30 sep 2016 16:41

01 nov 2016 18:59

Ofta vegetariskt på Stöpenskolans meny

SKOLMAT

Vegetariska världsdagen. Då serverar Stöpenskolan inget kött.
Men det är det ingen stor grej.
– Vi skiljer inte på maträtt och maträtt, säger kocken Victor Wendt.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

I tisdags rasade servicenämndens ordförande Torbjörn Bergman (M) över att flera skolor i Skövde kommun en gång i veckan bara serverar vegetarisk mat. Debattens vågor har sedan dess gått höga på SLA:s Facebooksida.

Klimatsmart

I dag den första oktober är det den vegetariska världsdagen. Den köttfria matens miljö- och hälsofördelar uppmärksammas över hela världen.

Flera av Skövdes skolor firade redan på fredagen med att bjuda på en lunch utan kött.

Stöpenskolans kökspersonal serverade veggobiffar med potatismos och hamburgedressing.

– Det är bra om man tänker på klimatet. Det kan man göra genom att servera mindre kött och mer vegetarisk mat, säger Victor Wendt.

Han säger barnen får i sig lika mycket näring som om de hade ätit köttbullar, biffar eller kotletter.

– Det man främst byter ut är proteinet, och det kan man göra med böner och linser till exempel. Man täcker absolut hela energiintaget.

Stöpenskolan är en av de skolor som har en köttfri dag i veckan.

– Vi har försökt att hålla oss till en gång i veckan. Vi vill inte proklamera att i dag lagar vi vegetariskt, utan vi lagar god mat varje dag, säger Victor och fortsätter:

– Det kan vara kött, det kan vara fisk, det kan vara vegetariskt eller pastarätter, you name it.

Mat är mat oavsett om det är kött eller inte?

– Precis.

Vad säger eleverna?

– De brukar inte säga så mycket. Vi lagar ju det så ofta så de tänker inte på det. Alla gillar inte vegetariskt, men det är å andra sidan inte alla som gillar korv heller.

Synd om djuren

Saga Slåttbakken och hennes kompisar i 5b tyckte dock inte att veggoburgarna var någon smaksensation.

– Inte så jättegoda. De är ganska torra, vanliga kycklingburgare är godare.

Hon vill dock äta mer vegetariskt.

– Jag är en djurmänniska och vill äta mindre kött, för jag tycker synd om djuren.

I tisdags rasade servicenämndens ordförande Torbjörn Bergman (M) över att flera skolor i Skövde kommun en gång i veckan bara serverar vegetarisk mat. Debattens vågor har sedan dess gått höga på SLA:s Facebooksida.

Klimatsmart

I dag den första oktober är det den vegetariska världsdagen. Den köttfria matens miljö- och hälsofördelar uppmärksammas över hela världen.

Flera av Skövdes skolor firade redan på fredagen med att bjuda på en lunch utan kött.

Stöpenskolans kökspersonal serverade veggobiffar med potatismos och hamburgedressing.

– Det är bra om man tänker på klimatet. Det kan man göra genom att servera mindre kött och mer vegetarisk mat, säger Victor Wendt.

Han säger barnen får i sig lika mycket näring som om de hade ätit köttbullar, biffar eller kotletter.

– Det man främst byter ut är proteinet, och det kan man göra med böner och linser till exempel. Man täcker absolut hela energiintaget.

Stöpenskolan är en av de skolor som har en köttfri dag i veckan.

– Vi har försökt att hålla oss till en gång i veckan. Vi vill inte proklamera att i dag lagar vi vegetariskt, utan vi lagar god mat varje dag, säger Victor och fortsätter:

– Det kan vara kött, det kan vara fisk, det kan vara vegetariskt eller pastarätter, you name it.

Mat är mat oavsett om det är kött eller inte?

– Precis.

Vad säger eleverna?

– De brukar inte säga så mycket. Vi lagar ju det så ofta så de tänker inte på det. Alla gillar inte vegetariskt, men det är å andra sidan inte alla som gillar korv heller.

Synd om djuren

Saga Slåttbakken och hennes kompisar i 5b tyckte dock inte att veggoburgarna var någon smaksensation.

– Inte så jättegoda. De är ganska torra, vanliga kycklingburgare är godare.

Hon vill dock äta mer vegetariskt.

– Jag är en djurmänniska och vill äta mindre kött, för jag tycker synd om djuren.