28 jul 2016 09:30

28 jul 2016 11:08

Så gjorde de förr i tiden

VÄRING: Gammalt jordbruk på Vallby Sörgården

Vid flera tillfällen under sommaren bjuder Föreningen Vallby Sörgården in allmänheten till gården med samma namn för att få uppleva hur jordbruket bedrevs under gårdens glansdagar. På söndag är det dags igen då det är jordbruks- och trädgårdsdag.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Genom att bruka gården på samma sätt som den gjordes förr i tiden så vill medlemmarna i Föreningen Vallby Sörgården levandegöra gårdens historia.

– Vi vill bevara gården som den var när dess sista ägare, Tyra Johnsson, lämnade den, säger Sigun Gröning som kallar sig själv för piga på gården.

Temadagar

Under sommaren bjuds allmänheten vid flera tillfällen in för att delta i olika temadagar.

– Vi har haft öppet alla söndagar i hela juli och kommer fortsätta en bit in i augusti också, förklarar Sigun.

Bland annat har besökarna kunnat delta i byggnadsvårdsdag, textilhantverk och höhässjning.

– På söndag är det jordbruks- och trädgårdsdag och då får de besökare som vill delta i arbetet.

På programmet kvarstår även havreskörd och kulturarvsdag, samt arbetsdagar och gårdsvisningar.

– Vid varje tillfälle säljer vi hembakat fika och kokar korv på militäriskt vis.

Ursprungsskick

Sedan några år tillbaka är Vallby Sörgården betecknad som kulturreservat och gården, som är en gammal släktgård, har gått i arv inom familjen sedan 1700-talet.

– När Tyra Johansson dog 1996 hade hon bott på gården sedan hon föddes 1913 och förutom vissa moderniseringar som hennes far gjorde i början av 1900-talet, så är gården i sitt ursprungliga skick, berättar Gröning.

Vill bevara

Därmed saknar gården vatten och avlopp och andra nymodigheter.

– Tyra själv skaffade sig bara små saker, som exempelvis en bänkspis och en liten tv.

Just ursprungsskicket är det som gör att medlemmarna tycker det viktigt att hålla gården levande.

– Vi vill bevara helheten av hur det såg ut på den tiden, det gör att man får förståelse för hur det var att leva förr i tiden och på så sätt tror jag vi kan lära oss att inte göra samma misstag som redan gjorts en gång, avslutar Sigun Gröning.

Genom att bruka gården på samma sätt som den gjordes förr i tiden så vill medlemmarna i Föreningen Vallby Sörgården levandegöra gårdens historia.

– Vi vill bevara gården som den var när dess sista ägare, Tyra Johnsson, lämnade den, säger Sigun Gröning som kallar sig själv för piga på gården.

Temadagar

Under sommaren bjuds allmänheten vid flera tillfällen in för att delta i olika temadagar.

– Vi har haft öppet alla söndagar i hela juli och kommer fortsätta en bit in i augusti också, förklarar Sigun.

Bland annat har besökarna kunnat delta i byggnadsvårdsdag, textilhantverk och höhässjning.

– På söndag är det jordbruks- och trädgårdsdag och då får de besökare som vill delta i arbetet.

På programmet kvarstår även havreskörd och kulturarvsdag, samt arbetsdagar och gårdsvisningar.

– Vid varje tillfälle säljer vi hembakat fika och kokar korv på militäriskt vis.

Ursprungsskick

Sedan några år tillbaka är Vallby Sörgården betecknad som kulturreservat och gården, som är en gammal släktgård, har gått i arv inom familjen sedan 1700-talet.

– När Tyra Johansson dog 1996 hade hon bott på gården sedan hon föddes 1913 och förutom vissa moderniseringar som hennes far gjorde i början av 1900-talet, så är gården i sitt ursprungliga skick, berättar Gröning.

Vill bevara

Därmed saknar gården vatten och avlopp och andra nymodigheter.

– Tyra själv skaffade sig bara små saker, som exempelvis en bänkspis och en liten tv.

Just ursprungsskicket är det som gör att medlemmarna tycker det viktigt att hålla gården levande.

– Vi vill bevara helheten av hur det såg ut på den tiden, det gör att man får förståelse för hur det var att leva förr i tiden och på så sätt tror jag vi kan lära oss att inte göra samma misstag som redan gjorts en gång, avslutar Sigun Gröning.

  • Anna Leijon