11 dec 2014 06:01

23 jan 2015 15:17

Sandlådan på Helgeandsholmen

POLITISKA KRISEN

Man häpnar när man ser hur den uppkomna situationen i Riksdagen hanteras av våra folkvalda. Det är beklämmande att se hur de folkvalda från alla kanter käbblar om att allt ansvar ligger hos de politiska motståndarna. Självklart har ALLA riksdagsledamöter ett ansvar för att Sverige sköts på ett bra sätt!

I det hemska Utlandet, där rasism och ondska styr(?) i vår närhet, har de folkvalda uppenbarligen uppnått en högre mognadsgrad än de svenska. Där ser man med förvåning på hur den svenska Riksdagen hanterar situationen, eller snarare inte hanterar. S.k. rasistiska partier finns numera lite här och var och hanteras som andra partier d.v.s. man talar med dem. Utan tvekan finns det hårdföra rasister som stöder SD (vilket parti kan de annars rösta på?) men de utgör knappast tretton procent av folket. Att utmåla alla som röstat på SD som rasister är att höja riktiga rasisters status till att vara nästan helt vanliga och hyggliga vilket de absolut inte är.

Det är utan tvekan Statsministerns uppgift att göra allt för att regeringens budget ska få godkänt av Riksdagen. När man nu handskas med ett parti som inte är en ren knähund till regeringskoalitionen blir detta givetvis lite svårare. S-MP-regeringens rekordkorta levnad är därför logisk med hänsyn till hur situationen hanterats. Det bör tilläggas att Alliansens attityd mot vare sig SD eller regeringen är särskilt konstruktiv.

Det som hänt nu är att en majoritet inom Riksdagen röstat igenom en annan budget än den som en minoritet har lagt fram. Större än så är det inte! Ändå blir det panik och kaos. Förslag om ändringar av voteringsregler för Riksdagen har framkommit i massmedia. Ett svårslaget rekord är uppgifterna om att man tycks fundera över om att alla partier skulle tvingas rösta enbart på sitt eget budgetförslag!! Då skulle man ju inte behöva rösta om budgetproppen alls, det största partiets budget blir vinnare även om det partiet kanske bara har 20-25% av rösterna! Kanske kan man för att stabilisera läget i Riksdagen även låta t.ex. stiftandet av lagar hanteras på samma sätt?? Ett sådant steg från demokrati mot diktatur kan överträffas enbart av en väpnad revolution!

Socialdemokraterna har tidigare efter valen ofta anklagats av de borgerliga för att svika överenskommelser och vallöften. Den underbara natten och sveket mot pensionärerna t.ex. De bröt vallöften också i år genom att bryta blocköverskridande överenskommelser.

Alliansen anklagar, på goda grunder, återigen Socialdemokraterna för svikna vallöften. Socialdemokraterna har också från sin sida under åtta år inte varit sena att kritisera Alliansen. Också det på goda grunder. Skillnaden är att kritiken då gick ut på att Alliansen faktiskt höll sina vallöften d.v.s. genomförde det man lovat!

Ändra inte reglerna för Riksdagen för att göra en minoritetsregering mera legitim! Vi har redan 4%-spärren för att undvika totalkaos, det räcker med det.

Demokrati har ett pris. Det betalar vi väljare så gärna!

Vuxen väljare

I det hemska Utlandet, där rasism och ondska styr(?) i vår närhet, har de folkvalda uppenbarligen uppnått en högre mognadsgrad än de svenska. Där ser man med förvåning på hur den svenska Riksdagen hanterar situationen, eller snarare inte hanterar. S.k. rasistiska partier finns numera lite här och var och hanteras som andra partier d.v.s. man talar med dem. Utan tvekan finns det hårdföra rasister som stöder SD (vilket parti kan de annars rösta på?) men de utgör knappast tretton procent av folket. Att utmåla alla som röstat på SD som rasister är att höja riktiga rasisters status till att vara nästan helt vanliga och hyggliga vilket de absolut inte är.

Det är utan tvekan Statsministerns uppgift att göra allt för att regeringens budget ska få godkänt av Riksdagen. När man nu handskas med ett parti som inte är en ren knähund till regeringskoalitionen blir detta givetvis lite svårare. S-MP-regeringens rekordkorta levnad är därför logisk med hänsyn till hur situationen hanterats. Det bör tilläggas att Alliansens attityd mot vare sig SD eller regeringen är särskilt konstruktiv.

Det som hänt nu är att en majoritet inom Riksdagen röstat igenom en annan budget än den som en minoritet har lagt fram. Större än så är det inte! Ändå blir det panik och kaos. Förslag om ändringar av voteringsregler för Riksdagen har framkommit i massmedia. Ett svårslaget rekord är uppgifterna om att man tycks fundera över om att alla partier skulle tvingas rösta enbart på sitt eget budgetförslag!! Då skulle man ju inte behöva rösta om budgetproppen alls, det största partiets budget blir vinnare även om det partiet kanske bara har 20-25% av rösterna! Kanske kan man för att stabilisera läget i Riksdagen även låta t.ex. stiftandet av lagar hanteras på samma sätt?? Ett sådant steg från demokrati mot diktatur kan överträffas enbart av en väpnad revolution!

Socialdemokraterna har tidigare efter valen ofta anklagats av de borgerliga för att svika överenskommelser och vallöften. Den underbara natten och sveket mot pensionärerna t.ex. De bröt vallöften också i år genom att bryta blocköverskridande överenskommelser.

Alliansen anklagar, på goda grunder, återigen Socialdemokraterna för svikna vallöften. Socialdemokraterna har också från sin sida under åtta år inte varit sena att kritisera Alliansen. Också det på goda grunder. Skillnaden är att kritiken då gick ut på att Alliansen faktiskt höll sina vallöften d.v.s. genomförde det man lovat!

Ändra inte reglerna för Riksdagen för att göra en minoritetsregering mera legitim! Vi har redan 4%-spärren för att undvika totalkaos, det räcker med det.

Demokrati har ett pris. Det betalar vi väljare så gärna!

Vuxen väljare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.