10 dec 2014 06:00

23 jan 2015 15:17

En sandlåda för prestigefyllda politiker

POLITISKA KRISEN

Märkligt att SD kan med att rösta på Alliansens budget, när de röstat ned regeringens, trots att regeringen och Alliansen har samma syn i invandringsfrågan. Den frågan som också borde diskuteras, men som av merparten etablerade politiker och en del tyckare är en ”icke-fråga”, ter sig lika helig som korna i Indien.

Det Alliansen lyckats med är att hålla koll på statsskulden och enligt dem själva ordnat 300 000 nya jobb. Det skulle vara intressant att få veta hur många av de jobben som tillkommit helt utan statliga bidrag eller avdrag av olika slag och den omtalade krogmomsen som mig veterligt gynnar stora snabbmatskedjor likaväl som en ägare till ett mindre, kanske nystartat kafé.

Alliansen har genomfört reformer inom vård och skola som släppt lös ett antal inte bara seriösa företagare, utan också helt andra intressen som ges möjlighet att placera vinstmedel i lågskatteparadis. I ett antal fall enligt SVT med företag som har en adress tillsammans med åtskilliga andra utan fysisk närvaro annat än någon som tar hand om posten för företagens räkning. Har hört och läst att man kan kalla den adressen för företagets huvudkontor, vilket gör avancerad skatteplanering möjlig. Hur bra är det på valfri skala, kära politiker?

Löfven valde å sin sida att samregera med MP, vilket nog har väckt ett otal frågetecken. Framför allt som MP genom sin politik valt att fjärma sig från behoven utanför storstadsområdena. Han hade kunnat göra ett betydligt smartare drag än han gjort hittills: bjudit in samtliga partier till diskussioner och krävt att SD redovisat sina uträkningar för migrationspolitiken för att granskas av revisorer utan politisk anknytning. Hade det visat sig att SD:s beräkningar stämt (i alla fall någorlunda) hade de blivit svåra att bortse från. Hade det visat sig att de felar i väsentlig grad och de inte erkänt brister, borde det ha blivit enkelt att detronisera SD. Vill inte SD redovisa beräkningarna eller hävdar att de inte är genomarbetade, borde resultatet bli detsamma. Att SD tappar väljare.

Man kan fråga sig om politik handlar om att diskutera alla frågor som spelar roll för landet, företagen och invånarna. Hur ska systemen se ut, vilka ska ha stöd och på vilka villkor borde vara viktigare att diskutera än att göra om det som borde vara Sveriges viktigaste instans för beslut om framtiden till en sandlåda för prestigefyllda politiker som i de flesta fall troligen struntar fullständigt i följderna deras beslut och agerande får för vanliga medborgare som förväntas följa lagar och regelverk. Det får vara nog med särintressen och prestigefyllda politiker som skyller ifrån sig!

Lennart Karlsson

politiskt obunden

Märkligt att SD kan med att rösta på Alliansens budget, när de röstat ned regeringens, trots att regeringen och Alliansen har samma syn i invandringsfrågan. Den frågan som också borde diskuteras, men som av merparten etablerade politiker och en del tyckare är en ”icke-fråga”, ter sig lika helig som korna i Indien.

Det Alliansen lyckats med är att hålla koll på statsskulden och enligt dem själva ordnat 300 000 nya jobb. Det skulle vara intressant att få veta hur många av de jobben som tillkommit helt utan statliga bidrag eller avdrag av olika slag och den omtalade krogmomsen som mig veterligt gynnar stora snabbmatskedjor likaväl som en ägare till ett mindre, kanske nystartat kafé.

Alliansen har genomfört reformer inom vård och skola som släppt lös ett antal inte bara seriösa företagare, utan också helt andra intressen som ges möjlighet att placera vinstmedel i lågskatteparadis. I ett antal fall enligt SVT med företag som har en adress tillsammans med åtskilliga andra utan fysisk närvaro annat än någon som tar hand om posten för företagens räkning. Har hört och läst att man kan kalla den adressen för företagets huvudkontor, vilket gör avancerad skatteplanering möjlig. Hur bra är det på valfri skala, kära politiker?

Löfven valde å sin sida att samregera med MP, vilket nog har väckt ett otal frågetecken. Framför allt som MP genom sin politik valt att fjärma sig från behoven utanför storstadsområdena. Han hade kunnat göra ett betydligt smartare drag än han gjort hittills: bjudit in samtliga partier till diskussioner och krävt att SD redovisat sina uträkningar för migrationspolitiken för att granskas av revisorer utan politisk anknytning. Hade det visat sig att SD:s beräkningar stämt (i alla fall någorlunda) hade de blivit svåra att bortse från. Hade det visat sig att de felar i väsentlig grad och de inte erkänt brister, borde det ha blivit enkelt att detronisera SD. Vill inte SD redovisa beräkningarna eller hävdar att de inte är genomarbetade, borde resultatet bli detsamma. Att SD tappar väljare.

Man kan fråga sig om politik handlar om att diskutera alla frågor som spelar roll för landet, företagen och invånarna. Hur ska systemen se ut, vilka ska ha stöd och på vilka villkor borde vara viktigare att diskutera än att göra om det som borde vara Sveriges viktigaste instans för beslut om framtiden till en sandlåda för prestigefyllda politiker som i de flesta fall troligen struntar fullständigt i följderna deras beslut och agerande får för vanliga medborgare som förväntas följa lagar och regelverk. Det får vara nog med särintressen och prestigefyllda politiker som skyller ifrån sig!

Lennart Karlsson

politiskt obunden

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.