12 jul 2016 13:18

12 jul 2016 13:18

Minskning – men inte i Skaraborg

NYHETER: Färsk statistik om inbrott

Antalet anmälda bostadsinbrott minskar totalt sett i landet under det första halvåret. Fast i Skövde går det åt andra hållet – från 28 inbrott 2015 till 38 hittills i år.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Det är tidningen Hem och hyra som har tagit del av färsk statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, och som presenteras på hemsidan. Och det är glädjande siffror – under första halvan av året har antalet anmälda bostadsinbrott minskat i Sverige med tre procent, till sammanlagt 9 700 fördelat på 3 620 inbrott i lägenhet och 6 100 inbrott i villa.

Minskningen i framför allt Stockholm är uppseendeväckande – 21 procent. Det förklaras bland annat med att polisen sedan några år arbetar offensivt mot inbrottstjuvar. På orterna i SLA:s spridningsområde är det inte lika munter läsning. Under perioden januari till juni i år har antalet bostadsinbrott i Skövde ökat till 38 (förra året 28). I Falköping noteras en ökning från 12 till 28, i Tibro från 8 till 12, i Karlsborg från 1 till 8 och i Hjo från 4 till 5.

Vad ökningen här beror på är oklart, men vid tidigare liknande toppar har polisen förklarat det med att det vid tillfället har härjat inbrottsligor i området.

Det är tidningen Hem och hyra som har tagit del av färsk statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, och som presenteras på hemsidan. Och det är glädjande siffror – under första halvan av året har antalet anmälda bostadsinbrott minskat i Sverige med tre procent, till sammanlagt 9 700 fördelat på 3 620 inbrott i lägenhet och 6 100 inbrott i villa.

Minskningen i framför allt Stockholm är uppseendeväckande – 21 procent. Det förklaras bland annat med att polisen sedan några år arbetar offensivt mot inbrottstjuvar. På orterna i SLA:s spridningsområde är det inte lika munter läsning. Under perioden januari till juni i år har antalet bostadsinbrott i Skövde ökat till 38 (förra året 28). I Falköping noteras en ökning från 12 till 28, i Tibro från 8 till 12, i Karlsborg från 1 till 8 och i Hjo från 4 till 5.

Vad ökningen här beror på är oklart, men vid tidigare liknande toppar har polisen förklarat det med att det vid tillfället har härjat inbrottsligor i området.