18 nov 2014 06:00

23 jan 2015 15:54

Nya råd skapar inget försvar

Försvaret

Världen är liten sägs det. Det sägs mycket dumt. Världen är stor, oförståeligt stor, och ofta en hotfull plats. Vi behöver inte ta oss långt utanför vår lilla ankdamms gränser för att inse det. Och lösningen är då rakt inte ett nytt säkerhetsråd.

Krim är i praktiken ockuperad rysk mark idag. Detta upprör och engagerar regeringen betydligt mindre än att Sverige på något sätt ska lösa Israel-Palestinakonflikten. Trots att Ukraina är klart närmre Sverige än vad Palestina är och att risken för att Israel ska försöka annektera Gotland får ses som minimal.

Relationerna mellan det stora landet i öst och västmakterna har inte varit såhär dåliga sedan muren föll. Sverige är en västmakt och har så varit under hela kalla kriget, även om vi utåt gjort vårt bästa för att lura folk att vi höll oss neutrala. Samtidigt har försvaret under både röda och blå statsministrar monterats ned till att vårt hopp står till att ta överblivna skyltdockor efter julhandeln, sätta gamla uniformer på dem och hoppas att det lurar någon.

Ovanpå allt annat kommer ett fransk stridsplan in på svenskt luftrum. Än så länge är detta ett mysterium, såvida man inte ville ha koll på sitt motstånd inför träningslandskampen i fotboll.

Så vad är reaktionen inom Sverige? Ett säkerhetspolitiskt råd. Där Stefan Löfven själv sitter ordförande och fyra regeringskollegor deltar. Och oppositionen får bli informerad när det verkar nödvändigt. Där fick du, Putin!

Löfven var annars berömvärt tydlig om hur allvarlig ubåtskränkningen var och slog fast att det just var en kränkning. Men från vilket land lyckades man inte konstatera. Och i bredare kretsar verkar det mest ha ett löjes skimmer att jaga ubåtar – att försvarsminister Peter Hultqvist fick sitta i tv och försvara att man försöker tvinga upp en främmande ubåt säger allt. Och jodå, den kan bli sänkt under den operationen. Vad väntar de sig, kaffe med dopp?

Hultqvist får ses som den nya minister som börjat starkast, kanske för att ingen av hans företrädare verkade intresserad av försvaret mer som besparingskälla. Och medan Löfvens diffusa mönstring-utan-värnplikt mest höjde ögonbryn vill Hultqvist utreda att återinföra värnplikten bredare.

Efter de senaste månaderna är det åtminstone värt att titta på. En lösning skulle vara att de meningslösa traineejobben överförs till totalförsvaret. Räddningstjänst, polis, sjukvård med mera ingår i det begreppet. Och för dem som vill och är lämpade för militärutbildning så är det just en utbildning. En så bra utbildning att försvaret har svårt att behålla folk.

N-ordet (Nato alltså) vågar man däremot inte nämna. Kanske är det nya rådet ett sätt att få Miljöpartiet att förstå att det inte går att bemöta en aggressiv före detta supermakt med blomsterkransar.

I så fall önskar jag det lycka till.

Krim är i praktiken ockuperad rysk mark idag. Detta upprör och engagerar regeringen betydligt mindre än att Sverige på något sätt ska lösa Israel-Palestinakonflikten. Trots att Ukraina är klart närmre Sverige än vad Palestina är och att risken för att Israel ska försöka annektera Gotland får ses som minimal.

Relationerna mellan det stora landet i öst och västmakterna har inte varit såhär dåliga sedan muren föll. Sverige är en västmakt och har så varit under hela kalla kriget, även om vi utåt gjort vårt bästa för att lura folk att vi höll oss neutrala. Samtidigt har försvaret under både röda och blå statsministrar monterats ned till att vårt hopp står till att ta överblivna skyltdockor efter julhandeln, sätta gamla uniformer på dem och hoppas att det lurar någon.

Ovanpå allt annat kommer ett fransk stridsplan in på svenskt luftrum. Än så länge är detta ett mysterium, såvida man inte ville ha koll på sitt motstånd inför träningslandskampen i fotboll.

Så vad är reaktionen inom Sverige? Ett säkerhetspolitiskt råd. Där Stefan Löfven själv sitter ordförande och fyra regeringskollegor deltar. Och oppositionen får bli informerad när det verkar nödvändigt. Där fick du, Putin!

Löfven var annars berömvärt tydlig om hur allvarlig ubåtskränkningen var och slog fast att det just var en kränkning. Men från vilket land lyckades man inte konstatera. Och i bredare kretsar verkar det mest ha ett löjes skimmer att jaga ubåtar – att försvarsminister Peter Hultqvist fick sitta i tv och försvara att man försöker tvinga upp en främmande ubåt säger allt. Och jodå, den kan bli sänkt under den operationen. Vad väntar de sig, kaffe med dopp?

Hultqvist får ses som den nya minister som börjat starkast, kanske för att ingen av hans företrädare verkade intresserad av försvaret mer som besparingskälla. Och medan Löfvens diffusa mönstring-utan-värnplikt mest höjde ögonbryn vill Hultqvist utreda att återinföra värnplikten bredare.

Efter de senaste månaderna är det åtminstone värt att titta på. En lösning skulle vara att de meningslösa traineejobben överförs till totalförsvaret. Räddningstjänst, polis, sjukvård med mera ingår i det begreppet. Och för dem som vill och är lämpade för militärutbildning så är det just en utbildning. En så bra utbildning att försvaret har svårt att behålla folk.

N-ordet (Nato alltså) vågar man däremot inte nämna. Kanske är det nya rådet ett sätt att få Miljöpartiet att förstå att det inte går att bemöta en aggressiv före detta supermakt med blomsterkransar.

I så fall önskar jag det lycka till.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.