10 dec 2014 06:01

23 jan 2015 15:55

Kommunledningen borde skämmas

INSÄNDARE

För ett par veckor sedan berättade ett stolt kommunalråd att ett privatägt eventbolag skall få 1,2 miljoner kronor, av Skövdebornas skattepengar, i bidrag för att kunna tjäna en rejäl hacka på en biltävling i Skövde. Nu vet vi att det är Skövdes föreningar och aktiva idrottsutövare som kommer att få stå för en del av den notan.

Med höjda lokal- och planhyror skall kommunen finansiera bidraget till motortävlingarna på flygfältet. Höjningen med tio kronor från 100 kronor kan vid en första anblick harmlös ut. Men för Skövdes föreningar handlar det om ganska stora pengar. Enligt uppgift kommer höjningen att kosta IFK Skövde handboll cirka 50 000 kronor. Den förening som verkligen sätter namnet Skövde på kartan varje vecka.

Även andra föreningar drabbas hårt. Skövde Innebandy har, enligt ett uttalande i SLA, 19 träningsgrupper som nu får höjd hyra. IFK Skövde Fotboll har cirka 450 ungdomar i sin verksamhet och kommer att drabbas minst lika hårt.

Hur skall då föreningarna finansiera höjningen? Ja, antingen genom att använda hallarna/planerna vid färre tillfällen och därmed dra ned på träningsmöjligheter för alla ungdomar, eller genom att höja avgifterna för ungdomarna. Vilket i så fall drabbar föräldrarna.

Som ansvarig för Skadevi Cup i fotboll ser jag också en rejäl ökad kostnad. De senaste åren har cupen ökat från 167 lag (2011) till 322 lag i år. Cirka 5 000 spelare och drygt 1 000 ledare var med i årets cup. Det spelades en bit över 600 matcher, de flesta på planer som ställs till förfogande av Skövde kommun. Varje match kommer vid en höjning att kosta oss tio kronor extra.

Nu är det inte bara Skadevi Cup i fotboll som kommer att pungslås. Det är ju många föreningar i Skövde som arrangerar cuper – och som kommer att drabbas. För mig känns det som om det arbete alla föreningar lägger ned på att dra tusentals ungdomar, och deras föräldrar, till Skövde kommer att straffbeskattas.

Jag har svårt att förstå logiken i att använda 1,2 miljoner (minst) till ett jippobetonat motorarrangemang samtidigt som hyran höjs för de klubbar som varje dag, år ut och år in, ser till att många av Skövdes ungdomar ges möjlighet till en vettig fritidssysselsättning.

Var det förresten någon som hörde något om denna höjning i valrörelsen?

Skövdes kommuns ledning borde skämmas.

Lennart Persson

ansvarig för Skadevi Cup i fotboll

Med höjda lokal- och planhyror skall kommunen finansiera bidraget till motortävlingarna på flygfältet. Höjningen med tio kronor från 100 kronor kan vid en första anblick harmlös ut. Men för Skövdes föreningar handlar det om ganska stora pengar. Enligt uppgift kommer höjningen att kosta IFK Skövde handboll cirka 50 000 kronor. Den förening som verkligen sätter namnet Skövde på kartan varje vecka.

Även andra föreningar drabbas hårt. Skövde Innebandy har, enligt ett uttalande i SLA, 19 träningsgrupper som nu får höjd hyra. IFK Skövde Fotboll har cirka 450 ungdomar i sin verksamhet och kommer att drabbas minst lika hårt.

Hur skall då föreningarna finansiera höjningen? Ja, antingen genom att använda hallarna/planerna vid färre tillfällen och därmed dra ned på träningsmöjligheter för alla ungdomar, eller genom att höja avgifterna för ungdomarna. Vilket i så fall drabbar föräldrarna.

Som ansvarig för Skadevi Cup i fotboll ser jag också en rejäl ökad kostnad. De senaste åren har cupen ökat från 167 lag (2011) till 322 lag i år. Cirka 5 000 spelare och drygt 1 000 ledare var med i årets cup. Det spelades en bit över 600 matcher, de flesta på planer som ställs till förfogande av Skövde kommun. Varje match kommer vid en höjning att kosta oss tio kronor extra.

Nu är det inte bara Skadevi Cup i fotboll som kommer att pungslås. Det är ju många föreningar i Skövde som arrangerar cuper – och som kommer att drabbas. För mig känns det som om det arbete alla föreningar lägger ned på att dra tusentals ungdomar, och deras föräldrar, till Skövde kommer att straffbeskattas.

Jag har svårt att förstå logiken i att använda 1,2 miljoner (minst) till ett jippobetonat motorarrangemang samtidigt som hyran höjs för de klubbar som varje dag, år ut och år in, ser till att många av Skövdes ungdomar ges möjlighet till en vettig fritidssysselsättning.

Var det förresten någon som hörde något om denna höjning i valrörelsen?

Skövdes kommuns ledning borde skämmas.

Lennart Persson

ansvarig för Skadevi Cup i fotboll

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.