23 sep 2014 06:00

23 jan 2015 15:50

Lyft våra handikappade ur fattigdomen!

Stöd till Björn Rubenson SLA 19 sept.

Våra politiker är måna om att behålla välfärden. En stor grupp mentalt och fysiskt handikappade får ingen del av välfärden i vårt land. Alldeles för många har fått för lite med sig i ”kappsäcken” vid födseln. Många tror att kappsäcken kan fyllas med hjälp av bra specialpedagoger. Så är inte fallet. En som trodde det var undervisningsrådet Jonas Orring, han ivrade för hjälpklasser

Min brorson lyckades få ett bra jobb inom städbranschen, efter att ha varit arbetslös i några år efter avslutad skolgång. Han trivdes med arbetet och hade god lön. Han fick ta del av välfärden i många år.

Så kom katastrofen. Han var passagerare i en bil, som krockade med en backande buss. Han blev allvarligt skadad Han kunde inte längre sköta sitt arbete på ett tillfredställande sätt och blev avskedad. Ett liv i fattigdom hade börjat. Han hade inte råd med bostad och bil längre. Han kunde inte låta dra ut en värkande visdomstand o.s.v. 3 000 kronor i månaden räcker inte långt.

Sjukkassan och arbetsförmedlingen bollade honom mellan sig i åtta år. Personalen borde ha upplyst honom om att man kunde söka hjälp med tandvård och glasögon t.ex. Nu vet han att han kanske även har rätt till livränta. Han borde fått vetskap om detta för åtta år sedan.

Efter att sjukkassan fått ytterligare ett antal sjukintyg om att hans skador är bestående och sammanträden med berörd personal, har min brorson nu 10 000 kronor i månaden. Han får återigen ta del av välfärden i 2,5 år. Vad som händer sedan är höljt i dunkel.

På arbetsförmedlingen sa man att han kunde utbilda sig till lärare! Då behövde han inte använda höger arm. Han är högerhänt! Det är synd att okunskapen bland ifrågavarande personal är så stor. Man måste ha en god mental förmåga för att bli lärare.

Redan innan olyckan hade min brorson svårt att få jobb, personalen på sjukkassan och arbetsförmedlingen borde ha förstått det tidigare. Otaliga arbetstimmar har använts förgäves i bara detta fall. Lagstiftarna har slösat bort våra skattemedel och låtit en stor grupp medborgare leva i fattigdom

Använd vara skattepengar på rätt sätt! Låt våra fattiga få ta del av välfärden!

Linnea Hjerpe

Stöd till Björn Rubenson SLA 19 sept.

Våra politiker är måna om att behålla välfärden. En stor grupp mentalt och fysiskt handikappade får ingen del av välfärden i vårt land. Alldeles för många har fått för lite med sig i ”kappsäcken” vid födseln. Många tror att kappsäcken kan fyllas med hjälp av bra specialpedagoger. Så är inte fallet. En som trodde det var undervisningsrådet Jonas Orring, han ivrade för hjälpklasser

Min brorson lyckades få ett bra jobb inom städbranschen, efter att ha varit arbetslös i några år efter avslutad skolgång. Han trivdes med arbetet och hade god lön. Han fick ta del av välfärden i många år.

Så kom katastrofen. Han var passagerare i en bil, som krockade med en backande buss. Han blev allvarligt skadad Han kunde inte längre sköta sitt arbete på ett tillfredställande sätt och blev avskedad. Ett liv i fattigdom hade börjat. Han hade inte råd med bostad och bil längre. Han kunde inte låta dra ut en värkande visdomstand o.s.v. 3 000 kronor i månaden räcker inte långt.

Sjukkassan och arbetsförmedlingen bollade honom mellan sig i åtta år. Personalen borde ha upplyst honom om att man kunde söka hjälp med tandvård och glasögon t.ex. Nu vet han att han kanske även har rätt till livränta. Han borde fått vetskap om detta för åtta år sedan.

Efter att sjukkassan fått ytterligare ett antal sjukintyg om att hans skador är bestående och sammanträden med berörd personal, har min brorson nu 10 000 kronor i månaden. Han får återigen ta del av välfärden i 2,5 år. Vad som händer sedan är höljt i dunkel.

På arbetsförmedlingen sa man att han kunde utbilda sig till lärare! Då behövde han inte använda höger arm. Han är högerhänt! Det är synd att okunskapen bland ifrågavarande personal är så stor. Man måste ha en god mental förmåga för att bli lärare.

Redan innan olyckan hade min brorson svårt att få jobb, personalen på sjukkassan och arbetsförmedlingen borde ha förstått det tidigare. Otaliga arbetstimmar har använts förgäves i bara detta fall. Lagstiftarna har slösat bort våra skattemedel och låtit en stor grupp medborgare leva i fattigdom

Använd vara skattepengar på rätt sätt! Låt våra fattiga få ta del av välfärden!

Linnea Hjerpe

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.