02 jun 2016 13:35

02 jun 2016 14:28

Nu öppnas kårhuset för allmänheten

SKÖVDE: Upprustat schweizeri blir sommarcafé

Det gamla schweizeriet i Boulogner återuppstår i sommar när studentkåren öppnar café. Inför premiären på måndag har byggnaden genomgått en omfattande renovering både ut- och invändigt.
– Färgsättningen bevarar husets ursprungliga stil, säger Maria Liabäck, fastighetsingenjör.

Den 134 år gamla gula träbyggnaden har varit både café, restaurang och nattklubb genom åren. Sedan fler decennier tillbaka har den fungerat som kårhus för högskolans studenter men nu öppnas huset för Skövdeborna och allmänheten igen även på dagtid.

Liv och rörelse

På måndag är det premiär för studentkårens sommarcafé och därmed uppfyller huset sin ursprungliga funktion som schweizeri på nytt - även om alkoholservering endast sker de kvällar då det är sommarklubb.

– Detta är ett av få gamla trähus i Skövde som finns bevarat från den här tiden och då känns det jättebra att Skövdeborna får tillång till det igen nu när det är mer liv och rörelse i Boulogner, säger Ingemar Linusson, fastighetschef vid Skövde kommun, och syftar på att parkens största vattenhål åter fungerar som badsjö.

Caféet kommer att ha traditionell kaffeservering med glass och med möjlighet att sitta både ute och inne.

– Jag hoppas att många människor ska stanna till här och upptäcka både parken och huset för det har fått ett enormt lyft, säger kårhusgeneralen Linda Inghammar.

Tidstypiska färger

Skövde kommun som äger och förvaltar byggnaden har satsat 2,5 miljoner kronor i en första renoveringsetapp för att rusta upp huset. Tillsammans med C H Arkitekter har man tagit fram en ny färgsättning invändigt där de tidigare gula och röda färgerna har bytts ut mot varma gråa toner.

– Nu har huset fått en mer tidstypisk stil invändigt, säger fastighetsingenjören Maria Liabäck som arbetat med upprustningen i 1,5 års tid.

Huset har även fått handikapptoalett på första våningen, ny el, platsbyggda entrédörrar från Fridene snickeri och parkettgolvet har både slipats och oljats.

Ändå har husets största förvandling skett utanför väggarna med en ny stor stenlagd uteplats med nya träräcken, belysning och planteringar. En stor ramp med avställningsplats ökar tillgängligheten vid byggnaden.

Borta är det gamla vita staketet och de höga tujor som tidigare skymde huset.

– Vi har även målat om delar av fasaden med ny linoljefärg och kommer fortsätta med resten senare i höst när temperaturen är den rätta, säger Maria Liabäck.

Den 134 år gamla gula träbyggnaden har varit både café, restaurang och nattklubb genom åren. Sedan fler decennier tillbaka har den fungerat som kårhus för högskolans studenter men nu öppnas huset för Skövdeborna och allmänheten igen även på dagtid.

Liv och rörelse

På måndag är det premiär för studentkårens sommarcafé och därmed uppfyller huset sin ursprungliga funktion som schweizeri på nytt - även om alkoholservering endast sker de kvällar då det är sommarklubb.

– Detta är ett av få gamla trähus i Skövde som finns bevarat från den här tiden och då känns det jättebra att Skövdeborna får tillång till det igen nu när det är mer liv och rörelse i Boulogner, säger Ingemar Linusson, fastighetschef vid Skövde kommun, och syftar på att parkens största vattenhål åter fungerar som badsjö.

Caféet kommer att ha traditionell kaffeservering med glass och med möjlighet att sitta både ute och inne.

– Jag hoppas att många människor ska stanna till här och upptäcka både parken och huset för det har fått ett enormt lyft, säger kårhusgeneralen Linda Inghammar.

Tidstypiska färger

Skövde kommun som äger och förvaltar byggnaden har satsat 2,5 miljoner kronor i en första renoveringsetapp för att rusta upp huset. Tillsammans med C H Arkitekter har man tagit fram en ny färgsättning invändigt där de tidigare gula och röda färgerna har bytts ut mot varma gråa toner.

– Nu har huset fått en mer tidstypisk stil invändigt, säger fastighetsingenjören Maria Liabäck som arbetat med upprustningen i 1,5 års tid.

Huset har även fått handikapptoalett på första våningen, ny el, platsbyggda entrédörrar från Fridene snickeri och parkettgolvet har både slipats och oljats.

Ändå har husets största förvandling skett utanför väggarna med en ny stor stenlagd uteplats med nya träräcken, belysning och planteringar. En stor ramp med avställningsplats ökar tillgängligheten vid byggnaden.

Borta är det gamla vita staketet och de höga tujor som tidigare skymde huset.

– Vi har även målat om delar av fasaden med ny linoljefärg och kommer fortsätta med resten senare i höst när temperaturen är den rätta, säger Maria Liabäck.