26 nov 2014 06:00

23 jan 2015 15:54

Slutlekt i riksdagens sandlåda

Dumheter. Hurra, den allmänna motionstiden är över! Den högtid då varje riksdagsledamot kan lämna in precis vilket trams som helst, som sedan placeras i papperskorgen – tyvärr efter tidskrävande behandling.

Sedan 2010 har 1,6 av motionerna blivit verklighet enligt riksdagens egen statistik. Det säger allt om hur mycket vett som finns bland de nästan 3000 allmänna motionerna som lämnats in i år. Men det finn desto fler exempel på fantasi:

Lotta Olsson (M) vill byta huvudstad. Stockholm ligger dumt till geografiskt tycker hon. Med skaraborgska öron låter det ju inte så dumt med tanke på att Sveriges (förvisso inofficiella) reservhuvudstad sedan 200 år tillbaka är Karlsborg. Själv är hon från Örebro och har därmed nog andra idéer. Oavsett vilket torde det praktiska problem och kostnaderna bli ganska stora. (Men blir Karlsborg verkligen rikets huvudstad lovar jag att byta inställning om Karlsborgsbanan.)

Nu gillar jag i och för sig hundar, men det känns som vissa riksdagsledamöter prioriterar lite konstigt mellan sina husdjurs behov och... ja i princip allt annat. Förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) vill ha skattesubventionerade reflexvästar till jakthundar. Sverigedemokraterna Cassandra Sundin och Hanna Wigh vill att riksdagen ska ha ett hunddagis åt ledamöternas fyrbenta vänner.

Allvarligt talat, med 61 000 spänn i månaden borde ni allihop ha råd med både hunddagis, reflexvästar och tomteluva att sätta på hundstackaren till julkorten. Den billigaste reflexvästen för en hund jag hittar på nätet kostar 29 kronor. Har man inte råd med det så har man knappast råd att med ammunition till jakten heller.

Årets pris för dummaste motion – förhoppningsvis medvetet - tas dock av Aron Modig (KD) som vill införa en frivillig kändisskatt. Bakgrunden till detta påfund är att kända svenskar (som möjligen kan hysa vänstersympatier) gick ut offentligt och sa att de inte ville ha fler skattesänkningar. Stefan Löfven tackade så mycket, eftersom Alliansen inte hade föreslagit några skattesänkningar ändå så lät det ju bra att folk protesterade mot något som inte fanns så att fler skulle tro att det verkligen fanns.

”Frivillig kändis- och rikemannaskatt” kallas motionen. Om den är tänkt som ett skämt (hoppas verkligen det) är den rätt kul, det skulle ge gaphalsarna en möjlighet att visa att de är mer än just gaphalsar. Men det finns redan många bra sätt att bidra till samhället utan att det ska gå via skattsedeln. Hjälporganisationerna behöver själva hjälp. Både i form av pengar och arbetade timmar. Men när det hamnar som en motion i riksdagen förväntar man sig en gnutta allvar.

Försvinner inte tramsmotionerna så är det dags för en allmän motion om att medvetet öka politikerföraktet. Den lär gå igenom automatiskt, åtminstone bland väljarna.

Niclas Lindstrand

Sedan 2010 har 1,6 av motionerna blivit verklighet enligt riksdagens egen statistik. Det säger allt om hur mycket vett som finns bland de nästan 3000 allmänna motionerna som lämnats in i år. Men det finn desto fler exempel på fantasi:

Lotta Olsson (M) vill byta huvudstad. Stockholm ligger dumt till geografiskt tycker hon. Med skaraborgska öron låter det ju inte så dumt med tanke på att Sveriges (förvisso inofficiella) reservhuvudstad sedan 200 år tillbaka är Karlsborg. Själv är hon från Örebro och har därmed nog andra idéer. Oavsett vilket torde det praktiska problem och kostnaderna bli ganska stora. (Men blir Karlsborg verkligen rikets huvudstad lovar jag att byta inställning om Karlsborgsbanan.)

Nu gillar jag i och för sig hundar, men det känns som vissa riksdagsledamöter prioriterar lite konstigt mellan sina husdjurs behov och... ja i princip allt annat. Förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) vill ha skattesubventionerade reflexvästar till jakthundar. Sverigedemokraterna Cassandra Sundin och Hanna Wigh vill att riksdagen ska ha ett hunddagis åt ledamöternas fyrbenta vänner.

Allvarligt talat, med 61 000 spänn i månaden borde ni allihop ha råd med både hunddagis, reflexvästar och tomteluva att sätta på hundstackaren till julkorten. Den billigaste reflexvästen för en hund jag hittar på nätet kostar 29 kronor. Har man inte råd med det så har man knappast råd att med ammunition till jakten heller.

Årets pris för dummaste motion – förhoppningsvis medvetet - tas dock av Aron Modig (KD) som vill införa en frivillig kändisskatt. Bakgrunden till detta påfund är att kända svenskar (som möjligen kan hysa vänstersympatier) gick ut offentligt och sa att de inte ville ha fler skattesänkningar. Stefan Löfven tackade så mycket, eftersom Alliansen inte hade föreslagit några skattesänkningar ändå så lät det ju bra att folk protesterade mot något som inte fanns så att fler skulle tro att det verkligen fanns.

”Frivillig kändis- och rikemannaskatt” kallas motionen. Om den är tänkt som ett skämt (hoppas verkligen det) är den rätt kul, det skulle ge gaphalsarna en möjlighet att visa att de är mer än just gaphalsar. Men det finns redan många bra sätt att bidra till samhället utan att det ska gå via skattsedeln. Hjälporganisationerna behöver själva hjälp. Både i form av pengar och arbetade timmar. Men när det hamnar som en motion i riksdagen förväntar man sig en gnutta allvar.

Försvinner inte tramsmotionerna så är det dags för en allmän motion om att medvetet öka politikerföraktet. Den lär gå igenom automatiskt, åtminstone bland väljarna.

Niclas Lindstrand

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.