05 nov 2014 06:00

23 jan 2015 15:53

Vansinne att kasta halv miljon på solcellsplan

De flesta av oss minns säkert när Gudrun Schyman (Fi) eldade upp 100 000 kronor i Almedalen, vilket hon rättmätigt fick mycket kritik för. Nu har toppskiktet av Skövdes politiker beslutat göra ungefär samma sak med Skövdes skattebetalares pengar fast nu gäller det fem gånger så mycket! Inledningsvis!

Kommunen ska nämligen bränna av 500 000 kr i konsultarvode för att undersöka var i kommunen det är lämpligt att bygga solcellsanläggningar. Man tar sig för pannan. Att Miljöpartiet, som ursprungsförslaget kommit ifrån, ofta bygger sin politik på mindre genomtänkta drömmar och utopier är ingen nyhet, men att övriga partier i Skövde ger efter för denna kortslutning förvånar desto mer.

Att intentionerna är goda må så vara, men det finns noll och ingen möjlighet att göra någon som helst nytta, vare sig för miljö eller ekonomi, med solceller här i Skövde på våra nordliga breddgrader. Detta är mycket enkelt att förstå om man ägnar ett par minuter åt att analysera läget.

Solceller behöver solljus. Så långt tror jag alla är med. Men på sommaren när solen skiner och vi har långa dagar behöver Sverige inte mer produktionskapacitet. Tvärt om så stänger kraftbolagen ner delar av elproduktionen sommartid just för att efterfrågan är låg. Trots det exporterar vi ett stort överskott. Det är på vintern när det är mörkt och kallt Sverige använder som mest energi. En kall vinterdag kan behovet av elkraft vara dubbelt så stort som en varm sommardag. De solceller som redan finns installerade i Sverige levererade förra året 84 procent av sin energi under halvåret april–september. Bara 16 procent levererades under andra halvåret och generellt kan man säga att solkraften levererar desto mindre ju mer energi vi behöver.

Solkraft kan säkert vara rationellt både miljömässigt och ekonomiskt i vissa delar av världen, men inte i Sverige. Här blir det bara en kostsam dubbelinvestering eftersom man inte kan ersätta någonting annat med den. Den ideologiska lekstugan som råder i svensk energipolitik behöver få ett slut. En god miljöpolitik kräver mer tanke än såhär!

Josef Fransson (SD)

bekämpare av ogenomtänkt energipolitik i riksdag och Skövde kommun

Kommunen ska nämligen bränna av 500 000 kr i konsultarvode för att undersöka var i kommunen det är lämpligt att bygga solcellsanläggningar. Man tar sig för pannan. Att Miljöpartiet, som ursprungsförslaget kommit ifrån, ofta bygger sin politik på mindre genomtänkta drömmar och utopier är ingen nyhet, men att övriga partier i Skövde ger efter för denna kortslutning förvånar desto mer.

Att intentionerna är goda må så vara, men det finns noll och ingen möjlighet att göra någon som helst nytta, vare sig för miljö eller ekonomi, med solceller här i Skövde på våra nordliga breddgrader. Detta är mycket enkelt att förstå om man ägnar ett par minuter åt att analysera läget.

Solceller behöver solljus. Så långt tror jag alla är med. Men på sommaren när solen skiner och vi har långa dagar behöver Sverige inte mer produktionskapacitet. Tvärt om så stänger kraftbolagen ner delar av elproduktionen sommartid just för att efterfrågan är låg. Trots det exporterar vi ett stort överskott. Det är på vintern när det är mörkt och kallt Sverige använder som mest energi. En kall vinterdag kan behovet av elkraft vara dubbelt så stort som en varm sommardag. De solceller som redan finns installerade i Sverige levererade förra året 84 procent av sin energi under halvåret april–september. Bara 16 procent levererades under andra halvåret och generellt kan man säga att solkraften levererar desto mindre ju mer energi vi behöver.

Solkraft kan säkert vara rationellt både miljömässigt och ekonomiskt i vissa delar av världen, men inte i Sverige. Här blir det bara en kostsam dubbelinvestering eftersom man inte kan ersätta någonting annat med den. Den ideologiska lekstugan som råder i svensk energipolitik behöver få ett slut. En god miljöpolitik kräver mer tanke än såhär!

Josef Fransson (SD)

bekämpare av ogenomtänkt energipolitik i riksdag och Skövde kommun

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.