06 sep 2014 06:00

07 jan 2015 10:18

Att tänka på om du äter en köttbit till maten

Ponera att du, som många andra, tar dig en köttbit till maten fem gånger i veckan ungefär, för att lägga de övriga två dagarna på fisk och skaldjur. Så där ser väl kosthållet ut för många, om man inte är vegetarian eller har intolerans mot något av de nämnda livsmedlen.

Fortsätt föreställ dig, att du plötsligt får en bacill eller en infektion, det kan vara allt från vinterkräksjuka till ytterst svåra saker.

Och så plötsligt fungerar inte penicillinet/antibiotikan, som du får dig tillskrivet för att bli frisk.

Därför att du har ätit antibiotikaberikat kött från länder som inte har samma hårda antibiotikarestriktioner som vi har här i Sverige. Du har ätit det köttet från andra länder för att det har varit billigare än det svenska köttet och för att du inte har vetat om att antibiotikaresistens kan uppstå på grund av att man matar köttdjuren med antibiotika i stora mängder i en del länder vid uppfödning. När man sedan äter det antibiotikaberikade köttet, kan antibiotikaresistens uppstå hos människor.

Just nu ligger Sverige på cirka 13 procent, när det gäller antibiotikaberikat kött och Danmark ligger på cirka 40 procent. Det finns andra länder som ligger på ännu högre procentsatser.

Antibiotikaresistens hos människor är en dödsfälla, som kan ta sig stora mått, om det får fortsätta som det gör nu! Detta är en tickande bomb, som kan brisera!

Slutsatsen av detta måste bli att äta mindre kött eller att övergå till att äta bara svenskt kött.

Dessutom kan man ju i valtider som dessa, tänka på att rösta på ett parti som arbetar för att göra något åt den uppkomna situationen.

Miljöpartiet (MP) arbetar mycket med djurrättsfrågor i EU och här hemma i Sverige arbetar MP för KRAV, ekologiskt och närproducerat i matproduktionen.

Väl mött vid valurnorna.

Robin Charjé Kristina Kihlström

Ponera att du, som många andra, tar dig en köttbit till maten fem gånger i veckan ungefär, för att lägga de övriga två dagarna på fisk och skaldjur. Så där ser väl kosthållet ut för många, om man inte är vegetarian eller har intolerans mot något av de nämnda livsmedlen.

Fortsätt föreställ dig, att du plötsligt får en bacill eller en infektion, det kan vara allt från vinterkräksjuka till ytterst svåra saker.

Och så plötsligt fungerar inte penicillinet/antibiotikan, som du får dig tillskrivet för att bli frisk.

Därför att du har ätit antibiotikaberikat kött från länder som inte har samma hårda antibiotikarestriktioner som vi har här i Sverige. Du har ätit det köttet från andra länder för att det har varit billigare än det svenska köttet och för att du inte har vetat om att antibiotikaresistens kan uppstå på grund av att man matar köttdjuren med antibiotika i stora mängder i en del länder vid uppfödning. När man sedan äter det antibiotikaberikade köttet, kan antibiotikaresistens uppstå hos människor.

Just nu ligger Sverige på cirka 13 procent, när det gäller antibiotikaberikat kött och Danmark ligger på cirka 40 procent. Det finns andra länder som ligger på ännu högre procentsatser.

Antibiotikaresistens hos människor är en dödsfälla, som kan ta sig stora mått, om det får fortsätta som det gör nu! Detta är en tickande bomb, som kan brisera!

Slutsatsen av detta måste bli att äta mindre kött eller att övergå till att äta bara svenskt kött.

Dessutom kan man ju i valtider som dessa, tänka på att rösta på ett parti som arbetar för att göra något åt den uppkomna situationen.

Miljöpartiet (MP) arbetar mycket med djurrättsfrågor i EU och här hemma i Sverige arbetar MP för KRAV, ekologiskt och närproducerat i matproduktionen.

Väl mött vid valurnorna.

Robin Charjé Kristina Kihlström

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.