06 dec 2014 06:00

23 jan 2015 15:55

Det är bara bra när luftslott sprängs

TRIST. H 43 från Lund lämnade in konkursansökan och försvann från elitserien med omedelbar verkan. Trist och mycket beklagligt att det sker under brinnande seriespel. Nu ändras förutsättningarna.

Det mest drastiska är att inget av de kvarvarande lagen riskerar att ramla ur direkt. Något som främst den utpekade jumbon Önnered säkert är mycket tacksam för, även IFK Skövde drar säkert en liten lättnadens suck.

Att H 43 haft det jobbigt är ingen nyhet. Nu stod klubben vid vägs ände och elitlaget på herrsidan läggs ner. Bedömningen är att de helt enkelt inte kommer att klara att betala löner till sina spelare och anställda. Då fanns det helt enkelt inte någon annan utväg.

Naturligtvis måste man lida med de som jobbat för att klara krisen, men nu tvingades slå vantarna i bordet. Annars tycker jag det är bra när luftslott sprängs. H 43 borde sannolikt ha efterföljare i flera olika lagsporter. Tyvärr är det alldeles för många som lever över sina tillgångar. Ofta att utan att försöka gå till botten med problemen.

Här vill jag framhålla att IFK Skövde verkar ha satt ner foten för att komma plus efter ett dystert fjolår. Visst truppen är tunn och laget ligger i botten av tabellen, men jag tycker att laget försöker göra det bästa av situationen, vilket verkar uppskattas av publiken. Drygt 1 800 såg matchen mot Hammarby, mycket för ett lag som kom till spel med fem raka förluster.

Kanske är det så att skövdeborna insett att IFK måste ha ett bra stöd för att kunna fortsätta vara en klubb i högsta serien.

Handboll med flera sporter har infört elitlicens i de högsta serierna. Hockeyettan var på väg att införa den från säsongen 2015/16, men har det skjutits upp till 2017/18.

Kanske hade inte blivit så många klubbar kvar om man fullföljt den ursprungliga planen. Redan inför den pågående säsongen var det klubbar som valde att kliva av ettan. Tre av de lag som spelar i Skövde IK:s höstserie fick en gratisplats och skulle egentligen spelat i tvåan. Det gäller Forshaga, Arboga och Grästorp. Här vore det önskvärt med ytterligare en bantning av antalet division 1-lag. I dag är det för många ihåliga lag.

Hockeyettan är ett kapitel för sig, lite som ettan i fotboll, där klubbar med ambitioner har svårt att få det hela att gå ihop. Skillnaden mellan superettan i fotboll/allsvenskan i hockey och division 1 blir allt större när det gäller ekonomi och organisation.

Hos oss lokalt är problemen synbara. Många av Skövdes klubbar med ambition att vara med högt upp i seriesystemet har svårt att få in tillräckligt med pengar. I Skövde har vi helt enkelt för få företag som är beredda att stoppa in de sponsorpengar som klubbarna behöver. All respekt för de som gör det, men de är för få.

Det mest drastiska är att inget av de kvarvarande lagen riskerar att ramla ur direkt. Något som främst den utpekade jumbon Önnered säkert är mycket tacksam för, även IFK Skövde drar säkert en liten lättnadens suck.

Att H 43 haft det jobbigt är ingen nyhet. Nu stod klubben vid vägs ände och elitlaget på herrsidan läggs ner. Bedömningen är att de helt enkelt inte kommer att klara att betala löner till sina spelare och anställda. Då fanns det helt enkelt inte någon annan utväg.

Naturligtvis måste man lida med de som jobbat för att klara krisen, men nu tvingades slå vantarna i bordet. Annars tycker jag det är bra när luftslott sprängs. H 43 borde sannolikt ha efterföljare i flera olika lagsporter. Tyvärr är det alldeles för många som lever över sina tillgångar. Ofta att utan att försöka gå till botten med problemen.

Här vill jag framhålla att IFK Skövde verkar ha satt ner foten för att komma plus efter ett dystert fjolår. Visst truppen är tunn och laget ligger i botten av tabellen, men jag tycker att laget försöker göra det bästa av situationen, vilket verkar uppskattas av publiken. Drygt 1 800 såg matchen mot Hammarby, mycket för ett lag som kom till spel med fem raka förluster.

Kanske är det så att skövdeborna insett att IFK måste ha ett bra stöd för att kunna fortsätta vara en klubb i högsta serien.

Handboll med flera sporter har infört elitlicens i de högsta serierna. Hockeyettan var på väg att införa den från säsongen 2015/16, men har det skjutits upp till 2017/18.

Kanske hade inte blivit så många klubbar kvar om man fullföljt den ursprungliga planen. Redan inför den pågående säsongen var det klubbar som valde att kliva av ettan. Tre av de lag som spelar i Skövde IK:s höstserie fick en gratisplats och skulle egentligen spelat i tvåan. Det gäller Forshaga, Arboga och Grästorp. Här vore det önskvärt med ytterligare en bantning av antalet division 1-lag. I dag är det för många ihåliga lag.

Hockeyettan är ett kapitel för sig, lite som ettan i fotboll, där klubbar med ambitioner har svårt att få det hela att gå ihop. Skillnaden mellan superettan i fotboll/allsvenskan i hockey och division 1 blir allt större när det gäller ekonomi och organisation.

Hos oss lokalt är problemen synbara. Många av Skövdes klubbar med ambition att vara med högt upp i seriesystemet har svårt att få in tillräckligt med pengar. I Skövde har vi helt enkelt för få företag som är beredda att stoppa in de sponsorpengar som klubbarna behöver. All respekt för de som gör det, men de är för få.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.