20 nov 2014 06:00

23 jan 2015 15:54

Staten inför rea på bolån

Bostadsbubbla. Annandagsrean kommer ovanligt tidigt i år. Och årets julklapp verkar vara att skaffa sig ett ännu större bostadslån. Det är svårt att tolka det på något annat sätt när statens egen bank SBAB försöker starta priskrig på bolånemarknaden.

Varför staten ens äger en bank går att ifrågasätta. Men ska den envisas med det så låter Ebberöds Bank som ett bättre namn än SBAB. (För den som inte sett pjäsen eller filmen så tar banken 4 procent när den lånar ut pengar men betalar 8 när den lånar in.)

Någon borde berätta för regeringen att valrörelsen är över. Stefan Löfven till exempel, han sa det redan på valnatten men ingen verkar ha lyssnat. Annars hade jättesänkningen på bolån varit fantastiskt valfläsk. Härligt populistiskt, precis riktat mot de storstadsväljare som M och S (och MP) riktat mest energi på och i längden livsfarlig för landet.

Bankerna är inte särskilt poppis. Framför allt inte att de tjänar stora pengar på bolånen och att de ligger så tätt i nivåer och är så få att konkurrensen är minimal. Därför kan staten ibland utnyttja sin egen bank SBAB till att sänka nivån. Det låter vettigt, men med samma logik borde staten omgående starta bensinmackar också, den marknaden har precis samma problem. Jag väntar med spänning på en motion från Miljöpartiet om detta.

Att använda SBAB-vapnet just nu är helt oförståeligt. Jodå, riksbanken har sänkt styrräntan till noll. Men samtidigt får vi varning efter varning om att hushållen skuldsätter sig upp över taknocken med just bolån och amorteringskrav håller på att arbetas fram. Då är det dags att rea så att folk har mer som de tvingas amortera av, eller hur?

Jo jag erkänner, jag är en sån där marknadsanarkist som tror på lagen om tillgång och efterfrågan. (Lustigt nog kallas vi konservativa.) Normalt sett när tillgången överstiger efterfrågan så stiger priserna. Efterfrågan på att låna pengar har länge varit usel för att göra något kreativt, som att starta eller bygga ut företag. Men för att köpa bostadsrätt eller villa så har det varit guldruschens glada dagar i ett par årtionden. Ungefär sedan förra bostadskraschen.

Lånerean gör det inte bättre, tvärtom. Och det är staten som ger med ena handen och tar med den andra, å ena sidan framstår som ansvarsfull med amorteringskrav, å andra sidan gör det ännu billigare att låna till en bostad. Bostadsbristen, som samtidigt driver upp priserna exempelvis i Skövde, beror inte på att ingen vill låna pengar till att bygga, den beror på att hopplöst krångliga regelverk sätter käpparna i hjulen för byggherrarna. Så därför ska SBAB även subventionera bostadsbyggande. (Förlåt, stimulera heter det på socialdemokratiska. Men det betyder samma sak.)

I längden är det inte bra för någon att ha rea på Ebberöds bank.

Niclas Lindstrand

Varför staten ens äger en bank går att ifrågasätta. Men ska den envisas med det så låter Ebberöds Bank som ett bättre namn än SBAB. (För den som inte sett pjäsen eller filmen så tar banken 4 procent när den lånar ut pengar men betalar 8 när den lånar in.)

Någon borde berätta för regeringen att valrörelsen är över. Stefan Löfven till exempel, han sa det redan på valnatten men ingen verkar ha lyssnat. Annars hade jättesänkningen på bolån varit fantastiskt valfläsk. Härligt populistiskt, precis riktat mot de storstadsväljare som M och S (och MP) riktat mest energi på och i längden livsfarlig för landet.

Bankerna är inte särskilt poppis. Framför allt inte att de tjänar stora pengar på bolånen och att de ligger så tätt i nivåer och är så få att konkurrensen är minimal. Därför kan staten ibland utnyttja sin egen bank SBAB till att sänka nivån. Det låter vettigt, men med samma logik borde staten omgående starta bensinmackar också, den marknaden har precis samma problem. Jag väntar med spänning på en motion från Miljöpartiet om detta.

Att använda SBAB-vapnet just nu är helt oförståeligt. Jodå, riksbanken har sänkt styrräntan till noll. Men samtidigt får vi varning efter varning om att hushållen skuldsätter sig upp över taknocken med just bolån och amorteringskrav håller på att arbetas fram. Då är det dags att rea så att folk har mer som de tvingas amortera av, eller hur?

Jo jag erkänner, jag är en sån där marknadsanarkist som tror på lagen om tillgång och efterfrågan. (Lustigt nog kallas vi konservativa.) Normalt sett när tillgången överstiger efterfrågan så stiger priserna. Efterfrågan på att låna pengar har länge varit usel för att göra något kreativt, som att starta eller bygga ut företag. Men för att köpa bostadsrätt eller villa så har det varit guldruschens glada dagar i ett par årtionden. Ungefär sedan förra bostadskraschen.

Lånerean gör det inte bättre, tvärtom. Och det är staten som ger med ena handen och tar med den andra, å ena sidan framstår som ansvarsfull med amorteringskrav, å andra sidan gör det ännu billigare att låna till en bostad. Bostadsbristen, som samtidigt driver upp priserna exempelvis i Skövde, beror inte på att ingen vill låna pengar till att bygga, den beror på att hopplöst krångliga regelverk sätter käpparna i hjulen för byggherrarna. Så därför ska SBAB även subventionera bostadsbyggande. (Förlåt, stimulera heter det på socialdemokratiska. Men det betyder samma sak.)

I längden är det inte bra för någon att ha rea på Ebberöds bank.

Niclas Lindstrand

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.