26 nov 2015 16:27

26 nov 2015 16:27

Eldig bränning av glögg inför advent

INREDIA: Folktro och konsten att göra sin egen adventsglögg

Folklivsforskaren Inger Widhja och Matti Kotka ägare till Tibro öl och vin var inbjudna att prata om adventstraditioner och glögg.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Restaurangen på Inredia fortsätter med temakvällarna. Nu handlade det om advent och hur man bränner glögg.

Ett 50-tal gäster kom och tyckte det var ett trevligt initiativ inför första advent. Inger Widhja berättade att advent inte är någon jättegammal tradition bara lite över 90 år.

– Den kom som så många andra traditioner från Tyskland. I början var det en dyster tid som man gick till mötes bland annat med att fastan inleddes.

Men med åren blev det dock en lite gladare högtid med saker som till lussegubbar och papperskarameller som man gav till varandra.

Adventsstjärnor och andra saker som i våra tider är något som bara hör till advent började komma och det kyrkliga firandet har också avsevärt förändrats.

En annan viktig tradition var att brygga sitt eget öl som skulle vara färdigt före jul. När man provsmakat det egna ölet gick man till grannarna och så fortsatte det långt fram på natten.

Glöggen är också en gammal tradition som hör advent och julen till. Den gjordes för att ta vara på vin och sprit av sämre kvalitet.

Spriten eller vinet värmdes upp så det ångade lite varpå man tände eld på det:

– Över kastrullen hade man ett nät som det låg socker på, man öste sedan spriten över sockret och på det viset sötade man drycken.

Det kallas för att man bränner glögg vilket Matti Kotka demonstrerade.

Restaurangen på Inredia fortsätter med temakvällarna. Nu handlade det om advent och hur man bränner glögg.

Ett 50-tal gäster kom och tyckte det var ett trevligt initiativ inför första advent. Inger Widhja berättade att advent inte är någon jättegammal tradition bara lite över 90 år.

– Den kom som så många andra traditioner från Tyskland. I början var det en dyster tid som man gick till mötes bland annat med att fastan inleddes.

Men med åren blev det dock en lite gladare högtid med saker som till lussegubbar och papperskarameller som man gav till varandra.

Adventsstjärnor och andra saker som i våra tider är något som bara hör till advent började komma och det kyrkliga firandet har också avsevärt förändrats.

En annan viktig tradition var att brygga sitt eget öl som skulle vara färdigt före jul. När man provsmakat det egna ölet gick man till grannarna och så fortsatte det långt fram på natten.

Glöggen är också en gammal tradition som hör advent och julen till. Den gjordes för att ta vara på vin och sprit av sämre kvalitet.

Spriten eller vinet värmdes upp så det ångade lite varpå man tände eld på det:

– Över kastrullen hade man ett nät som det låg socker på, man öste sedan spriten över sockret och på det viset sötade man drycken.

Det kallas för att man bränner glögg vilket Matti Kotka demonstrerade.

  • Elof Johansson