17 jun 2016 06:00

17 jun 2016 06:00

Tai Pak fyller 40 år

SKÖVDE: Samma röda inredning i alla år

I dag fyller restaurangen Tai Pak 40 år. Inredningen är densamma och menyn ser i princip likadan ut.
– Vi har många stamkunder, en del sedan 20 år tillbaka, säger ägaren Cheng Ting Kay.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Gästerna på Tai Pak känner igen sig år efter år. Både när det gäller den röda inredningen, stolarna och konstverken, men också när de tittar i menyn.

Första menyn

– Vi har förändrat en del, till exempel hajfenssoppa kan vi inte ha kvar, berättar Cheng Ting Kay och tar fram en meny från premiäråret 1976.

– Vi kan jämföra exempelvis förrätten vårrullar. Då kostade de fem kronor och nu tar vi 48.

Cheng Ting Kay, som är den andra ägaren, köpte Tai Pak för nästan 30 år sedan och tog över verksamheten den 1 januari 1987.

– Jag hade en restaurang i Skara tidigare. Nu har min bror restaurang där, och jag är delägare.

Inredningen är kvar

Namnet kommer från Li Tai Pak som var en framstående kinesisk diktare, och dessutom väldigt förtjust i god mat och dryck.

En statyett av Li Tai Pak köptes in till restaurangens premiär den 17 juni 1976 och den finns naturligtvis fortfarande kvar.

Kvar finns också en inramad affisch från öppningskvällen, där alla gästerna skrev sina namn.

Affischen är röd, precis som det mesta på Tai Pak.

– Det har alltid varit samma inredning här. Stolarna och konstverken är 40 år gamla, men jag har bytt matta och målat om fyra, fem gånger.

Men någon ny färg har Cheng Ting Kay inte valt utan han har hållit fast vid den röda.

Tai Pak har en jämn ström av gäster utan vare sig toppar eller dalar.

Många stammisar

– Vi har många stamkunder, en del sedan 20 år tillbaka. Det är också många som hämtar mat här.

Cheng Ting Kay fyller 63 år i september, han har dragit ner lite på takten och hoppas på att kunna fortsätta i tre, fyra år till.

– Jag får se hur länge jag orkar. Men jag gillar att jobba och prata med gästerna som kommer hit.

Totalt är de sex personer som jobbar i restaurangen. En av dem har jobbat där i nära 30 år, och även Cheng Ting Kays fru jobbar i köket.

– Vi har jobbat tillsammans här i 30 år och utan henne skulle det inte gå.

I dag fredag är det precis 40 år sedan som Tai Pak slog upp portarna och alla gäster bjuds dagen till ära på tårta och kaffe.

Gästerna på Tai Pak känner igen sig år efter år. Både när det gäller den röda inredningen, stolarna och konstverken, men också när de tittar i menyn.

Första menyn

– Vi har förändrat en del, till exempel hajfenssoppa kan vi inte ha kvar, berättar Cheng Ting Kay och tar fram en meny från premiäråret 1976.

– Vi kan jämföra exempelvis förrätten vårrullar. Då kostade de fem kronor och nu tar vi 48.

Cheng Ting Kay, som är den andra ägaren, köpte Tai Pak för nästan 30 år sedan och tog över verksamheten den 1 januari 1987.

– Jag hade en restaurang i Skara tidigare. Nu har min bror restaurang där, och jag är delägare.

Inredningen är kvar

Namnet kommer från Li Tai Pak som var en framstående kinesisk diktare, och dessutom väldigt förtjust i god mat och dryck.

En statyett av Li Tai Pak köptes in till restaurangens premiär den 17 juni 1976 och den finns naturligtvis fortfarande kvar.

Kvar finns också en inramad affisch från öppningskvällen, där alla gästerna skrev sina namn.

Affischen är röd, precis som det mesta på Tai Pak.

– Det har alltid varit samma inredning här. Stolarna och konstverken är 40 år gamla, men jag har bytt matta och målat om fyra, fem gånger.

Men någon ny färg har Cheng Ting Kay inte valt utan han har hållit fast vid den röda.

Tai Pak har en jämn ström av gäster utan vare sig toppar eller dalar.

Många stammisar

– Vi har många stamkunder, en del sedan 20 år tillbaka. Det är också många som hämtar mat här.

Cheng Ting Kay fyller 63 år i september, han har dragit ner lite på takten och hoppas på att kunna fortsätta i tre, fyra år till.

– Jag får se hur länge jag orkar. Men jag gillar att jobba och prata med gästerna som kommer hit.

Totalt är de sex personer som jobbar i restaurangen. En av dem har jobbat där i nära 30 år, och även Cheng Ting Kays fru jobbar i köket.

– Vi har jobbat tillsammans här i 30 år och utan henne skulle det inte gå.

I dag fredag är det precis 40 år sedan som Tai Pak slog upp portarna och alla gäster bjuds dagen till ära på tårta och kaffe.