaförsäljning.

När åklagarna överklagade tingsrättsdomen till hovrätten var det framför allt eftersom de ansåg att tingsrätten gjort fel bedömning gällande rekordbeslaget av amfetamin –  på en gård utanför Skövde hittades 34 kilo. Tingsrätten ansåg att bara en av de fem kunde kopplas till det. Åklagarna menar att alla fem hade hanterat det. Men hovrätten gjorde samma bedömning som tingsrätten.

- Vi säger att den ende som med säkerhet kan kopplas till amfetaminet, för att ha förvarat det, är den personen som äger gården .Utredning om hur det har kommit dit är inte tillräcklig, säger hovrättsrådet Christer Ganelind till SLA.

Kammaråklagarna Sofia Karlsson och Jenny Karlsson är trots detta och trots att fängelsestraffen inte skärptes för fler av de fem, relativt nöjda med domen.

- Ja, även om vi är av en annan uppfattning gällande amfetaminet, uppgifter från en av de åtalade anser vi visar hur narkotikan hamnat där. Vi anser också att hovrätten borde sett allvarligare på 23-åringens brottslighet, säger Sofia Karlsson.

- Men vi är nöjda med att hovrätten, till skillnad från tingsrätten, beslutade om förverkande av brottsvinsterna.

Ledde till unikt åtal

En 30-årig man från Göteborg döms också för inblandning i Skövdeligan – han tillsammans med andra hotade en Skövdebo och tvingade till sig både märkesklockor och kontanter. När Skövdepolisen sedan gjorde husrannsakan i bostaden i Göteborg hittade man klockorna som man sökte, men även ett usb-minne. När IT-forensikerna i Skövde gick igenom detta hittade de filmer där två män i Syrien får sina halsar avskurna. Detta är grunden till det som ledde till att 30-åringen och ytterligare en man åtalades för terroristbrott och nu även dömts till livstids fängelse i hovrätten – ett unikt ärende i Sverige.