25 aug 2016 06:00

25 aug 2016 06:00

Bra skörd i Skaraborg

SKARABORG: Bönderna hoppas på uppehållsväder

Ingen rekordskörd men hög kvalitet. Det är intrycken efter att en tredjedel av årets skörd är bärgad i Skaraborg.
– Vi har en hög och bra proteinhalt i höstsådden, säger Bengt Karlsson, regionchef hos Lantmännen.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

I somras spådde Lantmännen att västra regionen där Skaraborg ingår skulle få en normal skörd efter fjolårets rekordskörd.

Nederbörden i slutet av juni kring midsommar och i början av juli i kombination med lite svalare temperatur räddade förmodligen stora delar av årets skörd av spannmål och oljeväxter.

Hög proteinhalt

De första intrycken efter att bönderna tagit ut sina skördetröskor på fälten är att vissa områden till och med får lite bättre skörd än väntat.

Den så viktiga proteinhalten i vetet och även maltkornen, som gör det möjligt att sälja vetet till ett högre pris som brödvete, ligger kring 11,5–12 procent.

– Det är vi nöjda med. Vi hade en högre volym förra året men får i gengäld bättre kvalitet i år. Avkastningen ligger kring 6 000 kilo per hektar, säger Bengt Karlsson.

Nu hoppas bönderna bara att det förblir torrt så att skörden kan hämtas in utan störningar.

I södra Sverige, Skåne och Gotland, är skörden i gott som redan bärgad, uppger Mikael Jeppsson, spannmålschef vid Lantmännen.

Västsverige och Skaraborg har snart tagit in hälften av årets skörd.

– Skörden kan se olika ut mellan områden som ligger nära varandra geografiskt. Det beror helt på hur regn- och åska dragit fram under sommaren, säger Jeppsson.

– På Varaslätten har man till exempel kommit längre med skörden än i de norra delarna av Skaraborg.

Totalt över hela landet beräknar Lantmännen att drygt 60 procent av årets skörd har bärgats hittills.

I somras spådde Lantmännen att västra regionen där Skaraborg ingår skulle få en normal skörd efter fjolårets rekordskörd.

Nederbörden i slutet av juni kring midsommar och i början av juli i kombination med lite svalare temperatur räddade förmodligen stora delar av årets skörd av spannmål och oljeväxter.

Hög proteinhalt

De första intrycken efter att bönderna tagit ut sina skördetröskor på fälten är att vissa områden till och med får lite bättre skörd än väntat.

Den så viktiga proteinhalten i vetet och även maltkornen, som gör det möjligt att sälja vetet till ett högre pris som brödvete, ligger kring 11,5–12 procent.

– Det är vi nöjda med. Vi hade en högre volym förra året men får i gengäld bättre kvalitet i år. Avkastningen ligger kring 6 000 kilo per hektar, säger Bengt Karlsson.

Nu hoppas bönderna bara att det förblir torrt så att skörden kan hämtas in utan störningar.

I södra Sverige, Skåne och Gotland, är skörden i gott som redan bärgad, uppger Mikael Jeppsson, spannmålschef vid Lantmännen.

Västsverige och Skaraborg har snart tagit in hälften av årets skörd.

– Skörden kan se olika ut mellan områden som ligger nära varandra geografiskt. Det beror helt på hur regn- och åska dragit fram under sommaren, säger Jeppsson.

– På Varaslätten har man till exempel kommit längre med skörden än i de norra delarna av Skaraborg.

Totalt över hela landet beräknar Lantmännen att drygt 60 procent av årets skörd har bärgats hittills.