07 maj 2016 06:00

07 maj 2016 06:00

Slaktrobotar på plats när slakteriet nyinviger

SKÖVDE

Produktionschefen Stefan Kylén lär aldrig glömma den 10 oktober 2014.
– Det vara bara att försöka rädda så mycket som gick, säger han till SLA.
Ett och ett halvt år efter branden inviger Skövde slakteri sin nybyggda anläggning.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Det var fredagskväll och Stefan Kylén satt hemma och åt middag när telefonen ringde. Det brann ordentligt i taket på hans arbetsplats.

– Man visste ju inte omfattningen, men det är klart man blev skärrad, sen tog jag mig hit så fort det gick, säger han.

Slakteridelen blev obrukbar av elden och släckningsarbetet. Trots det har man hela tiden kunnat hålla igång produktionen eftersom man hyrde in sig på slakteriet i Skara i stället.

Men på fredag är det invigningsdag och då kommer man visa upp den nya större lokalen, slaktrobotarna och chockfrysen för media, kunder och leverantörer.

Tackar personalen

På lördagen anordnas också en familjedag för den 150 man stora personalstyrkan för att tacka dem för deras insatser den där oktoberkvällen när de räddade varor och datorer och guidade brandmännen.

– Det känns skönt med nyinvigningen, vi börjar komma i ordning och allt börjar falla på plats. Alla medarbetare är också tillbaka i Skövde. Det känns bra, säger Kylén.

Automatiserat

Automatiseringen, chockkylen och utbyggnaden på 2 000 kvadratmeter hade nog kommit ändå, men det hade inte gått lika fort om fabriken inte eldhärjats, tror Kylén.

Hela bygget har kostat runt 225 miljoner kronor.

– Allt för att öka kapaciteten och säkra så mycket som det går för att vara konkurrenskraftiga framåt.

I dag slaktas 1 300 grisar och 20 suggor om dagen på Skövde slakteri. Betydligt mer än tidigare.

Man har också köpt närliggande mark för ytterligare expansion nästa år.

– Men inte just i dag, det känns som att vi måste samla ihop oss först för att komma framåt, säger Stefan Kylén.

Ett steg in i framtiden tar man på fredag nästa vecka.

Det var fredagskväll och Stefan Kylén satt hemma och åt middag när telefonen ringde. Det brann ordentligt i taket på hans arbetsplats.

– Man visste ju inte omfattningen, men det är klart man blev skärrad, sen tog jag mig hit så fort det gick, säger han.

Slakteridelen blev obrukbar av elden och släckningsarbetet. Trots det har man hela tiden kunnat hålla igång produktionen eftersom man hyrde in sig på slakteriet i Skara i stället.

Men på fredag är det invigningsdag och då kommer man visa upp den nya större lokalen, slaktrobotarna och chockfrysen för media, kunder och leverantörer.

Tackar personalen

På lördagen anordnas också en familjedag för den 150 man stora personalstyrkan för att tacka dem för deras insatser den där oktoberkvällen när de räddade varor och datorer och guidade brandmännen.

– Det känns skönt med nyinvigningen, vi börjar komma i ordning och allt börjar falla på plats. Alla medarbetare är också tillbaka i Skövde. Det känns bra, säger Kylén.

Automatiserat

Automatiseringen, chockkylen och utbyggnaden på 2 000 kvadratmeter hade nog kommit ändå, men det hade inte gått lika fort om fabriken inte eldhärjats, tror Kylén.

Hela bygget har kostat runt 225 miljoner kronor.

– Allt för att öka kapaciteten och säkra så mycket som det går för att vara konkurrenskraftiga framåt.

I dag slaktas 1 300 grisar och 20 suggor om dagen på Skövde slakteri. Betydligt mer än tidigare.

Man har också köpt närliggande mark för ytterligare expansion nästa år.

– Men inte just i dag, det känns som att vi måste samla ihop oss först för att komma framåt, säger Stefan Kylén.

Ett steg in i framtiden tar man på fredag nästa vecka.